Αφορμή για την (ακόμη μία) επίθεση του παρατρεχάμενου της Άγκυρας, ήταν η έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και τους όρους που έχει θέσει η Ελλάδα, αναφορικά με την προστασία της εθνικής μειονότητας της εκεί. Στη δήλωσή του πριν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι το πρώτο κεφάλαιο που άνοιξε για την Αλβανία αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής μειονότητας της χώρας. «Αυτή η θέση είναι πλέον κοινή θέση, είναι η καταγεγραμμένη κοινή θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα παρακολουθήσει στενά αυτή τη διαδικασία και θα παρέμβει όταν χρειαστεί, με την ελπίδα ότι και άλλα κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», προσέθεσε.
Οι λογικές δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ για τους όρους ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, δεν άρεσαν τον κ. Χαμπίπογλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Αλβανία, ενώ αγνοεί τις αδικίες που επιβάλλονται στην «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα (!), καταλήγοντας ότι πρόκειται για «τρομερή αντίφαση». Αναλυτικά, δήλωσε: «Κατανοούμε την ευαισθησία που δείχνει η χώρα μας στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και είναι φυσικό να το κάνει αυτό ως πατρίδα της ελληνικής μειονότητας. Διαβάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη, σκεφτόμαστε τα συστηματικά παραβιαζόμενα δικαιώματα και ελευθερίες της ‘τουρκικής’ κοινότητας της ‘Δυτικής’ Θράκης στη χώρα μας, την Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ από το 1981, και το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις τρεις Ενώσεις μας δεν έχουν εφαρμοστεί για περισσότερα από 16 χρόνια. Τι αντίφαση είναι αυτή! Οι κυβερνώντες της χώρας μας, που δεν σέβονται τα δικαιώματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών μας και που έχουν καταπατήσει την αρχή του κράτους δικαίου τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να κάνουν ομιλίες σε άλλες χώρες για παρόμοια θέματα σαν να μην έγιναν ποτέ αυτά τα πράγματα. Όχι μόνο οι υποψήφιες για ένταξη χώρες αλλά και τα σημερινά κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται πλήρως και πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το κράτος δικαίου, ιδιαίτερα τη χώρα μας».
Καταρχάς, ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδίας, μπερδεύει την εθνική ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου με τη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Επιπλέον, η Ελλάδα, ούσα μέλος της ΕΕ για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, παρέχει ασφάλεια και σέβεται τη μουσουλμανική μειονότητα. Σε ότι αφορά «τα συστηματικά παραβιαζόμενα δικαιώματα και ελευθερίες» της μειονότητας, ο κ. Χαμπίπογλου έχει την άνεση να εκφράζεται –έστω και αν εσκεμμένα παραπληροφορεί- ελεύθερα, ενώ την ίδια ελευθερία και δικαιώματα απολαμβάνουν όλοι οι φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας. Ενδεχομένως, σε άλλη χώρα –ίσως όχι τόσο μακριά- ο κ. Χαμπίπογλου θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες αν ισχυρίζονταν τα ίδια πράγματα…
Να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Ιούλιο, ο Χαλήτ Χαμπίπογλου είχε επιχειρήσει να βάλει «τρικλοποδιά» στην (επερχόμενη τότε) συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ως «μία χώρα με τη χειρότερη επίδοση στα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ευρώπη»! Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη «Ομοσπονδία» προχωρά σε ανθελληνικό παραλήρημα. Ο Χαλήτ Χαμπίπογλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το μικρό μειονοτικό χωριό Μίρανα Ροδόπης, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ζει και εργάζεται στον Δήμο Βίτεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, διατηρεί στενότατες σχέσεις με το τουρκικό ΥΠΕΞ και συχνά-πυκνά βγάζει «πύρινες» ανακοινώσεις κατά της Ελλάδας.