Και σήμερα, λίγες ώρες πριν το εναρκτήριο τζάμπολ των τελικών του 2018, στο ΟΑΚΑ (19:00), περνούν -σαν ταινία- μπροστά από τα μάτια: Τα πρόσωπα των μεγάλων παικτών, οι εκφράσεις ενθουσιασμού, θυμού ή απογοήτευσης που είχαν μετά από σουτ και φάσεις που έκριναν τον πρωταθλητή. Αγκαλιές, σαμπάνιες, αλλά και σκυμμένα κεφάλια! Στα αυτιά, άλλοτε ιαχές κατακτητή, άλλοτε μια… παγωμένη σιωπή από τις κερκίδες. Και κροτίδες! Και καπνογόνα και φωτιές, σε αυτές τις 17 σειρές τελικών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Όχι άλλοι αριθμοί! Μόνο αναμνήσεις! Τελικοί «αιωνίων» ή… αιώνιοι τελικοί;
ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ;
ΠΡΙΝ: Κόκκαλης VS Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου. ΣΗΜΕΡΑ: Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος VS Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Έχουν αλλάξει, βέβαια οι πρωταγωνιστές: Στον Ολυμπιακό από τους Τόμιτς, Πάσπαλι, Τάρλατς, Σιγάλα στους Σπανούλη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη. Στον Παναθηναϊκό από τους Γκάλη, Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, Σοκ στους Καλάθη, Παππά, Γκιστ, Γκάμπριελ, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο.
Δεδομένες και οι αλλαγές προσώπων στην τεχνική ηγεσία: Από τον Γιάννη Ιωαννίδη στον Γιάννη Σφαιρόπουλο οι «ερυθρόλευκοι». Από τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς στον Τσάβι Πασκουάλ οι «πράσινοι».
Απαγορεύτηκε η μετακίνηση οργανωμένων οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας.
Έχει αλλάξει και το ίδιο το παιχνίδι.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ;
Η αντιπαλότητα σε επίπεδο διοικήσεων, οι αντεγκλήσεις, ο «πόλεμος» ανακοινώσεων, η καχυποψία και οι κατηγορίες για «στημένες» διαιτησίες, η προσωρινή ή οριστική διακοπή τελικών, οι εκκλήσεις από πλευράς ΚΑΕ για μεσολάβηση της Πολιτείας, το υβρεολόγιο, η ρίψη αντικειμένων/φωτοβολίδων από μερίδα οπαδών, η πεποίθηση του μέσου φιλάθλου πως ξέρει περισσότερο μπάσκετ από τον προπονητή και ο… Γιώργος Βασιλακόπουλος.
ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ…
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από το πρώτο επαγγελματικό ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ μέχρι σήμερα; Τον Ζάρκο Πάσπαλι που ήδη στην πρώτη χρονιά του στον Ολυμπιακό (1991-92) σκόραρε κατά μέσο όρο 32 πόντους; Την ερυθρόλευκη κερκίδα να τραγουδά «Ω Μπέρι, Μπέρι!», όταν την επόμενη σεζόν προστέθηκε στο ρόστερ ο Αμερικανός; Τον «Ράμπο» Σιγάλα να «σταματά» τον Νίκο Γκάλη; Σαν να ήταν χθες που φορούσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού οι Στόγιαν Βράνκοβιτς, Άριαν Κόμαζετς, Τιτ Σοκ. Αμούστακα παιδιά οι Ντράγκαν Τάρλατς, Φράνκο Νάκιτς, δίπλα στον μετέπειτα αρχηγό του Ολυμπιακού και νυν μέλος του προπονητικού τιμ των «ερυθρόλευκων», Μίλαν Τόμιτς. Κι αφού ο Ολυμπιακός προηγείτο με 2-1 στη σειρά, ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, Παύλος Γιαννακόπουλος, ανακοίνωνε ότι οι «πράσινοι» δεν θα έδιναν το «παρών» στον 4ο αγώνα, μετά την αντικατάσταση του διαιτητή Ν. Παπαδημητρίου, λίγες ώρες πριν το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε άνευ αγώνα την κατάκτηση του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος.
