Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Ελληνική Eνωση Τραπεζών ήταν η αφορμή για να θυμίσει το 40% του Παύλου Πολάκη την παρουσία του, αλλά κυρίως τη διαφορετική γραμμή του από αυτήν του προέδρου του και της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος ειναι πλέον με την πλευρά Πολάκη, κατηγόρησε ανοικτά τον Σωκράτη Φάμελλο ότι στη συνάντησή του με την Ελληνική Eνωση Τραπεζών δεν κινήθηκε στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ήταν ήπιος με τους τραπεζίτες. Επανέλαβε δε την πρόταση του Πολάκη για κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, την οποία ο κ. Φάμελλος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να… ξεχάσουν.
Ο κ. Αλεξιάδης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη, υπενθύμισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ -που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ομιλητές και ως πανηγυρικό βήμα για τα 10 χρόνια από την εκλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία- υπέρ τουλάχιστον μίας συστημικής τράπεζας σε δημόσιο έλεγχο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη νυν ηγεσία του κόμματος.
Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Η συμφωνία για κατοικίες σε ευάλωτους και εστίες για φοιτητές
Το χειρότερο όμως για την Κουμουνδούρου δεν είναι τι είπε ο κ. Αλεξιάδης (σ.σ. προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Πολάκη), αλλά πότε το είπε. Και το είπε την ώρα που ο κ. Φάμελλος ετοιμάζεται να καταθέσει τη συνολική πρόταση του κόμματός του για τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα, που σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης μάλλον διαφωνεί με την πρόταση που ετοιμάζεται.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Φάμελλος επέλεξε να μην απαντήσει ευθέως στην κριτική που δέχθηκε από τον κ. Αλεξιάδη και άλλους ομιλητές του κλίματος Πολάκη.
«Καταφέραμε να σταματήσουμε τη φθορά και την απαξίωση τους τελευταίους 2 μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει πλέον σοβαρότητα, τεκμηρίωση και δημιουργεί πολιτικές εξελίξεις με προοδευτική προοπτική», υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, θέτοντας τέσσερις στόχους για το επόμενο διάστημα:
– Ανάκτηση αξιωματικής αντιπολίτευσης κινηματικά, θεσμικά και πολιτικά.
– Ανασύνθεση προοδευτικού χώρου.
– Πολιτική εξόρμηση για να εκφραστεί η κοινωνική αντιπολίτευση.
– Ανάκτηση εμπιστοσύνης και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στην προοδευτική παράταξη.
Ως έμμεση απάντηση στην κριτική που δέχθηκε εκλήφθηκε η φράση του «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να διέπεται από συντροφικότητα και συλλογική δράση. Συναποφάσεις, ενιαία δράση και λογοδοσία. Οχι στην πολυγλωσσία. Παντού και πάντα θα λειτουργούμε ομαδικά. Χρειαζόμαστε ρεύματα ιδεολογικής παραγωγής και σύνθεσης μέσα στο κόμμα, όχι προσωπικές ομαδοποιήσεις και εσωκομματικούς στρατούς».