Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη, έστειλε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής που επισκέφθηκε χθες ότι «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».
«Αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού», ανέφερε πάντως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύθηκε για ταχεία καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση των πληγέντων το συντομότερο δυνατόν. Οπως τονίζει άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Πολιτεία ανέπτυξε, μετά τη δυσάρεστη εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, έναν πλήρη και αποτελεσματικό μηχανισμό καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών, αλλά και αποζημίωσης των πολιτών. Λίγες ώρες μετά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος- ο οποίος τον συνόδευσε και στην επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές- ανακοίνωσε μάλιστα και τη δέσμη των 12 μέτρων στήριξης που αποφασίστηκαν σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Εχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρ’ ότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης μετά και την αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή, ενώ άφησε εκ νέου ανοιχτό και το ενδεχόμενο εμπρησμού.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννούν εύλογα ερωτήματα».
Πρώτο σταθμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές ήταν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. «Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή», ανέφερε συνομιλώντας με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που ήταν στο σημείο.
Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου όπου δόθηκε η μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε χώρους όπου βρίσκονταν εύφλεκτα υλικά, όπως η δεξαμενή με το οξυγόνο, ενώ συνομίλησε και με το νοσηλευτικό προσωπικό.
Επόμενος σταθμός ήταν το σημείο «Πηγή Καρακαντά», στο δρόμο από Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο, όπου ήταν ορατά όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά, ενώ επισκέφθηκε και τις καμένες εκτάσεις στο Ντράφι, στο Πανόραμα Παλλήνης και στην Ανθούσα.
Στις πληγείσες περιοχές μετέβη μαζί με τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η προσπάθεια του οποίου δείχνει να αποτιμάται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο και στο γεγονός ότι είχαν επιμείνει με τον αρμόδιο υπουργό στη χρησιμότητα ενός υπερσύγχρονου επιχειρησιακού κέντρου προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές κατά τη χθεσινή επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές ότι τίποτα «δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών», τους οποίους ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά.
Για μια «πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία αποδίδει καρπούς στη διάσταση του να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες από τις πυρκαγιές» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος διεμήνυσε και από την πλευρά του ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς πανηγυρισμούς και κομπασμούς, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες ενός φαινομένου που είναι συνέπεια της κλιματικής κρίσης και με το οποίο, δυστυχώς, έρχονται αντιμέτωπες όλες οι χώρες και, κυρίως, όπως βλέπουμε τελευταία, οι χώρες της Μεσογείου».
Με αφορμή μάλιστα και τα φαινόμενα σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου λόγω της πρωτοφανούς ζέστης είχαμε πυρκαγιές κοντά στο Λονδίνο, στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν πως «αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και το μόνο για το οποίο δεν προσφέρεται είναι η μικροπολιτική αντιπαράθεση», ενώ επισημαίνουν και την ανάγκη «η Ευρώπη να δράσει συντονισμένα και γρήγορα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης».
ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ 12 ΜΕΤΡΑ
Ενίσχυση με 6.000€ σε κάθε νοικοκυριό και 6μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
Οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής, καθώς και στεγαστική συνδρομή με δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δέσμη των 12 κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Αττική και σε άλλες περιοχές κατά τον Ιούλιο του 2022 την οποία ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από τις Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, λίγη ώρα μετά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, για αποκατάσταση των πληγέντων το συντομότερο δυνατόν.
Τα κυβερνητικά μέτρα περιλαμβάνουν επίσης αναστολή για 6 μήνες φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα:
1 Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ανασταλεί για έξι μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
2 Οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, επιπλέον ενίσχυση 600 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες και 600 ευρώ για κάθε μέλος που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Επίσης, 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας και 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Οι συγκεκριμένες οικονομικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες.
3 Στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).
4 Οι πυρόπληκτοι πολίτες μπορούν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την προκαταβολή να φθάνει έως τα 14.000 ευρώ.
5 Εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση και επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης.
6 Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου που έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα δύνανται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022-2023-2024, με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.
7 Για φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες που επλήγησαν αναστέλλεται για έξι μήνες η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το εξάμηνο αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
8 Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για πληττόμενες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), (β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων) και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.
9 Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
10 Φιλοξενία των πυρόπληκτων της Αττικής σε ξενοδοχειακές μονάδες.
11 Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ.
12 Εκτακτη χρηματοδότηση -όπου κριθεί η ανάγκη- προς τους δήμους και την περιφέρεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.
Ειδήσεις σήμερα
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νέα παράταση μέχρι τις 30 Αυγούστου