Τίτλοι στις αθλητικές εφημερίδες: «Στον Ολυμπιακό το «παιδί αράχνη»! Η κάθοδος του κορυφαίου Ευρωπαίου σέντερ της εποχής, Παναγιώτη Φασούλα, από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό το 1993 θα οδηγούσε σε 5 διαδοχικά τρόπαια τους Πειραιώτες (σ.σ. 1993-1997). Με τον Πάσπαλι πήραν και αυτό του 1994 απέναντι στον ΠΑΟΚ οι «ερυθρόλευκοι», αλλά ο Σέρβος θεωρήθηκε προδότης στο «λιμάνι» το καλοκαίρι μετακομίζοντας στον Παναθηναϊκό (1994-95). Είχε προηγηθεί η πρόκριση τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ το 1994 (όπως και το 1995), με τον Ολυμπιακό να νικά και τις δύο φορές στον ημιτελικό τους «πράσινους», γεγονός που προκάλεσε «έκρηξη» στη δημοφιλία του αθλήματος στην Ελλάδα.
Στους κορυφαίους U21 του κόσμου οι Καλογερόπουλος, Μουζακίτης, Καρέτσας
Ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, Παύλος και Θανάσης, θα επιδίδονταν σε ανταγωνισμό: με ηχηρές μεταγραφές, παχυλά συμβόλαια! Το 1995, η τυφλή οπαδική βία θα συγκλόνιζε και το άθλημα του μπάσκετ, όταν στους τελικούς των «αιωνίων» εκείνη τη χρονιά, ένας 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού έχασε τη ζωή του σε επεισόδια στη Γλυφάδα. Οι πρώτοι τέσσερις τελικοί, κατόπιν αποφάσεως της ΕΣΑΚ και της ΔΕΚΑΒ, είχαν διεξαχθεί χωρίς παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, αλλά στο 5ο παιχνίδι στο ΣΕΦ άνοιξαν οι πόρτες και για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, είχε ανακοινώσει την απόφαση για αναβολή του 5ου αγώνα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των φιλάθλων!
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης που μεγαλούργησε στον Άρη φορούσε την πράσινη φανέλα ήδη από τη σεζόν 1994—95. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ανδρωνόταν χρονιά με τη χρονιά μετρώντας αντίστροφα για να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να φτάσει μια ημέρα τους 25 τίτλους με τον Παναθηναϊκό, περισσότερους από όσους μετρά ο Ολυμπιακός στην ιστορία του. Όμως το 1996, ο Ολυμπιακός… χαμογέλασε ξανά στην Α1, σε μία σειρά που όλοι θυμούνται για την ξαφνική φυγή του ΝΒΑερ, Ντομινίκ Ουίλκινς, πριν τον 5ο τελικό και για την ήττα του με 73-38 σε εκείνον τον τελευταίο αγώνα στο ΣΕΦ. Κι ενώ είχε προηγηθεί το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών του Παναθηναϊκού στο Παρίσι!
