Αποσύρθηκε στο παρά πέντε της δημοπράτησής του, στο Λονδίνο, μελανόμορφος αμφορέας που «φώναζε» την ελληνική καταγωγή του. Το υπουργείο Πολιτισμού διεκδικεί τώρα τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αρχαιότητα, που αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, σήμανε και αυτήν τη φορά ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δρ Χρήστος Τσιρογιάννης. Εγκαίρως, ευτυχώς, καθώς το σφυρί του δημοπράτη των Κρίστις επρόκειτο να χτυπήσει αύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Από τη Φθιώτιδα στο LA
Ο αμφορέας ταυτίστηκε από τον Ελληνα ερευνητή με φωτογραφίες που κατασχέθηκαν από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στη διάρκεια έρευνας το 2007, σε σπίτι στη Φθιώτιδα. Στο ίδιο σπίτι είχαν κατασχεθεί επίσης πολλές αρχαιότητες.
Οι φωτογραφίες του αμφορέα βοήθησαν στο να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας που φτάνει μέχρι το… Λος Αντζελες. Η αγορά τέχνης της αμερικανικής μεγαλούπολης αναφέρεται ως τόπος προέλευσής του. Σύμφωνα με τον κατάλογο της δημοπρασίας, «ανήκε σε ιδιωτική συλλογή στη Βρετανία».
Μετά την καταγγελία Τσιρογιάννη το αγγείο αποσύρθηκε από τη δημοπρασία με παρέμβαση της Ιντερπόλ. Παράλληλα ο συναγερμός έφτασε και στο υπουργείο Πολιτισμού… «Το υπουργείο θα διεκδικήσει την αρχαιότητα», δήλωσε χθες στον «Ε.Τ.» η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Βλαζάκη.
Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές της πραγματικής προέλευσης του αμφορέα. Σε αυτές εκτός από το αγγείο απεικονίζεται και συγγενικό πρόσωπο του ατόμου στο σπίτι του οποίου κατασχέθηκαν τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι αρχαιότητες.
Aττικό εργαστήριο
Ο αττικός αμφορέας χρονολογείται στο 540-530 π.Χ., αποτελεί δημιούργημα αττικού εργαστηρίου και έχει ύψος 35 εκατοστά. Στη μία του πλευρά απεικονίζεται γενειοφόρος πολεμιστής και ο ακόλουθός του και στην άλλη έφιππος με δόρυ. Επρόκειτο να δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης τις 15.000-25.000 στερλίνες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί αρχαιότητες που εμφανίστηκαν στις προθήκες κορυφαίων οίκων δημοπρασιών. Στα τρανταχτά παραδείγματα ανήκει και το μαρμάρινο βυζαντινό αρχιτεκτονικό μέλος του 11ου αιώνα που ανήκε στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης. Η βυζαντινή αρχαιότητα εκλάπη από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1998 και βγήκε στο σφυρί στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2011.
Επεστράφη 16 χρόνια μετά
Επεστράφη τελικά στην Ελλάδα το 2014, δεκαέξι χρόνια μετά την κλοπή της, καθώς, όπως επισημαίνεται από τους υπευθύνους, η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό του αντικειμένου.
Πριν από περίπου ένα χρόνο από τον οίκο Κρίστις πωλήθηκε επιτύμβια στήλη του 4ου αι. π.Χ. προς 128.020 ευρώ με τις αρχές της χώρας μας να υπογραμμίζουν πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Μάλιστα, κύκλοι του υπ. Πολιτισμού δήλωναν πως «η διεκδίκηση της στήλης θα συνεχιστεί από τον νέο κάτοχο».
Αποκαλυπτικοί της δράσης των παράνομων κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που δρουν στη χώρα μας είναι οι αριθμοί. Περισσότερες από 13.000 είναι οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων από το 2009!
AΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου