Η κληρωτίδα έκανε τα παιχνίδια της κι έφερε πάλι αντιπάλους -μέσα σε 9 μήνες-τους Μαδριλένους του Ζινεντίν Ζιντάν, που είχαν επικρατήσει στον τελικό του Κάρντιφ με 4-1 και της παρέας του Τζίτζι Μπουφόν. Αυτή τη φορά δεν θα έχουν ως άμεσο στόχο το τρόπαιο, αλλά την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Για τη «βασίλισσα» είναι το μοναδικό τρόπαιο που μπορεί να κερδίσει φέτος, αφού στο πρωτάθλημα τα έχει χάσει όλα. Αντίθετα, η Γιουβέντους διεκδικεί νταμπλ στο καμπιονάτο και θα κάνει μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον εαυτό της και να μπει στην τετράδα.
Ενα άλλο μεγάλο ζευγάρι για τα προημιτελικά είναι αυτό ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι. Ενας αγγλικός εμφύλιος, ο πρώτος ανάμεσά τους στην Ευρώπη. Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ (η μοναδική που την έχει νικήσει φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ) με την τεράστια εμπειρία θα επιχειρήσει να αφήσει εκτός ημιτελικών τους «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα, που φέτος εντυπωσιάζουν σε Αγγλία και Ευρώπη.
Στα υπόλοιπα δύο ζευγάρια υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί (τουλάχιστον θεωρητικά). Η Μπάγερν Μονάχου -που στοχεύει στην παρουσία της στον τελικό- θα συναντήσει τη Σεβίλλη, η οποία έκανε την έκπληξη και βρέθηκε στην οκτάδα αποκλείοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα (ίσως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου) θα αναμετρηθεί με τη Ρόμα του Κώστα Μανωλά, που είναι ο μοναδικός Ελληνας εκπρόσωπος στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
ΚΛΟΠ Vs ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ
Από την Μπουντεσλίγκα στην Πρέμιερ Λιγκ και τώρα στην Ευρώπη
Η τελευταία φορά που ήρθαν αντιμέτωποι οι Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ) και Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι) ήταν για την Πρέμιερ Λιγκ, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, όταν οι «κόκκινοι» επικράτησαν 4-3 της Σίτι και ο Γερμανός τεχνικός εδραίωσε τη θέση του ως… Νέμεσις του Ισπανού ομολόγου του. Κανένας άλλος προπονητής που αντιμετώπισε (περισσότερες από δέκα φορές) τον Γκουαρδιόλα δεν έχει καλύτερο ρεκόρ από τον Κλοπ (έξι νίκες μετά από δώδεκα παιχνίδια). Η αντιπαλότητά τους άρχισε από την Μπουντεσλίγκα, το 2013, όταν ο Κλοπ ήταν στο πηδάλιο της Ντόρτμουντ και ο Γκουαρδιόλα σε αυτό της Μπάγερν Μ. Ανανεώθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ και θα συνεχιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Να και οι μεταξύ τους συναντήσεις, στις οποίες υπερέχει ο Γερμανός τεχνικός (με 6-1-5) του Καταλανού ομολόγου του:
• Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μ. 4-2 (γερμανικό Σούπερ Καπ, 27/6/2013): Ο Γκουαρδιόλα ανέλαβε την Μπάγερν Μ. έχοντας υψηλές προσδοκίες, όμως «σκόνταψε» στο ντεμπούτο του. Η Ντόρτμουντ, καλύτερα δουλεμένη από τον Κλοπ, της πήρε το Σούπερ Καπ και ο Γερμανός τεχνικός τον… αέρα του Ισπανού.
• Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μ. 0-3 (23/11/2013): Ηταν η πρώτη νίκη της Μπάγερν επί της Ντόρτμουντ στην Μπουντεσλίγκα (μετά το 2010 και επτά αγώνες) και μάλιστα μέσα στο Βεστφάλενσταντιον.
• Μπάγερν Μ.-Ντόρτμουντ 0-3 (12/4/2014): Στο επίκεντρο ήταν η επικείμενη μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι από την Μπορούσια στην Μπάγερν. Η Ντόρτμουντ, με τις επιθετικές τακτικές του Κλοπ, υπερίσχυσε 3-0 των Βαυαρών. Ωστόσο, η Μπάγερν του Γκουαρδιόλα (για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2011 με δύο διαδοχικές ήττες στο Αλιάντς Αρένα) είχε ήδη κατοχυρώσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας.
• Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μ. 0-2 (στην παράταση, τελικός Κυπέλλου, 17/5/2014): Στην παράταση, με γκολ των Ρόμπεν και Μίλερ, η Μπάγερν κέρδισε και το Κύπελλο και ο Γκουαρδιόλα πανηγύρισε το νταμπλ στην πρώτη του χρονιά στη Γερμανία.
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
• Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μ. 2-0 (γερμανικό Σούπερ Καπ, 13/8/2014): Ο Λεβαντόβσκι εμφανίστηκε απέναντι στην παλιά ομάδα του αλλά… ξανάχασε. Ηταν το τρίτο τρίποντο του Κλοπ εναντίον του Γκουαρδιόλα.
• Μπάγερν Μ.-Ντόρτμουντ 2-1 (1/11/2014): Ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς, η Ντόρτμουντ έπαιξε παθιασμένα, κατάφερε να ισοφαρίσει, αλλά τελικά ηττήθηκε κι έχασε το πλεονέκτημα να απειλήσει από πολύ νωρίς την Μπάγερν.
• Ντόρτμουντ-Μπάγερν Μ. 0-1 (4/4/2015): Ο Λεβαντόβσκι σκόραρε για πρώτη φορά απέναντι στην παλιά του ομάδα και μάλιστα μέσα στην έδρα της. Μετά τον αγώνα ο Κλοπ ανακοίνωνε πως στο τέλος της χρονιάς θα έφευγε από την Ντόρτμουντ (τερμάτισε 7η), ενώ ο Γκουαρδιόλα πανηγύριζε το δεύτερο συνεχόμενό του θρίαμβο στην Μπουντεσλίγκα.
• Μπάγερν Μ.-Ντόρτμουντ 1-1 (0-2 στα πέναλτι, ημιτελικός Κυπέλλου, 28/4/2015): Ηταν η τελευταία μονομαχία τους επί γερμανικού εδάφους. Η ομάδα του Κλοπ ξάφνιασε αυτήν του Γκουαρδιόλα, κατάφερε να ισοφαρίσει, έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι, υπερίσχυσε με 2-0, αλλά έχασε στον τελικό από τη Βόλφσμπουργκ.
• Λίβερπουλ-Μάν. Σίτι 1-0 (31/12/2016): Συναντήθηκαν ξανά την περίοδο 2016-17 στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Κλοπ «οδηγούσε» (από το 2015) τη Λίβερπουλ. Ο Γκουαρδιόλα εντάχθηκε (το 2016) στο τεχνικό επιτελείο της Σίτι. Θα αναβίωνε ξανά η ευγενής αντιπαλότητά τους. Οπως και στην Μπουντεσλίγκα, έτσι και στην Πρέμιερ Λιγκ, το «πρώτο αίμα» ανήκε στον Γερμανό. Εκείνη τη χρονιά η Λίβερπουλ τερμάτισε δεύτερη και η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.
• Μάν. Σίτι-Λίβερπουλ 1-1 (19/3/2017): Η Λίβερπουλ είχε μείνει πίσω στη βαθμολογία αλλά το μεταξύ τους ματς έληξε ισόπαλο 1-1. Είναι η πρώτη και μοναδική μεταξύ τους ισοπαλία από τον Ιούνιο του 2013 που διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους.
• Μάν. Σίτι-Λίβερπουλ 5-0 (9/9/2017): Η ομάδα του Γκουαρδιόλα πέτυχε με ευκολία πέντε γκολ και πέρασε επικεφαλής στο βαθμολογικό πίνακα. Ηταν παράσταση για ένα ρόλο, έστω κι αν είχε αποβληθεί ο Μανέ από το37’. Η έμπνευση του Κλοπ να παίξει με τρεις αμυντικούς δεν δικαιώθηκε.
• Λίβερπουλ-Μάν. Σίτι 4-3 (14/1/2018): Ηταν η πρώτη ήττα της στο πρωτάθλημα, που της χάλασε τη συνταγή να κατακτήσει αήττητη τον τίτλο μετά την Αρσεναλ την περίοδο 2003-04. Οι «κόκκινοι» του Κλοπ προηγήθηκαν 4-1 (68’), δέχτηκαν δύο γκολ στο τελευταίο εξάλεπτο, αλλά ο Γερμανός πρόσθεσε ακόμη μια επιτυχία σε βάρος του Γκουαρδιόλα και τώρα προηγείται στα σημεία.
ΑΛΕΓΚΡΙ Vs ΖΙΝΤΑΝ
Ο περσινός χαμένος τελικός και η ευκαιρία για ρεβάνς
Πέρσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ) η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν σάρωσε 4-1 τη Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και κατέκτησε τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τρίτη την τελευταία τετραετία. Μια πολυτελέστατη σε έμψυχο δυναμικό ισπανική ομάδα απέναντι σε μια φιλόδοξη ιταλική περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων (σύγκριση μεταξύ τους). Συνεπώς, ο ρόλος του Ζιντάν υπήρξε απλά διαχειριστικός, ενώ αυτός του Αλέγκρι πιο… εργατικός. Η νίκη ήρθε φυσιολογικά για τους Μαδριλένους (ίσως όχι το σκορ, που ξάφνιασε πολλούς).
Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι δυο τους να συναντηθούν ξανά φέτος αλλά στα προημιτελικά του θεσμού. Η «βασίλισσα» διατηρεί πάντα την ομάδα πολυτελείας, η δε «Μεγάλη Κυρία», με «εργατικό ρόλο και πάθος», θα επιχειρήσει να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε τον περασμένο Ιούνιο. Η υφή των ομάδων είναι τέτοια, όπως είναι και ο τύπος των προπονητών τους. Ο μεν Ζιντάν ένας λαμπρός τεχνικός -όπως ήταν ως ποδοσφαιριστής και μάλιστα της σημερινής αντιπάλου του-, ο δε Αλέγκρι ταπεινός κι εργατικός, όπως τον καιρό που μοχθούσε ως παίκτης στην Περούτζια.
Η μεθαυριανή αναμέτρησή τους θα είναι η τρίτη μεταξύ τους και η δεύτερη ως προπονητές. Η αρχή είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 1996 (αμφότεροι ποδοσφαιριστές) στον αγώνα της Περούτζια (Αλέγκρι) εναντίον της Γιουβέντους (Ζιντάν). Η Γιουβέντους νίκησε, κέρδισε τον τίτλο, ενώ η Περούτζια υποβιβάστηκε. Στο τελευταίο 15λεπτο ο Γάλλος ανέτρεψε τον Αλέγκρι και είδε την κόκκινη κάρτα. Η πρώτη αποβολή του με τη φανέλα της Γιουβέντους.
Πρόκειται για δύο προπονητές με διαφορετικές φιλοσοφίες. Ο Ζιντάν, τεχνικός της νέας γενιάς (από το 2014), κόλλησε στη Ρεάλ με την προσωπικότητά του, ο δε Αλέγκρι, από το 2003 στους πάγκους, άρχισε να φαίνεται από το 2008, όταν ανέλαβε την Κάλιαρι. Για μια τετραετία συνέχισε με τη Μίλαν και το καλοκαίρι κλείνει τέσσερα χρόνια με τους Τορινέζους.
Η εργατικότητα, το πάθος, οι έξυπνες τακτικές του τον φέρνουν πάντα κοντά σε ομάδες που αναζητούν αξιόλογους, νέους σε ηλικία (είναι 50άρης) προπονητές. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα σφαλμάτων. Οποιος κάνει τα λιγότερα κερδίζει» υποστήριζε ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ. Από το 4-2-2-2 της Βραζιλίας μέχρι το tiki-taka των Ισπανών, κάποιοι ευφάνταστοι προπονητές οραματίζονται την επόμενη εποχή. Η ιταλική σχολή κρατά τα στοιχεία που ταιριάζουν στο dna της και η κατοχή αποτελεί θεμελιώδη αρχή στις ομάδες της Serie A. Ο Αλέγκρι, με αργά αλλά σταθερά βήματα, αποτελεί τον τελευταίο εκπρόσωπό της, ενώ οι «ιταλικές» καταβολές είναι ξεκάθαρες στις τεχνικές επιλογές του Ζιντάν.
«Σε έναν αγώνα έχει αποδειχτεί στατιστικά πως έχεις την μπάλα για περίπου τρία λεπτά. Αρα, το βασικό είναι οι κινήσεις στα υπόλοιπα 87’» ολοκλήρωνε στα μαθήματά του ο Κρόιφ. Τόσο ο Αλέγκρι όσο και ο Ζιντάν… κουβαλούν δεκαετίες ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και συνεχίζουν να αναζητούν την καλύτερη κίνηση για αυτά τα 87 λεπτά. Αν ο Αλέγκρι ήταν προπονητής από τα 25 του, ελάχιστοι θα περίμεναν πως το μέλλον του Ζιντάν θα ήταν στους πάγκους. «Δεν το περίμενα. Εχω προπονήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές που διέκρινα το μέλλον τους στον πάγκο, αλλά ο Ζινεντίν δεν ήταν ένας από αυτούς» δήλωνε ο μεγάλος Μαρτσέλο Λίπι λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Μαδριλένων από τον Γαλλοαλγερινό. Οι διακρίσεις και το ισχυρό εγώ ξεχείλιζαν στην ποδοσφαιρική καριέρα του και οι αριθμοί με τις φανέλες των Ρεάλ, Γιουβέντους αλλά και στην εθνική ομάδα τρομάζουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]