Το 1997 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να κατακτήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό, στη Ρώμη, αλλά και το triple crown! Στους τελικούς της Α1 βρήκε, όμως, αντίπαλό του την ΑΕΚ. Το 1998, ο Λευτέρης Σούμποτιτς δίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο «ανομβρίας» του Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Το πρώτο από τα 4 διαδοχικά των «πρασίνων» μέχρι το 2001. Απέναντι στον Ολυμπιακό τη σεζόν 1998-99, ήρωας αναδεικνύεται ο Νίκος Οικονόμου, με εύστοχο τρίποντο πριν τη λήξη. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς διαδέχεται τον Σούμποτιτς στην τεχνική ηγεσία με στόχο να μείνει… 13 σεζόν και να βάλει την υπογραφή του στην «πράσινη δυναστεία» των αδελφών Γιαννακόπουλων. Μποντιρόγκα, Ρέμπρατσα, Τζεντίλε, Κοχ, Κάτας φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού, δίπλα στους Αλβέρτη, Φώτση, Καλαϊτζή. Μετά το 2ο ευρωπαϊκό «αστέρι», στην Πυλαία, το 2000, κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός θα ξανασυναντήσει τον Ολυμπιακό, στους τελικούς τη σεζόν 2000-01. «Φονέας» της ομάδας του Πειραιά γίνεται ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, αφού σημείωσε 9 πόντους σε σερί 13-0 της ομάδας του στο τελευταίο δίλεπτο του 5ου τελικού. Ο Ντάριλ Μίντλετον κατέκτησε εκείνη τη χρονιά το πρώτο πρωτάθλημά του με τον Παναθηναϊκό, αγαπήθηκε όσο λίγοι άλλοι Αμερικανοί και έριξε «άγκυρα», πρώτα στο κλειστό του Σπόρτιγκ και εν συνεχεία στο ΟΑΚΑ. Ο “D” υποδέχεται τους Λάκοβιτς, Κουτλουάι, Τσαρτσαρή, Λάζαρο Παπαδόπουλο και Αριέλ ΜακΝτόναλντ. Το 2002, ο Παναθηναϊκός στέφεται για 3η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στην Μπολόνια, απουσιάζει από τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, με την ΑΕΚ να κατακτά τον τίτλο (3-2), αν και με μειονέκτημα έδρας έναντι του Ολυμπιακού.
Ο Παναθηναϊκός κατακτά 9 διαδοχικά πρωταθλήματα από το 2003 έως το 2011! Και από την περίοδο 2005-06, δεκατρείς διαδοχικοί τελικοί βάφονται με πράσινο και κόκκινο, συμπεριλαμβανομένων των φετινών! Μόνο το 2012 και το 2016 στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει μεταγραφεί από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό το 2004. Παίρνει χρόνο συμμετοχής στους τελικούς του 2005 απέναντι στην ΑΕΚ και, αν και άποντος, κατακτά τον πρώτο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας με την πράσινη φανέλα. Το 2006, ο Παναθηναϊκός, με τον Βασίλη Σπανούλη στη σύνθεσή του, κάνει το “sweep” κόντρα στον Ολυμπιακό, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του επαγγελματικού ελληνικού μπάσκετ και πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, δηλαδή το 1988, όταν ο Άρης είχε αναδειχθεί πρωταθλητής αήττητος για τρίτη διαδοχική σεζόν.
Μία σεζόν για την οποία στον Ολυμπιακό (υπό την τεχνική καθοδήγηση του Πίνι Γκέρσον) θα πιστεύουν πάντα πως… αδικήθηκαν κατάφορα. Οι τελικοί του 2007 ήταν οι πιο αμφίρροποι, από τότε που ο Σωκράτης Κόκκαλης άφησε στο έλεός της την ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Στον 3ο τελικό, στο ΟΑΚΑ, ο Διαμαντίδης υπέπεσε σε φάουλ στον Σκούνι Πεν στην εκπνοή της παράτασης, ένα φάουλ που είδε όλη η Ελλάδα κι ένα φάουλ που δεν δόθηκε ποτέ. Στον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ, εν τέλει, ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το πρώτο “triple crown” της ιστορίας του.
Μετά από μία χρονιά στο ΝΒΑ και στους Ρόκετς, ο Σπανούλης δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί και ζητά με απόγνωση από τον ατζέντη του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναλαμβάνει προπονητής στον Ολυμπιακό, έχοντας οδηγήσει την εθνική το 2005 στο δεύτερο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε Ευρωμπάσκετ και το 2006 στο πρώτο ασημένιο σε Μουντομπάσκετ. Με καθοριστικά τρίποντα των Σπανούλη, Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους, ο Παναθηναϊκός κάνει το 3-2 και κατακτά το 4ο διαδοχικό νταμπλ το 2008, την πρώτη χρονιά του Μίλος Τεόντοσιτς στον Ολυμπιακό (σ.σ. οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού… ανασύρουν το σύνθημα «κλάψε, κλάψε» από τότε που ο Γιαννάκης αγωνιζόταν στον Άρη).
Το 2009, ο Ολυμπιακός είχε για πρώτη φορά από τη σεζόν 1998-99 το πλεονέκτημα έδρας έναντι του Παναθηναϊκού. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, φέρνοντας στον Πειραιά τον ΝΒΑερ ή “Mr. Afana”, Τζος Τσίλντρες, από τους Ντένβερ Νάγκετς. Όμως ο «Τσάρος» (σ.σ. από τη θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας) Θοδωρής Παπαλουκάς θα μείνει πικραμένος, μετά το break των «πρασίνων» στον 1ο τελικό κι ενώ είχε παραπονεθεί για φάουλ 6,7΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα από τον Γιασικεβίτσιους σε προσπάθεια για λέι απ. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κρεμά τα παπούτσια του στον τελευταίο αγώνα στο ΟΑΚΑ και υψώνει μαζί με τον μετέπειτα αρχηγό του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Διαμαντίδη, το βαρύτιμο τρόπαιο μπροστά σε 18.000 φιλάθλους. Το 2009 ήταν η χρονιά του δεύτερου “triple crown” του Παναθηναϊκού. Ήταν και η χρονιά που οι «πράσινοι» πήραν… εκδίκηση από τον Ολυμπιακό στη Euroleague, νικώντας την ομάδα του μετέπειτα «πράσινου» Γιάννη Μπουρούση στον ημιτελικό στο Βερολίνο.
Η πιο «μελανή σελίδα» στην ιστορία των αναμετρήσεων σε τελικούς πλέι οφ, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο μπάσκετ, «γράφτηκε» στις 6 Ιουνίου 2010. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του επέστρεψαν από το φάιναλ φορ του Παρισιού με συμμετοχή στον τελικό της Euroleague. Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης, Βούιτσιτς, Χαλπερίν, Σλούκας, Παπανικολάου και Μαυροκεφαλίδης δεν θα τα καταφέρουν. Ο Σπανούλης θα αναδειχθεί για τελευταία φορά πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό, πριν «σκάσει» η μεταγραφή «βόμβα» εκείνου του καλοκαιριού, όταν υπέγραψε στην ομάδα του Πειραιά! Ο 4ος τελικός, στο ΣΕΦ, διήρκεσε περίπου… 4 ώρες και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι διαιτητές διέκοψαν οριστικά τον αγώνα 1:03 πριν την ολοκλήρωσή του (69-75 υπέρ του Παναθηναϊκού έδειχνε ο ηλεκτρονικός πίνακας), λόγω ρίψης αντικειμένων κι ενώ είχε προηγηθεί ρίψη φωτοβολίδων. Ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού που στέφθηκε πρωταθλητής.
Ο Σπανούλης δεν θα συνδυάσει με πρωτάθλημα Ελλάδας την πρώτη σεζόν του στον Ολυμπιακό, χρονιά επιστροφής του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία. Αφού είδε πρώτα τον Παναθηναϊκό να κατακτά τον 6ο ευρωπαϊκό τίτλο του στη Βαρκελώνη, ο “Kill-Bill” βλέπει και τους Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτση, Σάτο, Nίκολας, Τσαρτσαρή, Διαμαντίδη, Βουγιούκα, Καλάθη, Μπόγρη, Καϊμακόγλου να «σπάνε» το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού και να κατακτούν το τελευταίο πρωτάθλημα της εποχής Ομπράντοβιτς!
Το 2012, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα βρεθούν μαζί για τελευταία φορά μέχρι σήμερα στις 4 κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς θα αποκλειστεί στον ημιτελικό, ενώ ο Ολυμπιακός, μετά από συγκλονιστική ανατροπή από το -19, θα νικήσει στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Γιόνας Καζλάουσκας που συνεργάτη είχε τότε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Αυτή τη φορά, οι Πειραιώτες θα κατακτήσουν και το πρωτάθλημα, 10ο στην ιστορία τους. Διοικητικά ο Παναθηναϊκός περνά στα χέρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο Ομπράντοβιτς βάζει τελεία στο κεφάλαιο Παναθηναϊκός!
Κι ενώ ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη σεζόν 2012-13 με μόνο 2 παίκτες από το ρόστερ της προηγούμενης (Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής), ο Αργύρης Πεδουλάκης τον οδηγεί στον τίτλο με 3-0! Με διπλό “break” στο ΣΕΦ απέναντι στον “back to back” πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο τελευταίος τελικός διεκόπη 1.27΄΄ πριν τη λήξη προσωρινά, όταν μερίδα οπαδών των γηπεδούχων εκσφενδόνισαν προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού αντικείμενα, κροτίδες και καρέκλες. Εν συνεχεία, διεκόπη οριστικά, μετά τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας, καθώς δεν εκκενώθηκε το γήπεδο παρά την εντολή.
Με “break στο break” στη σειρά των τελικών κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2014 ο Παναθηναϊκός και προπονητή τον… Φραγκίσκο Αλβέρτη! Τι κι αν ο Ολυμπιακός έκανε το “break” στο ΟΑΚΑ στον 3ο αγώνα, πρώτο μετά από 21 χρόνια απέναντι στον Παναθηναϊκό σε «μάχη» τίτλου, οι «πράσινοι» «απάντησαν» στο ΣΕΦ. Αν και είχε αποχωρήσει ο Κώστας Τσαρτσαρής, είχαν επιστρέψει οι Μάικ Μπατίστ και Αντώνης Φώτσης, έκανε εξαιρετική δουλειά στο «5» ο Μαυροκεφαλίδης, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς και Νίκος Παππάς ήταν το νέο «αίμα». Οι «πράσινοι» χάλασαν τη φιέστα που προετοίμαζε η ομάδα του Πειραιά.
Ο Σφαιρόπουλος διαδέχτηκε τον Μπαρτζώκα μετά τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την… εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών στον προημιτελικό Κυπέλλου. Τον Ιούνιο του 2015, ο Σφαιρόπουλος γράφει το όνομά του με «χρυσά γράμματα», καθώς γίνεται ο πρώτος προπονητής που οδηγεί τον Ολυμπιακό σε sweep (3-0) επί του Παναθηναϊκού. Ένα χρόνο μετά, με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, οι «ερυθρόλευκοι» κατακτούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα Ελλάδας, 12ος και τελευταίος τίτλος τους. Από εκείνη την τελική σειρά (2015-16), έμεινε στην ιστορία το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, στο 3-1 του Ολυμπιακού, μέσα στο ΟΑΚΑ, στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη (82-81). Σε μια σειρά που για πρώτη φορά σημειώθηκαν τρία “break”!
Και το 2017, αν και έχει προηγηθεί ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού με 3-0 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ της Euroleague και η επιστροφή της αποστολής με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη, ο Καταλανός τεχνικός, Τσάβι Πασκουάλ, βρίσκει τον τρόπο να οδηγήσει σε 3-2 τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΣΕΦ, μετά από προσωρινή διακοπή του αγώνα και εκκένωση του κλειστού του Φαλήρου στο 38ο λεπτό. Ο φιναλίστ της Euroleague, Ολυμπιακός, παρουσιάζεται χωρίς ενέργεια και αποθέματα, με τους ηγέτες του Σπανούλη και Πρίντεζη να εκπλήσσουν δυσάρεστα με τις εμφανίσεις τους στη σειρά των τελικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]