Ελεύθερος Τύπος
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκάφη, μανικετόκουμπα και πούρα: Τα ακριβά γούστα του «λαϊκού» Αλέξη Τσίπρα [εικόνες]

Σκάφη, μανικετόκουμπα και πούρα: Τα ακριβά γούστα του «λαϊκού» Αλέξη Τσίπρα [εικόνες]

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Από τις διακοπές στην Ικαρία και την Τήλο, στα κοστούμια «Γιαννέτος» και τα πολυτελή τριήμερα σε εφοπλιστικά σκάφη. Στα χρόνια της πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ολική στροφή στις προτιμήσεις και τα γούστα του κρατώντας -τελικά- μόνο την απουσία… γραβάτας.

Συνήθως οι διακοπές του σε μέρη με «λαϊκό-αριστερό» πρόσημο διέρρεαν στοn Τύπο, όπως το Πάσχα όταν πέρασε με την οικογένειά του λίγες μέρες στην Τήλο ή όταν ξεκουράστηκε στον τόπο καταγωγής του, το Αθαμάνιο. Ο,τι αφορούσε, όμως, τις πολυτελείς επιλογές σε βίλα στο Σούνιο και σε γιοτ της οικογένειας Παναγοπούλου, αυτά έγιναν γνωστά μόνο ύστερα από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Τύπου.

Η… γκάφα με το στιλό Mont Blanc

Και ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε με το ακριβό στιλό που χρησιμοποίησε τον Απρίλιο του 2015, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star. «Τρεις ώρες μιλούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star channel στην Αθήνα, ώστε να πείσει τον λαό του για την πολιτική του και να πετύχει τη στήριξή του στις περαιτέρω δύσκολες στιγμές. Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης υπήρξαν πολλά διαφημιστικά διαλείμματα για να πάρει μία ανάσα, να συγκεντρωθεί, αλλά και να καλύψει η ομάδα του μία… γκάφα», σημειώνει η «Bild». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γκάφα ήταν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ μιλούσε για την κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός λαός, κρατούσε στα χέρια του ένα στιλό η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 290 έως 7.000 ευρώ. Στην εκπομπή ωστόσο, ύστερα από κάποια διαλείμματα, στα χέρια του πρωθυπουργού εμφανίστηκε άλλο στιλό ευτελούς αξίας, όταν οι επικοινωνιολόγοι του κατάλαβαν το… λάθος μήνυμα που περνούσε ο πρωθυπουργός.

Capital controls με το πούρο στο χέρι

Σε φωτογραφίες που το ίδιο το Μαξίμου το 2015 είχε δώσει στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ρένα Δούρου, πάνω στο γραφείο του, δίπλα σε μια ξεφούσκωτη μπάλα της Μπαρτσελόνα, της οποίας είναι οπαδός, υπήρχαν ευμεγέθης υγραντήρας πούρων από ξύλο τριανταφυλλιάς, καλογυαλισμένος και πάνω του 25άρα κούτα με πούρα, με τους ειδικούς να θεωρούν πως είτε ήταν «Hoyo de Monterey» είτε «Punch». Οι υγραντήρες πούρων επανεμφανίστηκαν και στο σποτάκι του Μαξίμου όταν ο πρωθυπουργός υπέγραφε για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει χαρακτηριστικά ότι «την απόφαση για τα capital controls ο Τσίπρας την έλαβε με το πούρο στο χέρι».

Κοστούμια «Γιαννέτος» και ακριβά μανικετόκουμπα

Στην ταραγμένη περίοδο του 2015 αλλά και τα επόμενα χρόνια, η αγάπη του πρωθυπουργού για τα χειροποίητα κοστούμια απομάκρυνε από τη δημόσια σφαίρα την άρνησή του να βάλει γραβάτα. Γι’ αυτό και σχολιάστηκε θετικά από τα περιοδικά μόδας η επιλογή του πρωθυπουργού αντί για γραβάτα να εμφανιστεί με λευκή pochette, στο σωστό μήκος. Οι πολιτικές ωστόσο εφημερίδες και μέσα πρόσεξαν τη νέα του επιλογή σε χειροποίητα κοστούμια από τα τζιν και τα μακό μπλουζάκια. Οι γνωστοί Ελληνες έμποροι Δημήτρης και Νίκος Γιαννέτος και ο σχεδιαστής Παναγιώτης Γιαννέτος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 αποτέλεσαν την αγαπημένη στιλιστική επιλογή του Μαξίμου στις δύσκολες συναντήσεις στα ευρωπαϊκά έδρανα.

Ολα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολίασαν το άψογα διπλωμένο μαντιλάκι στο πέτο του στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που συμμετείχε, όπως και το μοβ-μαύρο φουλάρι του στις πρωινές συναντήσεις. Το ποσετάκι για το οποίο μιλούσαν επί δύο ημέρες όλοι οι δημοσιογράφοι στα εγχώρια αλλά και στα ξένα Μέσα ήταν ιδέα του 38χρονου ράφτη Παναγιώτη Γιαννέτου.

Οι σκαφάτες διακοπές και η βίλα στο Σούνιο

Από τον «λιτό βίο» στη «μεγάλη ζωή» της εξουσίας - Οι... σκαφάτες διακοπές και τα ακριβά γούστα του Τσίπρα

Από τις λεκτικές επιθέσεις σε πολιτικούς που συνεταιρίζονται με εφοπλιστές… στις διαμονές στις παραθεριστικές κατοικίες τους και σε διακοπές με τα πολυτελή τους σκάφη. Και αν στην πρώτη περίπτωση, η πρωθυπουργική οικογένεια φαίνεται να πλήρωσε το ακριβό αντίτιμο, το δεύτερο ήταν «δώρο» φιλίας και συνεργασίας με την Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία από -άμισθη- σύμβουλος του πρωθυπουργού διορίστηκε πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων. Οπως εκτιμάται μάλιστα, η αξία της φιλοξενίας σε ένα τέτοιο σκάφος ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Αν κάποιος ήθελε να ναυλώσει το 34 μέτρων πολυτελέστατο σκάφος «Odyssey», σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, θα έπρεπε να καταβάλει από 10.000 μέχρι 25.000 δολάρια την μέρα. «Αδελφάκι» του εν λόγω σκάφους ναυλώνεται για 17.142 ευρώ την ημέρα με το επταήμερο. Το συγκεκριμένο σκάφος έχει 5 μέλη πλήρωμα μαζί με τον πλοίαρχο, ενώ για τις πρόσθετες ανάγκες ως ξενοδοχειακό προσωπικό μπορεί να προσληφθούν και άλλα άτομα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διακοπές του πρωθυπουργού γίνονται με «εφοπλιστική» ομπρέλα προκαλώντας την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις αλλά και τις έγγραφες απαντήσεις του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, η οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα υπενοικιάζει τη βίλα ιδιοκτησίας του εφοπλιστή στο Σούνιο, την οποία ωστόσο εδώ και 20 χρόνια τη νοικιάζει στον Κωνσταντίνο Γιώτη, ιδιοκτήτη της εταιρίας DHΙ. Τα δημοσιεύματα για τις διακοπές του πρωθυπουργού στη βίλα Μαρτίνου ξεκίνησαν το 2015. Τότε η είδηση έγινε γνωστή από την γκάφα του κ. Γιώτη, ο οποίος ανάρτησε φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό πάνω σε σκάφος του όπως και στη βίλα. Τρία χρόνια μετά, και ενώ τα δημοσιεύματα συνέχιζαν να λένε ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού έκανε τρίμηνες διακοπές στη βίλα στο Σούνιο ώστε να μπορεί ο κ. Τσίπρας να τους επισκέπτεται συχνά, ο Θανάσης Μαρτίνος με επιστολή του ξεκαθάρισε τα των πρωθυπουργικών διακοπών, κάτι που το Μαξίμου αρνήθηκε να κάνει για τρία χρόνια.

Είναι ιδιαίτερα περίεργο πως όταν ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές σε μέρη όπως η Τήλος, το Αθαμάνιο, η Νάξος αυτό γινόταν αμέσως γνωστό στα ΜΜΕ. Ωστόσο όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει διακοπές σε πιο πολυτελή μέρη, αυτές αποκρύφτηκαν από το Μαξίμου.

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας

«Δεν φταίμε όλοι μαζί, κάποια τα φάγανε, κάποιοι προστατεύσανε μεγαλοεργολάβους, κάποιοι ήταν ομοτράπεζοι στα κότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών»

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μπορεί να δίνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και ο αγρότης να πληρώνει 1,5 ευρώ το πετρέλαιο. Είναι εθνική προτεραιότητα να μπορούμε να παράγουμε»

ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ 2013

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Συνέχεια στη… λάθος πλευρά ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon