Η ρευστότητα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και γενικότερα το κλίμα εσωστρέφειας που κυριαρχεί στην αντιπολίτευση, ταυτόχρονα με το ότι η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δημιουργούν «κενά» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει πριν δημιουργήσουν ρήγματα στο κυβερνών κόμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. έγινε λίγα 24ωρα μετά την ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών (μεταξύ των οποίων και ο Σαλμάς) και το μήνυμα είναι σαφές για το πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι επαναλάβουν συμπεριφορές παρόμοιες με αυτή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, που, κατά το Μαξίμου, είχαν ξεφύγει εδώ καιρό. Σήμερα στις 12 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πειθαρχικού της Ν.Δ., στην οποία έχει κληθεί ο κ. Σαλμάς να απολογηθεί για τα όσα περιέχονται στην πρόταση παραπομπής του από τον πρωθυπουργό.
Αυτό που έκαψε πάντως τον κ. Σαλμά και ήταν το κερασάκι στην τούρτα ήταν μια σειρά από βίντεο με τοποθετήσεις του που έφτασαν στα χέρια του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και η πρόθεσή του να δώσει συνέχεια (χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία όπως λένε) στο θέμα του «φωτογραφικού διαγωνισμού», όπως το θέτει, που ευνοούσε συγκεκριμένη εταιρία σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Σαλμάς είχε αναφέρει το περιστατικό στην Κ.Ο. του κόμματος, έκανε ερώτηση που απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη τον Ιούλιο. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι πίσω από την επιμονή του πρώην υπουργού κρύβεται υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Μάριο Σαλμά είχε ξεκινήσει μετά την ευθεία σύγκρουση του με τον κ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο βουλευτής είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική για τους λίγους, λέγοντας μεταξύ άλλων: ««Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια», είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς», είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Εκείνη τη μέρα, ο πρωθυπουργός δεν παρέπεμψε τον κ. Σαλμά προς διαγραφή, αλλά άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο γινόταν ανεκτό και ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά υπάρχει σε όλα μια «κόκκινη γραμμή».
Ο κ. Σαλμάς όμως συνέχισε στην ίδια λογική, αφήνοντας αιχμές για κερδοσκοπία στις τράπεζες, στοχοποιώντας τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και για αυξήσεις στα φάρμακα, στοχοποιώντας τον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη. Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν έπεισε τον κ. Σαλμά, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε σχολιάσει ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη». Μάλιστα, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν εννοεί τον υπουργό Οικονομικών, είχε δηλώσει, χωρίς να το αρνηθεί, ότι «είναι η στάση ζωής μου γιατί εγώ ασκώ το επάγγελμά μου».
Από το Μαξίμου για τους ισχυρισμούς του κ. Σαλμά η απάντηση ήταν μία: «Οταν κάποιος, αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα, συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή, εκτός από ανεπίτρεπτη, είναι και ύποπτη».
Απαντήσεις σήμερα στο Πειθαρχικό
Ο κ. Σαλμάς από τη μεριά του σε συνομιλητές του έλεγε ότι θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση και θα απαντήσει στα όσα του αποδίδονται, αν και αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, στα δύο τηλεφωνήματα που του έκανε δεν του εξήγησε ποιο ήταν το αντικείμενο της παραπομπής. Από την κυβέρνηση, πάντως, λένε ότι η παραπομπή του αφορά «την αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλον βουλευτή».
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ
Η διαγραφή, πάντως, θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ενώ ο κ. Σαλμάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει τις κυβερνητικές επιλογές, εφόσον διαγραφεί. Προ μηνών ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις και για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη, ενώ είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ «10»
Να σημειώσουμε ότι στο Μαξίμου περιμένουν πλέον πώς θα κινηθούν οι υπόλοιποι των «έντεκα» που γίνονται πλέον «δέκα» και εάν παραμείνουν στη λογική διαχείριση της κριτικής τους ή θα διαβεί και άλλος την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει πλέον και επισήμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Ερντογάν, Κυπριακό, ομογενείς, το «μενού»
Με το βλέμμα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και κυρίως σε αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε χθες και επισήμως με την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.
Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.
Ο πρωθυπουργός είχε στη συνέχεια συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ. Ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμά του είχε και συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Αλ Σαμπάχ, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας του εμιράτου στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων σε διμερές επίπεδο.
O σεΐχης του Κουβέιτ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση, στη διπλωματία και τη συνολική κατεύθυνση της χώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού. Το Κουβέιτ έχει επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα και τουριστικά έργα, ενώ ελληνικές εταιρίες συμμετέχουν σε διάφορα έργα στο εμιράτο. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα βραβευθούν φέτος με το Global Citizen Award, το οποίο απονέμει το γνωστό αμερικανικό think tank Atlantic Council.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, αναμένεται να συναντήσει δέκα ξένους ηγέτες, ενώ θα συμμετάσχει στις εργασίες και τις συναντήσεις της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ξεχωρίζει, φυσικά, η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (την προσεχή Πέμπτη), που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκκινήσει τη διαδικασία για να διακριβώσει αν μπορούν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρουσία και των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, θα κριθεί σε έναν βαθμό κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και κατά πόσον το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να μεταφραστεί σε έναρξη συζητήσεων για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δείχνοντας ότι η χώρα μας έχει σταθερούς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές στην περιοχή και χαίρει του σεβασμού τους. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.