Το λογισμικό Pegasus
Η άπελπις προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σύρει τη χώρα στον ατέλειωτο βούρκο των υποκλοπών, τείνει να γίνει μπούμερανγκ για την Κουμουνδούρου και τους «εκτελεστές» καθώς θεωρείται πιθανόν να αποδειχθεί ότι το «σύστημα» που επί ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε το παράνομο λογισμικό Pegasus κι έκανε παρακολουθήσεις (ενδέχεται και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη), μπορεί να είναι το ίδιο που τροφοδοτεί τώρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με «λίστες», σε μια προσπάθεια, όπως λέγεται, να εξασφαλίσει κάποιου είδους «ασυλία». Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πάρει η κυβέρνηση, είναι και η παρουσία των προσώπων που σχετίζονται ήδη από το 2016 με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και κατά έναν περίεργο τρόπο, φαίνεται να είναι τα ίδια που σχετίζονται και με το Predator. Σε αυτήν την περίπτωση κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις υποκλοπές «πήγε για μαλλί» και «βγαίνει κουρεμένος»…
Το μείζον ερώτημα που διατυπώνεται, από πολιτικούς κύκλους, δεδομένου ότι ο Α. Τσίπρας εμφανίζεται (όπως και στην συνέντευξή του στο STAR) πολύ καλά ενημερωμένος για τα «απόκρυφα» της υπόθεσης, είναι μήπως είναι ο ίδιος ο «εγκέφαλος» του «μηχανισμού», ο οποίος -διαπιστωμένα Citizenlab- λειτουργεί από το 2016; Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη «λίστα του Documento» είναι στελέχη της Ν.Δ. Από την αντιπολίτευση υπάρχουν μόνο τα τρία γνωστά -έχουν καταθέσει μηνυτήριες αναφορές- ονόματα, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Σπίρτζης και Ο. Γεροβασίλη. Και υπάρχουν και τα ονόματα δυο δημοσιογράφων κι ενός επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείται η «γέφυρα» της παρακολούθησης ενός άλλου μεγαλοεπιχειρηματία. Κατά τα άλλα η Ν.Δ. παρακολουθεί τη… Ν.Δ.!
Κακόβουλα λογισμικά
Ομως και η ιστορία δείχνει να είναι επιβαρυντική για τη σχέση του Α. Τσίπρα με τα κακόβουλα λογισμικά. Τα γεγονότα:
1To Citizenlab έχει διαπιστώσει τη λειτουργία κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2018.
2 Στις 31/3/2018 ο κ. Τόσκας υπογράφει σύμβαση με μια από τις δυο εταιρίες που εμπλέκονται στα κακόβουλα λογισμικά, την Kriκel, στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς, η οποία έγινε αποδεκτή από την τότε κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο γιος του υπουργού φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εργάζεται στην εν λόγω εταιρία.
3 Εξι μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 (1/7/2019) αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα και το άρθρο 370Α: Η παράνομη παγίδευση, παρακολούθηση, καταγραφή συνομιλίας που λαμβάνει χώρα μέσω δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, όπως επίσης η παράνομη χρήση της πληροφορίας ή του υλικού, υποβαθμίζονται από σοβαρά κακουργήματα (επέσυραν ποινή έως 5 χρόνια) σε ελαφρά πλημμελήματα, για τα οποία προβλέπεται ελάχιστη ποινή φυλάκισης… 10 ημέρες ή ακόμα μόνο χρηματική ποινή!
Το ερώτημα είναι σαφές: Ποιον/ποιους ήθελε να προστατεύσει τότε ο κ. Τσίπρας; Και γιατί; Μήπως τους ιδιώτες οι οποίοι σχετίζονται και εμπλέκονται με κακόβουλα λογισμικά, τα οποία, όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας στο STAR, υπήρχαν επί των ημερών των κυβερνήσεων του; Με την ίδια τροποποίηση ήρθη και το αξιόποινο του πλημμελήματος της παραγωγής, προμήθειας, πώλησης, κατοχής, διανομής, διακίνησης συσκευών παρακολούθησης, που προβλεπόταν στο 370Ε, το οποίο «πλύθηκε» με την τροποποίησή του.
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
4 Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υποκλοπή του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη ομολογήθηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-Ρουμπάτη στην ΕΥΠ παρακολουθούνταν δυο κυβερνητικά στελέχη, οι κ. Σαγιάς και Πιτσιόρλας. Ο Στ. Πιτσιόρλας μάλιστα έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη.
