Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ έχει κοπάσει η αισιοδοξία του τελευταίου διαστήματος και έχει ξεκινήσει πάλι η συζήτηση στους διαδρόμους για τις ικανότητες και το «χαμηλό ταβάνι» του Νίκου Ανδρουλάκη.
Υστερα από μήνες, στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis -εταιρία η οποία χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στη Χαριλάου Τρικούπη, γι’ αυτό και ποτέ δεν την αμφισβητούν- το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μονάδα στην εκτίμηση ψήφου και από 19,8% πέφτει στο 18,8%. Η ανακοπή αυτής της -χωρίς ορμή αλλά- σταθερής το τελευταίο διάστημα ανόδου του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις προβληματίζει τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη και έχει ήδη γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εσωκομματικών του αντιπάλων. Η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis δείχνει ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις είναι εύθραυστη και δεν βασίζεται στην ενίσχυση της σχέσης του κόμματος και του Νίκου Ανδρουλάκη με τους πολίτες, αλλά σε συγκυριακούς παράγοντες.
Απορίες
Τι συνέβη και γιατί το ΠΑΣΟΚ έπεσε εκεί όπου από τον Ιούνιο των ευρωεκλογών και μετά όλο και κάτι… τσιμπούσε στις μετρήσεις μήνα με τον μήνα;
Στο προσκήνιο, μεσολάβησαν η ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση, εντός Βουλής. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε μία μονάδα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το μονοψήφιο, πλέον, ποσοστό εξέλεξε αρχηγό ύστερα από μήνες εσωστρέφειας και διχασμού και ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα, μόνο προβληματισμό έφερε στη Χαριλάου Τρικούπη.
Και αν επηρέασαν αρνητικά τα ποσοστά του κόμματος η εκλογή Φάμελλου και η ανακοίνωση Κασσελάκη για το Κίνημα Δημοκρατίας, γιατί δεν «έδωσε» κάτι στο ΠΑΣΟΚ η ανακήρυξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση και του Νίκου Ανδρουλάκη σε αρχηγό της, εντός Βουλής;
Ολα αυτά, πάντως, θα συζητιούνται ενώ στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκινήσει και οι κουβέντες για το ερώτημα αν η δημοσκοπική άνοδος του τελευταίου διαστήματος ήταν τελικά «ρηχή» και χωρίς βάθος και αν τελικά το ΠΑΣΟΚ εξαρτιέται πολύ από τις εξελίξεις στον όμορο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις κουβέντες αυτές, πολλοί επαναφέρουν τη συζήτηση για το «χαμηλό ταβάνι» του Νίκου Ανδρουλάκη, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το αν τελικά μπορεί να εξελιχθεί σε φόβητρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρωθυπουργία στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Προβληματισμός
Και ο προβληματισμός αυτός εντείνεται στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ επειδή οι μετρήσεις αποτελούν κρίσιμο κριτήριο για τις προθέσεις αναποφασίστων ή μεγάλων κομματιών της κοινής γνώμης που δεν είναι ισχυρά συνδεδεμένοι με κάποιο κόμμα, καθώς και για opinion leaders και οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που είτε θέλουν να γνωρίζουν τις εξελίξεις είτε να τις ελέγξουν είτε και τα δύο.
Παύλος Μαρινάκης: Από Τετάρτη (15/1) εκκινεί ο χρόνος της ανακοίνωσης για ΠτΔ [βίντεο]
Οι CEOs και οι επικεφαλής των μεγάλων εταιριών σε όλους τους κλάδους, όσοι συμμετέχουν στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, ενδιαφέρονται για τις δημοσκοπήσεις και από εκεί αντλούν τις βασικές πληροφορίες τους. Μετά, ρωτούν, συζητούν, μαθαίνουν από ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας, στελέχη κομμάτων, δημοσιογράφους. Και αυτό που έχουν αντιληφθεί είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κερδίσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, θα έπρεπε από την επανεκλογή του και μετά να έχει πραγματοποιήσει ένα δημοσκοπικό άλμα. Και αυτό δεν έχει συμβεί.
Ερωτήματα
Με απλά λόγια, όλες αυτές οι κουβέντες καταλήγουν σε δύο βασικά ερωτήματα:
Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα; Μπορούν να στηρίζονται σε εκείνον οι πολίτες που αμφιταλαντεύονται ή τα συμφέροντα που έχουν λόγους να μη θέλουν τρίτη θητεία Μητσοτάκη και επιτίθενται στον πρωθυπουργό, ακόμα και με αθέμιτα μέσα;
Και αυτή η συζήτηση δεν πάει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η συζήτηση που γίνεται -ακόμα σε χαμηλούς τόνους- στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη και πάλι για τις δυνατότητες του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αφήνει ασυγκίνητους και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Τον Χάρη Δούκα, τον Παύλο Γερουλάνο και την Αννα Διαμαντοπούλου. Βλέπουν τα… στραβά στο κόμμα και στη Βουλή, αλλά δεν τα αναδεικνύουν. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, έχοντας τη δική του στρατηγική. Βλέπουν ποιοι άνθρωποι τελικά αξιοποιούνται και ποιες αποφάσεις υλοποιούνται. Βλέπουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του μετά την επανεκλογή του, δεν εργάζεται για την ενότητα και την αξιοποίηση όλων των στελεχών όπου και αν ανήκουν εσωκομματικά, αλλά συνεχίζει να τοποθετεί μόνο δικούς του ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, μεγάλης ή μικρής.
Προτάσεις χωρίς προετοιμασία
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά και ύστερα από εσωκομματική διαβούλευση, κάτι που έχει στοιχίσει στο κόμμα. Οπως έγινε με την απροετοίμαστη πρόταση για ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά ή την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ ή ακόμα και έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, η οποία μπορεί να ακούγεται ένα δίκαιο μέτρο, αλλά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν θα οδηγούσε σε έκτακτη φορολόγηση μεγαλύτερη των 120 εκατ. ευρώ. Και όταν αυτό τέθηκε σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή, εκείνος άρχισε να μιλά για τη συμβολική σημασία της πρότασης και άλλα τέτοια.
Σιγή ιχθύος
Βλέπουν, λοιπόν, και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι που έχουν πλέον ρόλο στο κόμμα, αλλά δεν πρόκειται να δώσουν κανένα δικαίωμα, για να μην κατηγορηθούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, ότι δεν στήριξαν αρκετά ή υπονόμευσαν. Γνωρίζουν, όμως, ότι αν στο εύλογο διάστημα ενός έτους από τις ευρωεκλογές του 2024 -με επανεκλογή Ανδρουλάκη το φθινόπωρο και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2025 να έχουν μεσολαβήσει- το ΠΑΣΟΚ φτάσει σε απόσταση μικρότερη του στατιστικού λάθους τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, τότε η περίοδος χάριτος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα λήξει.
Πίεση από αριστερά για Ράμμο
Και τι θα γίνει τώρα που ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, με όχημα την πρόταση Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν το ΠΑΣΟΚ ως «βολική» αντιπολίτευση για τη Ν.Δ., μήπως και καταφέρουν να «επαναπατρίσουν» ψηφοφόρους τους;
Γραμμή
Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι έχουν αποφασίσει η πορεία τους να είναι σταθερή, η διεύρυνσή τους αμφίπλευρη και η αντιπολίτευση που θα ασκούν υπεύθυνη και δίκαιη, χωρίς κορόνες, υπερβολές και ακραίες επιθέσεις.
- Πρώτον, επειδή προσπαθούν να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται από τη Νέα Δημοκρατία, βγάζοντας από πάνω τους την κατηγορία περί λαϊκισμού ότι είναι δηλαδή ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
- Δεύτερον, επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι ζητούμενο για τους πολλούς Ελληνες δεν είναι η τοξικότητα.
Γι’ αυτό και -όπως όλα δείχνουν- δεν συναίνεσαν και δεν πρόκειται να συναινέσουν στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς να είναι ο Χρήστος Ράμμος κοινός υποψήφιος της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης, για τον οποίο έχουν ήδη πει «όχι» δημοσίως ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Διότι πιστεύουν ότι με μία αντιπολιτευτικού χαρακτήρα υποψηφιότητα, όπως αυτή του δικαστή Χρήστου Ράμμου, θα δώσουν όλο το «γήπεδο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει και να προτείνει ένα πρόσωπο συναίνεσης και εθνικής ενότητας.
Ο Τσίπρας θέλει να επιστρέψει
Ενας από εκείνους που δεν πιστεύει καθόλου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες αμφίρροπης εκλογικής μάχης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συμμετοχή του στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσο ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος είναι κατακερματισμένος, τότε δεν βλέπει πως θα αμφισβητηθούν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί.
Αυτό που δεν είπε ο κ. Τσίπρας είναι πως επίσης πιστεύει ότι κανείς από τους Ανδρουλάκη, Φάμελλο ή Κασσελάκη δεν μπορεί να ενώσει τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ίδιος. Και ακριβώς σε αυτό το επιχείρημα ο Αλέξης Τσίπρας θα βασίσει το εγχείρημα της επιστροφής του. Εχοντας μαζί του τη συντριπτική πλειονότητα της Νέας Αριστεράς, τουλάχιστον τον μισό ΣΥΡΙΖΑ αλλά απέναντί του τη συμμαχία Φάμελλου – Πολάκη, οι οποίοι έχουν συναποφασίσει να «τρέξουν» το κόμμα έως τις εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει αυτόνομα σε αυτές και όχι συνεργαζόμενος με ΠΑΣΟΚ ή συνιστώσα ενός συνασπισμού που θα ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.
Ειδήσεις σήμερα
Συρία: Οι αντάρτες εισήλθαν στην Δαμασκό – Ο «τύραννος» Άσαντ τράπηκε σε φυγή
Σύνταξη: Κύμα φυγής στο Δημόσιο – Πόσα θα παρουν όσοι βγουν το 2025 [πίνακες]