Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ανακάλυψε» ότι η μη ισοτιμία των τριετών πτυχίων των αναγνωρισμένων καλλιτεχνικών σχολών με τα πανεπιστημιακά για όσους εργάζονται ως διοικητικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι μια «βαρβαρότητα» που «απαξιώνει και εξουθενώνει τους ανθρώπους του πολιτισμού» και ότι πρόκειται για «μια επιλογή που γίνεται για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα»! Αιτιολόγησε, δε, την κυβερνητική αυτή επιλογή ως μια πράξη εκδίκησης στην Τέχνη, επειδή «είναι από τη φύση της ανυπάκουη, απείθαρχη, αιρετική!».
Το βέρτιγκο στο οποίο έχει υποπέσει ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε χθες, όταν από τη μια κατήγγειλε την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού ότι δεν αναγνωρίζει ως πανεπιστημιακού επιπέδου τα τριετή πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών (μεταξύ αυτών και των ιδιωτικών σχολών) και από την άλλη ότι «το κάνετε αυτό γιατί θέλετε να στείλετε πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια φίλων σας, που θα δημιουργήσουν τμήματα παραστατικών τεχνών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια»!
Εκεί όμως που το τερμάτισε ο κ. Τσίπρας με τις πολιτικές αλχημείες του ήταν οι διαφωνίες του και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων μας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπόλης. Υποστήριξε ότι «οι αρχαίοι θησαυροί της πατρίδας μας, δηλαδή η ιστορία μας και η ψυχή μας, έτσι γίνονται αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης», καθώς οι «διορισμένες διοικήσεις τους από την κυβέρνηση θα τα διαχειρίζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Αποκάλεσε μάλιστα τους χορηγούς, τα ιδρύματα και τους ευεργέτες των μουσείων μας που βοηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους ως «χυδαίο πολιτισμό» βγαλμένο από «το παρελθόν της παλαιοντολογίας της ελληνικής Δεξιάς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έδειξε φοβικός, δηλώνοντας μέχρι και την αντίθεσή του με την «ίδρυση παραρτημάτων των μουσείων μας στο εξωτερικό», γιατί όπως ισχυρίσθηκε «θα μετατρέψει σε κανονικότητα τη μακροχρόνια ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»!
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καθεστώς πολιτικής βαρβαρότητας ιδρύουν αυτοί που ξεπουλάνε 11.000 μνημεία στο Υπερταμείο… Αυτοί που αδιαφόρησαν για τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Ακρόπολη. Αυτοί που επί τεσσεράμισι ως πέντε χρόνια ήταν κυβέρνηση και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση». Παρέπεμψε τον κ. Τσίπρα στη δική του υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, του ΣΥΡΙΖΑ, που στις 30 Ιανουαρίου του 2023 αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διευθετήσει το πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων αυτών. Υπογράμμισε ότι οι αμοιβές των καλλιτεχνών με Κοινή Υπουργική Απόφαση βασίζονται στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4354/2015. Δεν έχει θιγεί με το Π.Δ. κανένα εργασιακό δικαίωμά τους. Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές «μεγαλειώδεις» κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό που ήταν στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που απέργησαν ήταν το 15% των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού!
Θύμισε ότι και ο υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, είχε προαναγγείλει ότι «θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με το Μουσείο της Ακρόπολης και για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια, να έχει Διοικητικό Συμβούλιο, να βρίσκει πόρους και χορηγούς, να έχει διευθυντή που θα μπορεί να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, και ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε τέσσερα πέντε μεγάλα μουσεία». Οπως και η επόμενη υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά, στα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης το 2019, έλεγε ότι «το Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί δημόσιο θεσμό», αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα!
Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους – Τι ετοιμάζει για κατώτατο μισθό
Ποιος πραγματικά ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος – Ο θρύλος, οι ερωτευμένοι και η Ορθοδοξία