Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δημοσιεύματα, από το 2019, Ελληνες και Τούρκοι επιστήμονες τεκμηριώνουν πως το περίφημο φιρμάνι, το οποίο υποτίθεται πως αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο νόμιμης κατοχής των Γλυπτών, δεν ήταν γνήσιο.
Με αυτά τα δεδομένα, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σε ερωτήσεις του «Ε.Τ.», μπορεί να μη σχολιάζει την κατάρριψη του επιχειρήματος για το λεγόμενο φιρμάνι, ωστόσο απαντάει και παρουσιάζει το βρετανικό ίδρυμα ως «πρόθυμο να αναπτύξει μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “σύμπραξη του Παρθενώνα”», ενώ κάνει λόγo για εξεύρεση «ρεαλιστικών λύσεων».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως «το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση».
Στη δήλωση, μάλιστα, αναφέρεται το εξής: «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα -μια “συνεργασία για τον Παρθενώνα”- και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Ελληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο». Κλείνοντας την τοποθέτηση, σημειώνεται πως «το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυσή μας σε αυτά είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Ελληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που φιλοδοξούμε».
Ζωντανεύει η ιστορία του Τατοΐου
Στη χθεσινή δήλωσή της σχετικά με την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Τουρκίας, η κ. Μενδώνη τόνισε πως «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο» και επεσήμανε πως «έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».
Ως «ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της Διάσκεψης» χαρακτήρισε η υπουργός τη συζήτηση η οποία έγινε σχετικά με το περίφημο «φιρμάνι» του Ελγιν. «Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών, γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς, το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ οθωμανικό φιρμάνι το οποίο έδωσε στον Ελγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα», εξήγησε η υπουργός και είπε πως στη Διάσκεψη η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.
Τουρκική παρέμβαση για το ανύπαρκτο φιρμάνι Ελγιν
Η επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, είπε ότι «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της, ακόμα και (…) σύμφωνα με το νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».
Θυμίζουμε πως από το 2019 αρχειακό υλικό που ανακτήθηκε από ερευνητές, Ελληνες και Τούρκους, μετά από πολύχρονες έρευνες, αποκαλύπτει ότι μόνο νόμιμα δεν κατέχει το Λονδίνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εξάλλου, ο αείμνηστος καθηγητής Αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, είχε κινητοποιήσει τη σχετική έρευνα για τα οθωμανικά αρχεία της χρονικής περιόδου 1800-1831 και είχε δηλώσει, τεκμηριώνοντας τη θέση του, σε διεθνή ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης, πως «δεν υπήρξε φιρμάνι για την απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Ειδήσεις σήμερα
Πυροπροστασία: Τα νέα SOS για σπίτια και ακαθάριστα οικόπεδα – Τι πρέπει να κάνετε