Στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου διοργανώνεται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ο τηλε-διαιτητής έχει παίξει καθοριστικό ρόλο με τις απόψεις να είναι διχασμένες. Οι θιασώτες του νέου εγχειρήματος κάνουν λόγο για πάρα πολύ σημαντική απόφαση που θα δώσει νέα πνοή στο άθλημα και θα σταματήσει την καχυποψία αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αναφέρουν πως αυτή η τακτική ακυρώνει τη φυσιογνωμία του αθλήματος. Από τη δική του πλευρά ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δείχνει διατεθειμένος να αναπτύξει την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, και μάλιστα η παραπάνω καινοτομία δεν είναι η μοναδική που προωθείται. Το IFAB (σ.σ.: συμβούλιο της FIFA που είναι επιφορτισμένο με τις αναθεωρήσεις των κανονισμών του ποδοσφαίρου) έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο σχέδιο δράσης με το οποίο εισηγείται θεαματικές αλλαγές στο άθλημα.
Στο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο που έχει ήδη μπει σε διαβούλευση είναι έτοιμα προς δοκιμαστική εφαρμογή ή δοκιμάζονται οι εξής νέοι κανονισμοί:
1 Video assistant referee
Το ματς διακόπτεται ώστε να αναλυθεί μέσω βίντεο αν το γκολ, το πέναλτι ή οτιδήποτε άλλο καίριο για την εξέλιξη του ματς καταλογίστηκε ορθώς από το διαιτητή. Τρεις διαιτητές βρίσκονται στο control room όπου βλέπουν το ριπλέι της φάσης και στη συνέχεια ενημερώνουν το διαιτητή της αναμέτρησης για το τι πραγματικά θα πρέπει να υποδείξει. Το νέο σύστημα εφαρμόζεται στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που διεξάγεται στη Ρωσία και μάλιστα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Στο ματς της Πορτογαλίας με το Μεξικό ο Πέπε σκοράρει στο 21’ με κεφαλιά, όλοι πανηγυρίζουν αλλά ο διαιτητής τούς έκανε νόημα να περιμένουν και τελικά το βίντεο έδειξε ότι έπρεπε να ακυρωθεί. Στον αγώνα του Καμερούν με τη Χιλή ο Βάργκας σκόραρε για τη Χιλή στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιχρόνου αλλά και πάλι ο τηλε-διαιτητής ακύρωσε το γκολ. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο ίδιος ο παίκτης πέτυχε πάλι γκολ, το οποίο αρχικά ακυρώθηκε από το βοηθό ως οφσάιντ αλλά τελικά το βίντεο έδειξε πως ήταν κανονικό και έτσι οι Χιλιανοί πήραν το αίμα τους πίσω.
2 Διαφορετική σειρά εκτελέσεων στη διαδικασία των πέναλτι
Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί πως η ομάδα που εκτελεί πρώτη πέναλτι είναι σε καλύτερη ψυχολογική θέση. Το σύστημα «ΑΒΒΑ», που ήδη δοκιμάζεται, ορίζει πως η πρώτη ομάδα εκτελεί ένα πέναλτι και από εκεί και πέρα οι εκτελέσεις γίνονται ανά δύο σερί για κάθε ομάδα. Με αυτό το σύστημα, η δεύτερη ομάδα που εκτελεί δεν προσπαθεί μόνιμα να ισοφαρίσει σε περίπτωση εύστοχης εκτέλεσης της πρώτης ομάδας και δεν βρίσκεται πάντοτε πίσω στο σκορ, αλλά μπορεί και η ίδια να προηγηθεί, μεταφέροντας το ψυχολογικό βάρος στην αντίπαλό της. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο τένις και συγκεκριμένα στα σερβίς δύο παικτών που έχουν οδηγηθεί σε τάι μπρέικ.
3 «Πολιορκία» διαιτητών
Εχει παρατηρηθεί το φαινόμενο σε κάθε αμφισβητούμενη φάση να περικυκλώνουν το διαιτητή ή τους βοηθούς του πολλοί παίκτες. Με το νέο κανονισμό, εκτός από τον αρχηγό που θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, όλοι οι άλλοι που θα πλησιάσουν τους διαιτητές θα τιμωρούνται με κίτρινες κάρτες και αν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται τότε η ομάδα θα τιμωρείται με πρόστιμο ή αφαίρεση βαθμών. Στο ίδιο μέτρο υπάρχει και αναφορά να δίνεται κίτρινη ή κόκκινη κάρτα και στους αξιωματούχους της ομάδας (προπονητές κ.ά.) που κάθονται στον πάγκο και όχι απλά να τους γίνεται παρατήρηση ή να αποβάλλονται προφορικά.
4 Αλλαγές από κάθε σημείο του γηπέδου
Πολύς χρόνος χάνεται, συχνά εσκεμμένα, από έναν παίκτη ο οποίος γίνεται αλλαγή και βαδίζει αργά προς τη γραμμή του κέντρου. Με αυτή την τροποποίηση του κανονισμού, αν δεν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας, ο παίκτης που φεύγει από το γήπεδο θα το κάνει από την πιο κοντινή σε αυτόν γραμμή.
5 Αρση περιορισμών για την εκτέλεση ελεύθερων και φάουλ
Στα ελεύθερα και τα φάουλ μέσα στη μεγάλη περιοχή, το παιχνίδι μπορεί να αρχίσει ξανά προτού η μπάλα βγει από την περιοχή χωρίς ο διαιτητής να δώσει επανάληψη, ώστε να μην υπάρχουν οι βαθιές μπαλιές.
Πότε θα «παγώνει» ο χρόνος
Από εκεί και πέρα αυτό που σίγουρα θα δοθεί ως εντολή σε όλους τους διαιτητές, καθώς δεν απαιτείται η τροποποίηση των κανονισμών, είναι η καλύτερη χρονομέτρηση των καθυστερήσεων. Το χρονόμετρό τους θα σταματά σε: α) εκτέλεση πέναλτι: από τη στιγμή που καταλογίζεται μέχρι το λάκτισμα, β) γκολ: από τη στιγμή που σημειώνεται μέχρι τη σέντρα, γ) τραυματισμό: από τη στιγμή που ρωτήσουν τον παίκτη εάν χρειάζεται γιατρό μέχρι το παιχνίδι να αρχίσει ξανά, δ) κόκκινη και κίτρινη κάρτα: από τη στιγμή που τη δείχνουν μέχρι το παιχνίδι να αρχίσει ξανά, ε) αλλαγή: από τη στιγμή του σήματος του διαιτητή για την αλλαγή μέχρι το παιχνίδι να αρχίσει ξανά, στ) φάουλ: από τη στιγμή της υπόδειξης μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης. Επίσης οι διαιτητές πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τον κανονισμό των 6 δευτερολέπτων που έχει το δικαίωμα να κρατά την μπάλα ο τερματοφύλακας.
Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης
Εκτός από τους νέους κανονισμούς που είναι σε δοκιμαστική περίοδο, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αναλυθούν από όλες τις πλευρές προκειμένου το 2018 στην ετήσια γενική συνέλευση της FIFA να αποφασιστεί αν θα ενταχθούν ή όχι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Στη Γερμανία την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα εφαρμοστεί το video assistant referee. Από αυτά τα μέτρα ξεχωρίζουν:
1 Να σταματά το παιχνίδι έπειτα από εκτέλεση πέναλτι
Για την αποφυγή του φαινομένου πάρα πολλοί παίκτες να μπαίνουν στην περιοχή πριν από τις εκτελέσεις πέναλτι υπάρχει εισήγηση να σταματά το παιχνίδι αν η μπάλα αποκρουστεί από τον τερματοφύλακα ή χτυπήσει στο δοκάρι και επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και να συνεχίζεται με ελεύθερο.
2 Παραβάσεις με το χέρι
Ενας παίκτης που σκοράρει εσκεμμένα με το χέρι θα αποβάλλεται. Ενας τερματοφύλακας που πιάνει εσκεμμένα την μπάλα μετά από γύρισμα συμπαίκτη του θα παίρνει κίτρινη κάρτα και θα υποδεικνύεται πέναλτι αντί για έμμεσο. Θα καταλογίζεται γκολ, εάν ένας αμυνόμενος σταματήσει την μπάλα με το χέρι, πάνω ή πολύ κοντά στη γραμμή του τέρματος.
3 Λήξη ημιχρόνου ή αγώνα
Το σφύριγμα για το ημίχρονο ή για το τέλος αγώνα θα επιτρέπεται μόνο όταν η μπάλα βγει εκτός αγωνιστικού χώρου (σ.σ.: πλάγιο ή άουτ).
4 Κόκκινη κάρτα για αναπληρωματικό
Εάν ένας αναπληρωματικός δεχθεί κόκκινη κάρτα, τότε ο μέγιστος αριθμός αλλαγών μιας ομάδας θα μειωθεί κατά μία. Εάν η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει ήδη όλες τις αλλαγές, τότε πιθανόν να έχει μία λιγότερη στον επόμενο αγώνα.
5 Καθαρός χρόνος αγώνα
Υπάρχει σκέψη για να σταματά το χρονόμετρο κάθε φορά που δεν υπάρχει παιχνίδι. Αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε όλο το παιχνίδι, τότε ένας αγώνας ποδοσφαίρου θα αποτελείται από δύο περιόδους καθαρού χρόνου (σ.σ.: τα 30 λεπτά συζητούνται ως πιθανός χρόνος). Αλλιώς, μπορεί να εφαρμοστεί στα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου ημιχρόνου και στα τελευταία δέκα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου όπου παρατηρούνται και οι περισσότερες καθυστερήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής