Οποιος παρατηρήσει στο Διαδίκτυο τις αναρτήσεις που γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει αυτή τη στρατηγική της Κουμουνδούρου. Μέχρι και συγκέντρωση στο Σύνταγμα διοργάνωσε χθες με… χορηγό «επικοινωνίας», σύμφωνα με πληροφορίες, ΜΚΟ με στενές σχέσεις με πρώην υπουργό του.
Στόχος να καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε με την πανδημία, όταν στελέχη του στήριζαν τους αντιεμβολιαστές, με τις παρακολουθήσεις, αλλά και με την ακρίβεια.
Η πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών ξεκίνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, καθώς στην Κουμουνδούρου είδαν το πολύνεκρο δυστύχημα ως τον παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς προ των εκλογών.
Από την αρχή, η συνταγή ήταν χαμηλοί τόνοι στις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις και πυροδότηση του κλίματος στο παρασκήνιο.
Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, από τη μία δόθηκε εντολή στα στελέχη να μη βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να τηρούνται χαμηλοί τόνοι και από την άλλη το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε επιχείρηση συγκάλυψης, ασέβεια της κυβέρνησης προς τους νεκρούς, απαξίωνε την υπερκομματική επιτροπή που θα αναζητήσει ευθύνες και αίτια χωρίς καν να τη γνωρίζει, ειρωνευόταν την παραίτηση Καραμανλή κ.λπ.
Στο παρασκήνιο ελήφθη απόφαση για ασφυκτική πίεση, καταγγελίες και επικέντρωση της κριτικής στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να πληγεί το προφίλ του και να υπάρξουν εκλογικά οφέλη.
«Κάθε προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ασέβεια προς τους νεκρούς και προαναγγέλλει νέες τραγωδίες», ανέφερε, ενδεικτικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, και έκανε λόγο για «προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να καταφύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, χονδροειδείς απόπειρες συμψηφισμού και διαχρονικές δικαιολογίες».
Εθεσε και ερωτήματα που περιορίζουν τη συζήτηση στον πρωθυπουργό και το σήμερα, όπως:
- Τι ακριβώς θα πήγαινε να εγκαινιάσει προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη την επομένη του δυστυχήματος; Ενα κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης με ανύπαρκτο σύστημα;- Ποιος και πώς διόρισε έναν άνθρωπο άπειρο και ακατάλληλο στη θέση του σταθμάρχη Λάρισας και πόσες μέρες πριν το δυστύχημα είχε αναλάβει υπηρεσία;- Ποιος ο λόγος παραίτησης το 2022 του προέδρου της επιτροπής που είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και ποια η απάντηση στα συνεχόμενα εξώδικα των εργαζομένων;
Η κ. Τσαπανίδου ζήτησε εμμέσως να μην είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στις εκλογές και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να «ναρκοθετήσει» κάθε προσπάθεια για την εύρεση των αιτίων και την απόδοση ευθυνών αυτού του πολύνεκρου δυστυχήματος.
«Η ανακοίνωση των εκλεκτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και συνέχισε: «Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή, θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης: ότι όλα είναι ένα ”τραγικό ανθρώπινο λάθος” και ”διαχρονικές οι ευθύνες”. Τα αίτια, όμως, που οδήγησαν στην τραγωδία δεν θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές».
Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, στο προσκήνιο εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη του και στο παρασκήνιο βλέπει στην τραγωδία των Τεμπών ως μία μεγάλη ευκαιρία να επωφεληθεί πολιτικά και εκλογικά. Γι’ αυτό οι βουλευτές του καλούν με μηνύματα στα social media σε διαμαρτυρία στις πλατείες των περιφερειών τους, γι’ αυτό προσπαθούν να απαξιώσουν τα μέλη της επιτροπής που ανακοινώθηκαν, γι’ αυτό διαρρέουν fake news περί σύνδεσης του σταθμάρχη με βουλευτή της Ν.Δ. και γι’ αυτό θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να μη διευρυνθεί η αναζήτηση των αιτίων και των ευθυνών στην περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019.