Ειδικότερα, το ΣτΕ με πρόεδρο την Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη, με την υπ΄ αριθμ. 510/2024 απόφασή του, απέρριψαν την αίτηση του κ. Μπέχλη.
Το ΣτΕ έκρινε ότι αρμόδιο για να επιληφθεί του θέματος είναι το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο κρίνει τη νομιμότητα, κ.λπ. συμμετοχής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές και της Ευρωεκλογές. Εν συνεχεία για τις αποφάσεις του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αρμόδιο είναι το Εκλογοδικείο.
Σύμφωνα με το νόμο 5083/2024 το κάθε κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων που θα υποβάλλει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, πρέπει μαζί να καταθέσει ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ. Εάν δεν κατατεθεί το επίμαχο παράβολο η αίτηση συμμετοχής του στις Ευρωεκλογές θεωρείται απαράδεκτη και δεν θα μπορεί να συμμετέχει.Το ποσό του παραβόλου επιστρέφεται εφόσον οι συνδυασμοί τους κόμματος λάβουν ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Ο κ. Μπέχλης υποστήριζε ότι ο νόμος για τις Ευρωεκλογές ως προς το σκέλος της επιβολής του παραβόλου είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών.
Ειδήσεις σήμερα
Καρδιοχειρουργική 2.0: Εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές, και αποδόμηση μύθων