Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «η Ελλάδα έχει βαθιές στρατηγικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο που έχω να πω από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι το αυτονόητο: Ότι σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις του αμερικανικού λαού, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ. Ξέρουμε ότι με τη διοίκηση Τραμπ, αλλά και με τη διοίκηση Μπάιντεν, αυτή η στρατηγική σχέση όχι απλώς δεν διαταράχθηκε, αλλά ενισχύθηκε. Το τονίζω, και με τις δύο διοικήσεις. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται. Αυτό είναι το μείζον για τους Έλληνες». «Εμείς δεν είμαστε Αμερικανοί για να ψηφίζουμε», πρόσθεσε.
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι θεωρούμε -και αυτό το πιστεύουμε ακράδαντα- ότι η διοίκηση Τραμπ θα συνεχίσει να έχει αυτές τις στενές σχέσεις, τις οποίες έχουμε και με όλες τις προηγούμενες αμερικανικές διοικήσεις, και να τιμά τη στρατηγική σχέση που έχει με την Ελλάδα», σημείωσε.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Επικρατείας, αφού εξήγησε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα «σημαντικό εμπορικό έλλειμμα με την Ευρώπη», παρατήρησε ότι σε αυτό το πλαίσιο ίσως θελήσει «να δυσκολέψει τις εισαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων για να περιορίσει αυτό το εμπορικό έλλειμμα. Κατά τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω τι θα κάνει, θα δούμε και τον υπουργό Οικονομικών που θα διορίσει και την οικονομική πολιτική. Η συζήτηση είναι ότι θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Σε ό,τι μας αφορά, και τότε η αμερικανική διοίκηση ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή σε σχέση με τα ελληνικά προϊόντα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να γίνεται το ίδιο».
Η χώρα μας εξάγει κατά βάση αγροτικά προϊόντα και «δεν θέλουμε να υπαχθούν σε αυτούς τους δασμούς. Μια πρώτη δική μας εσωτερική δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι, στην περίπτωση που ακολουθηθεί μια τέτοια πολιτική, δεν θα έχουμε επιπτώσεις στα δικά μας προϊόντα, τα οποία εξάγονται στις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα κάθε κράτος θα κάνει τη δική του διαπραγμάτευση και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τη δική της διαπραγμάτευση, αν πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βορίδης συμπέρανε ότι «αυτό το οποίο προκύπτει με πολύ καθαρό τρόπο είναι ότι στις ΗΠΑ η διοίκηση Μπάιντεν ουσιαστικά οδήγησε σε μείωση των εισοδημάτων των Αμερικανών πολιτών, τόσο της μεσαίας (τάξης) λιγότερο αλλά κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων. Έχασαν εισόδημα σε μεγάλο βαθμό».
«Θεωρώ ότι αυτός είναι από τους βασικούς λόγους της ήττας της συγκεκριμένης διοικήσεως. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο. Παρά τα πληθωριστικά φαινόμενα και τις πιέσεις έχουμε αύξηση του εισοδήματος κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι τη θεαματική καθαρή αύξηση που πράγματι γίνεται από την αύξηση των εισοδημάτων. Ενώ έχουμε αύξηση 30% του κατώτατου μισθού, δεν λέω ότι η καθαρή αύξηση είναι 30%. Αυτό ροκανίστηκε σε έναν βαθμό από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Αλλά ακριβώς επειδή έχουμε ακολουθήσει πολιτική αυξήσεως των εισοδημάτων και ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, θα δείτε ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί, παρά την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων, να έχουμε αύξηση του καθαρού εισοδήματος των νοικοκυριών. Άρα, δεν υπάρχει αναλογία», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι θα το πάρουν και πότε
Κασσελάκης για συνάντηση με «87» : «Δεν θα μπω σε κουτσομπολιά – Υπήρξε αλαζονεία»
Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι;
Κασσελάκης: «Ξινή» του βγήκε η βόλτα στο Παγκράτι – Συναντήθηκε με «87» – Ξέφυγε η κατάσταση
ΣΥΡΙΖΑ: Η κοπτοραπτική των συνέδρων και ο φόβος επεισοδίων στα μπουζούκια