Η κατεύθυνση των πελατών, ενός ζευγαριού μέσης ηλικίας χωρίς παιδιά, αντικατόπτριζε το ανικανοποίητο μιας επιθυμίας χρόνων: τη διαβίωση εντός μιας κατοικίας που, μέσω του ύφους της και του σχεδιασμού της, θα προσκαλεί το χρήστη να αποκοπεί από την αστικότητα και να ενωθεί με τη φύση. Βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού αποτέλεσε η ρητή διατύπωση των πελατών να κυριαρχεί το αίσθημα της «απλότητας» , χωρίς ωστόσο αυτό να περιορίζει την αυθεντικότητα και την ποιότητα του σχεδιασμού.
Η κατοικία, το όνομα της οποίας υποδηλώνει ακριβώς αυτή την επιθυμία των ιδιοκτητών της, στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την έννοια της βραχυπρόθεσμης κατοίκησης μακριά από την πόλη. Το αρχιτεκτονικό ύφος του διώροφου κτίσματος αποπνέει μια αίσθηση εκλεπτυσμένης ταπεινότητας. Οι γεωμετρικές φόρμες που τη συνιστούν δε φλυαρούν, παρά συνθέτουν σιωπηλά και στιβαρά τους επί μέρους χώρους διαβίωσης. Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία και με αυτό τον τρόπο η σύνθεση ορίζεται από δύο πρίσματα, που διαχωρίζονται από την εξωτερική σκάλα που οδηγεί στον όροφο, σχηματίζοντας μια εμβληματική αλλά σχεδόν αδιαπέραστη όψη, καλλιεργώντας μια αίσθηση εσωστρέφειας και ιδιωτικότητας.
Η επιλογή των υλικών κρίθηκε σκόπιμο να κρατηθεί στο ελάχιστο και εν-τοπικό. Το διώροφο σπίτι ενσωματώνει τη γοητεία των ακατέργαστων στοιχείων και της επιδέξιας χειροτεχνίας. Το λευκό κονίαμα εμπλουτισμένο με αδρανή υλικά, το ξύλο, η πέτρα και το γυμνό σκυρόδεμα δημιουργούν μια ζεστή αλλά αυστηρή παλέτα υλικών που επιτρέπει στο παιχνίδι των όγκων να μιλήσει από μόνο του.
Ο περιβαλλοντικά βιώσιμος χαρακτήρας του σχεδιασμού ενισχύεται από παραδοσιακές αρχιτεκτονικές λύσεις σε επίπεδο υλικότητας και φωτισμού-αερισμού. Οι διαμπερότητες σε άξονα βορρά-νότου, οι σκιάσεις μέσω ξύλινων στοιχείων και κλωστρών καθώς και η κατακόρυφη κυκλική οπή του κλιμακοστασίου που λειτουργεί ως φωταγωγός και παράλληλα ως στοιχείο φυσικού δροσισμού είναι μερικές από τις συνειδητές επιλογές σχεδιασμού προς την ανωτέρω βιοκλιματική κατεύθυνση.
Ο άγριος λευκός σοβάς αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα μέσα από τον εμπλουτισμό του με χρωματιστά αδρανή. Οι τοίχοι παύουν να είναι απλά στοιχεία πλήρωσης και στήριξης, αλλά συμμετέχουν ενεργά στην απόδοση χρώματος και «συναισθήματος» στο σύνολο της σύνθεσης. Το χρώμα τους αλλάζει μέσα στη μέρα ανάλογα με τη θέση του ηλίου και τη γωνία θέασης. Η πέτρα γεννά τα περιμετρικά τοιχεία της κατοικίας και δρα ως υλικό προστασίας από τα βλέμματα και τους ανέμους. Η ήσυχη και προστατευμένη από πέτρινους τοίχους και πέργκολα αυλή που αντικρίζει τη θάλασσα και ολοκληρώνεται με την παρουσία του υδάτινου στοιχείου αποτελεί το επιστέγασμα του κύριου νοήματος της σύνθεσης αυτής: αίσθημα ηρεμίας και ένωσης με τη φύση.
Επιπλέον η πέτρα δρα και ως βασικό δομικό στοιχείο της κατασκευής, επενδύοντας τους φέροντες τοίχους του πρίσματος που περιέχει τους χώρους υγιεινής και την ισόγεια κουζίνα. Η επιλογή τοπικών υλικών λειτουργεί ως εξισορροπητικός παράγοντας, μειώνοντας τη σκληρότητα του οπτικού αντίκτυπου της ανθρωπογενούς επέμβασης, καθώς οι περισσότερες από τις εξωτερικές επιφάνειες του συγκροτήματος ενσωματώνονται στο φυσικό τοπίο.
Το εσωτερικό της κατοικίας χαρακτηρίζεται περισσότερο από την απουσία του υπερ-σχεδιασμού. Κυριαρχεί η απλότητα και το αίσθημα οπτικής τάξης και «ησυχίας». Οι σκάλες αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία γεωμετρίας που αναδεικνύονται σκόπιμα προκειμένου να προσδώσουν πλαστικότητα στο εσωτερικό. Η επίπλωση είναι στοιχειώδης, επιτρέποντας στο φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει την κατοικία να «εισβάλλει» στο χώρο και να λειτουργεί ως οι κύριος πρωταγωνιστής. Το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο αυτού αποτελούν τους μοναδικούς χώρους όπου το interior design της κατοικίας γίνεται εκφραστικό και αναδεικνύει τεχνικές χειροτεχνίας με κύριο αντικείμενο το μάρμαρο Salome με προέλευση από την Τουρκία. Το ξύλο συμπληρώνει τη θερμή και αδρή παλέτα υλικών των ιδιωτικών χώρων. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι προοπτικής, γεωμετρίας και διαφοροποίησης υφών που προσθέτει χαρακτήρα και μια υπόνοια παιχνιδίσματος, παράλληλα με ένα ασυνήθιστο αίσθημα οικειότητας, ένα αίσθημα σπιτιού. Η επικάλυψη των δαπέδων από τραβερτίνη με διασταυρούμενους αρμούς επαναφέρει την έννοια της ανάμειξης και ταιριάσματος της υψηλής υλικότητας με παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και φινιρισμάτων.
ADD Architecture Studio
Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Η hands – on προσέγγιση των ADD περιλαμβάνει προσεκτική και λεπτομερή επιλογή υλικών σε κάθε project ενώ σήμα κατατεθέν τους είναι η μοναδική χρήση του φωτός σε κάθε του μορφή ώστε να εμφυσεί μία ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας στον τρισδιάστατο χώρο. Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.
Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe -Young Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_Zero-Life Beyond Parking”, το 2016. Τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το απρόσμενο και παράλληλα να το αξιοποιούν σαν πηγής έμπνευσης για την παραγωγή μοναδικού και αυθεντικού σχεδιαστικού έργου.
Προσοχή: Τα φυτά που μπορούν να σε σκοτώσουν - Μερικά τα έχουμε σπίτι μας
Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Awrad 2018 για το concept store “L’ Escalier”. Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους “Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη. Πρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”, ένα βραβείο που μοιράζονται μόνο με 4 ακόμα ονόματα παγκοσμίως.
Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). Οι ADD εμπνέονται από το κοινό τους όραμα για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εξοχική κατοικία Un-Wind House:
ADD Architecture Studio
(+30) 694 20 92 544
(+30) 693 21 25 422
FB: www.facebook.com/addarchstudio
IG: www.instagram.com/addarchstudio