5 Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε ρωτήσει δημοσίως την τότε κυβέρνηση, αν τον παρακολουθούσε η τότε κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να πάρει ουσιαστική απάντηση…
Αντιφάσεις
Το παζλ που συμπληρώνεται, μπορεί να δώσει μια εντελώς νέα τροπή στη μανιώδη προσπάθεια του Α. Τσίπρα να καταστήσει τον Κ. Μητσοτάκη «εγκέφαλο» ενός παρακρατικού συστήματος παρακολουθήσεων και από κατήγορο να τον καταστήσει απολογούμενο. Ηδη οι πρώτες κραυγαλέες αντιφάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται εμφανείς. Ζητά επίμονα από τον πρωθυπουργό να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν είναι ο «ελέφαντας» των παρακολουθήσεων, όταν την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού ότι… δεν γνώριζε αν λειτουργούσε το Pegasus επί των ημερών του! Αυτό που δεν ήταν υποχρέωση δική του, είναι υποχρέωση του Κ. Μητσοτάκη! Κι αντί να ζητήσει αποδείξεις από την εφημερίδα που έκανε τις «αποκαλύψεις» -που φέρει και το βάρος της απόδειξης- ζητά από τον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ταυτοχρόνως ο Α. Τσίπρας δείχνει να γνωρίζει σε βάθος γεγονότα τα οποία η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά πως γνωρίζει. Ποιο είναι αυτό το «βαθύ σύστημα», το οποίο εξοπλίζει τον Α. Τσίπρα με τέτοια σιγουριά και στοιχεία; Μήπως τα ίδια πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν σε παρακρατικό σύστημα παρακολουθήσεων τουλάχιστον από το 2017; Σε αυτή την περίπτωση, άλλος μπορεί να είναι ο πραγματικός «εγκέφαλος».
4 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτός των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί (καρατόμηση Κοντολέοντα, Δημητριάδη) και την περαιτέρω θεσμική θωράκιση για τις νόμιμες επισυνδέσεις (απαιτείται και η υπογραφή δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού), αύριο ή μεθαύριο φέρνει σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις και τα κακόβουλα λογισμικά. Σύμφωνα με πληροφορίες κινείται σε τέσσερις άξονες:
- Απαγορεύει την εμπορία και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών ακόμα και σε ιδιώτες.
- Θωρακίζει περαιτέρω τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ειδικά για πολιτικά πρόσωπα. Εκτός των υπηρεσιακών φίλτρων αναμένεται να προστεθεί κι ένα ακόμα θεσμικό φίλτρο, π.χ. η Βουλή.
- Αναδιοργανώνεται η ΕΥΠ.
- Συστήνεται Επιτροπή για θέματα κυβερνοασφάλειας και την αντιμετώπιση χάκερς, η οποία θα είναι υπηρεσιακή και -εκτός των άλλων- θα είναι θώρακας απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
Οι πρώτες μετρήσεις μετά τις ατεκμηρίωτες λίστες δείχνουν ελάχιστη φθορά για την κυβέρνηση, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας -χωρίς να αγνοεί τα θέματα δημοκρατίας- εστιάζει στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει μετεξελιχθεί σε κρίση πληθωρισμού και ακρίβειας. Και σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί «απελπιστικά», κατά τη ρήση επιφανούς στελέχους του.
Εφόσον και οι «λίστες» -μετά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης η οποία θα κλητεύσει όλα τα γνωστά, αλλά και τα «αφανή» πρόσωπα, που εμπλέκονται στην υπόθεση- αποδειχθούν «φούσκα» και μπούμερανγκ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει και μια παράλληλη μάχη που δίνει, μαζί με τη λασπολογία: Θα έχει χάσει τη μάχη να εμφανίσει την κυβέρνηση να «σπαράσσεται» και να «κλονίζεται». Καθώς βασικός παράλληλος στόχος της Κουμουνδούρου ήταν και είναι, με όχημα τις «λίστες» των «παρακολουθούμενων υπουργών», να προκαλέσει εσωτερικά ρήγματα στο κυβερνών κόμμα. Η προσπάθεια αυτή όμως, όπως φαίνεται, αποτυγχάνει παταγωδώς προσκρούοντας στη συμπαγή στάση των βουλευτών και των στελεχών της Ν.Δ. Στο Μ. Μαξίμου θεωρούν «μείζονα απόδειξη» της αποτυχίας αυτής της παράλληλης επιδίωξης τη φυγομαχία του Α. Τσίπρα να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Κ. Μητσοτάκης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας…