Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες το πρωί την πρότασή του, την οποία αιτιολόγησε πλήρως βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο ονοματολογίας και σεναριολογίας που τροφοδοτούσαν κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις διαρροές ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική επιλογή, πριν ακόμη την ακούσουν.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε στον «μπαρουτοκαπνισμένο» Ηπειρώτη Πρόεδρο της Βουλής σε μια κρίσιμη συγκυρία, διαμηνύοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς.
«Η ευρύτερη αποδοχή δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει. Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ προανήγγειλε ότι στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση θα προτείνει ο Πρόεδρος να εκλέγεται άπαξ και να έχει εξαετή θητεία.
«Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως δήμαρχος. Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Ολα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.
Εκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς.
Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα», ήταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα – Ώρα για την ανθρωπιστική βοήθεια
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα είχε «κυκλοφορήσει» από το καλοκαίρι, ωστόσο τίποτα δεν είχε επιβεβαιωθεί. Ακολούθησαν πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα με μια σειρά από πιθανούς υποψηφίους, ανάμεσά τους τον Νίκο Δένδια, τον Σταύρο Μπένο, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Λουκά Παπαδήμο, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Κώστα Καραμανλή (για να δηλώσει δημόσια ο ίδιος ότι δεν ενδιαφέρεται) και τελευταία τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Μέχρι το… παρά πέντε κανείς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της «έκπληξης».
Χθες στις 11.30 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε πως αναβάλλεται και θα ακολουθήσει διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηδη ακουγόταν έντονα πως «φαβορί» είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακης Σκέρτσος επικοινώνησε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία γνώριζε πως δεν επρόκειτο να ανανεωθεί η θητεία της, και ακολούθησε η ανακοίνωση του ονόματος του Προέδρου της Βουλής και το σκεπτικό γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η επιλογή Τασούλα «είναι ενωτική, έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής με συναίνεση τεσσάρων κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση), έχει βουλευτική παρουσία 25 χρόνων, διετέλεσε υπουργός…».
Οσον αφορά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «πρόσωπα της Κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης».
Επιπλέον, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν ενημερωμένη και για τη μη ανανέωση της θητείας της και για την επιλογή του πρωθυπουργού από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησής τους έγινε για «να αποφευχθεί μία άβολη στιγμή». Σε πλήρη συνεννόηση ήταν και η δήλωση της απερχόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας που ακολούθησε την ανακοίνωση Μητσοτάκη για τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
«Σεβάστηκα απόλυτα τον θεσμικό ρόλο»
Καλή επιτυχία στον επόμενο Πρόεδρο ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε ότι προτείνει ως υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Κωνσταντίνο Τασούλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τηλεοπτικό της μήνυμα ανέφερε: «Πριν από πέντε χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη.
Στη διάρκεια της θητείας μου, προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων για την επόμενη 5ετία».