Νέο μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαύδο τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε και το προσωπικό του ενδιαφέρον, ως Πρωθυπουργός και ως Χανιώτης.
Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης. «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη.
Βρίσκομαι στο νοτιότερο σημείο της Ηπείρου μας. Δύο μηνύματα: Το πρώτο αφορά την προσήλωση της κυβέρνησης στη στήριξη όλων των ακριτών. Δεν υπάρχουν Έλληνες δυο ταυτοτήτων, οι ακρίτες αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και προστασίας.
Θα είμαστε αρωγοί και μέσα από το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον ως πρωθυπουργός και ως Χανιώτης.
Το δεύτερο μήνυμα ευρύτερο: Είμαστε στο νοτιότερο σημείο Ευρώπης. Από εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο ένας τόπος που πρέπει να είναι ειρηνικής συνύπαρξης τόπος για όλες χώρες Μεσογείου.
Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Είμαστε δύναμη ειρήνης και ταυτόχρονα αυτοπεποίθησης το έχουμε αποδείξει. Με το διεθνές δίκαιο μπορούμε να λύσουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά όπως το έχουμε αποδείξει με Ιταλία και Αίγυπτο οριοθετώντας ΑΟΖ. Αυτός είναι ο δρόμος για τις διάφορες με τους γείτονες μας.
Δυτικά από Γαύδο για πρώτη φορά γίνονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και καλώ όλα τα γειτονικά κράτη και αναφέρομαι στη Λιβύη για γόνιμη διαπραγμάτευση για οικονομικές ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες, όπως το κάναμε και στην Αίγυπτο, μπορούμε και με τη Λιβύη όταν θα προκύψει νέα νόμιμη κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το στρατιωτικό φυλάκιο όπου και ξεναγήθηκε και αντάλλαξε ευχές με τους στρατιώτες. Επίσης δήλωσε: «Χαρούμενος και συγκινημένος, ως Έλληνας και ως Χανιώτης πρωθυπουργός. Πολλαπλά τα μηνύματα ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης. Εδώ η ελληνική σημαία είναι λίγο ψηλότερα. Η Ελλάδα δύναμη ειρήνης γνωρίζει ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς ακρότητες και λεονταρισμούς. Όχι υποδείξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα είμαστε κοντά στους πολίτες της Γαύδου.
Όσοι πολίτες επιλέγουν να φυλούν Θερμοπύλες να ξέρουν ότι θα έχουν ίδια δικαιώματα και ίδια πρόσβαση με τους υπόλοιπους κατοίκους. Να έρθει ένα ασθενοφόρο εδώ. Να δώσουμε δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα και με τηλεκπαίδευση.
Να διασφαλίσουμε το φυσικό περιβάλλον. Όπως ο φάρος αυτός τον 19ο αιώνα φώτιζε τα σκάφη σε ασφαλή λιμάνια, έτσι και σήμερα να φωτίζει το σκάφος της πατρίδας μας σε ασφαλές λιμάνι εν μέσω των ποικίλων γεωπολιτικών κρίσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί μετά την παρουσία του Κώστα Σημίτη στη Γαύδο το 1996 και είναι μόλις ο δεύτερος πρωθυπουργός ιστορικά που επισκέπτεται το νησί.
Δείτε εικόνες από την επίσκεψη:
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η ιστορική επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Γαύδο όπως ήταν φυσικό εξόργισε τους Τούρκους που άρχισαν πάλι το παραλήρημα. Ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς είναι η Γαύδος, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Haber Global, τονίζοντας μάλιστα ότι η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί, ενόψει των Θεοφανείων, είναι προβοκατόρικη.
Μάλιστα, εξηγεί και τον λόγο στους Τούρκους τηλεθεατές, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα εξόπλισε.
«Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτάκης δεν θέλει οι ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι κοντά;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.
«Διότι στην Ελλάδα, στο διάστημα του 1,5 μηνός ανάμεσα στις δύο εκλογές, θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης ανησυχεί πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και ανίσχυρη απέναντι στην Τουρκία», απαντάει η ίδια.
Και προσθέτει πως «ο Έλληνας ηγέτης, από την άλλη, συνεχίζει τις προβοκάτσιες. Αποφάσισε να επισκεφτεί το νησί Γαύδος που βρίσκεται στα νότια της Κρήτης».
Για να επισημάνει ότι «Το νησί Γαύδος που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς. Αλλά η Ελλάδα το εξόπλισε».
Ειδήσεις σήμερα
Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα αλλεπάλληλα ξένα δημοσιεύματα και η πολιτική κόντρα
Καιρός: Πάσχα θα θυμίζουν τα Θεοφάνεια – Βροχές, κρύο και χιόνια από Τρίτη
Θεοφάνεια 2023: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά