Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε ακριβά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε: «Γιορτάζουμε απόψε την μεγάλη επιτυχία, την ημέρα της Ευρώπης, η ΝΔ παραμένει στην ευρωπαϊκή λεωφόρο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μιλάμε συχνά για την γεωπολιτική Ευρώπη αλλά έχουμε μείνει εν πολλοίς στα λόγια. Η πολιτική της ΝΔ ήταν είναι και θα είναι πολιτική αρχών σε όποια έδρανα κι αν καθόμαστε. Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες, δεν διαπραγματεύτηκα 17 ώρες αλλά πέντε μέρες και έφερα 31 δισ.. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη στον Έβρο, είναι άδικο να επιμερίζεται το βάρος της φύλαξης των συνόρων μόνο στις χώρες πρώτες υποδοχής. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Στην ίδια κατεύθυνση και η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο 2015, ούτε στο 2012. Δεν πρόκειται ως Ελλάδα να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος τα οποία τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Η Ελλάδα έχει σήμερα πολύ καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερες οικονομίες. H επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το 2023 με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και συμπλήρωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.
Νέα Δημοκρατία: Σκληρά λόγια για την Ευρώπη από τον Καραμανλή
«Το όραμα του Κ. Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Είχε τρία σκέλη: την ένταξη της χώρας σε έναν χώρο ασφάλειας ειρήνης και αλληλεγγύης και την ένταξη της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας και την ένωση της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών διασφαλίζοντας το πολίτευμα που είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν. Η στρατηγική αυτή δικαιώθηκε», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε με σκληρά λόγια για την εξέλιξη της ΕΕ ως προς την αλληλεγγύη που επιδεικνύει. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, πέραν ορισμένων προφανών, ήταν τιμωρητικού και παραδειγματικού χαρακτήρα και απέτυχαν, όπως ομολόγησαν εκ των υστέρων και οι ίδιοι, όπως είπε.
Και πρόσθεσε: «Ο Καραμανλής είχε συλλάβει το όραμα της ευρωπαϊκής ισχύος εν τη ενώσει. Της ευρωπαϊκής ισχύος».
Όμως τόνισε ότι σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές με εσωστρέφεια και απογοήτευση να είναι διάχυτες. Με κοντόφθαλμες πολιτικές που υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια. Τα μειωμένα αντανακλαστικά σε διαχείριση κρίσεων όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση της πολιτικής που είχε χαραχθεί.
«Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με ορίζοντα τετραετίας. Μόνο η παράταξή μας μπορεί να το κάνει αυτό. Μία παράταξη με σταθερότητα.» τόνισε εν’ όψει των επερχόμενων εκλογών ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη εκδήλωσης της «διαΝΕΟσις», με τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης
Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ποια είναι αυτά τα τρία στοιχεία που πρέπει να υπηρετεί πιστά η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας:
- Σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς
- Σεβασμός απέναντι στους πολίτες ειδικά τους αδυνάτους
- Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. «Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με καθαρή εντολή και ορίζοντα 4ετίας. Τη σταθερότητα αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί δεκαετίες. Η ΝΔ θα επιτύχει τη νίκη. Έχει επιδείξει σοβαρό έργο στην οικονομία, το μεταναστευτικό, το ψηφιακό κράτος, τις ένοπλες δυνάμεις. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και παιδείας και στην απονομή της δικαιοσύνης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το κλειδί της δύναμης της παράταξης είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες όπως με σαφήνεια προσδιόρισε ο ιδρυτής της στην ιστορική της διαδρομή: σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας, πάντα δίπλα στους λιγότερο ευνοημένους και άγρυπνη για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Καλή δύναμη σε όλους!».
Σαμαράς: Κάποιοι ετοιμάζουν Πρέσπες του Αιγαίου αλλά δεν θα τους περάσει
Αιχμηρός για το ρόλο της Γερμανίας και επί της δικής του διακυβέρνησης άφησε και ο κ. Σαμαράς στη δική του τοποθέτηση. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και ατελείωτες τριβές στη σημερινή ΕΕ. Κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία ότι ενώ στήριζε την εγκατάλειψη της ενέργειας από τον άνθρακα, στη συνέχεια εγκαινίασε λιγνιτικά εργοστάσια στην ίδια την επικράτειά της. «Αυτά που μόλις ανέφερα δεν φωτογραφίζουν καμία Ενωμένη Ευρώπη. Πώς λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα η σύγκλιση σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε ο,τιδήποτε;» διερωτήθηκε. Και ο κ. Σαμαράς άσκησε επίσης κριτική στη στάση της ΕΕ όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Επί χίλια χρόνια περίπου, η Ευρώπη αντιστάθηκε στην Ισλαμική επέκταση. Και απέκτησε έτσι κοινή ταυτότητα, παρά τις εσωτερικές της συγκρούσεις, ως πολιτιστικά “Χριστιανική Ευρώπη”, “συνομιλώντας” συνεχώς με τον Πλάτωνα και των Αριστοτέλη. Μέσα από την Αναγέννηση και των Διαφωτισμό… Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λαοί ενώθηκαν.
Βέβαια, ο Λαϊκισμός οργίαζε και τότε… Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος – όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά… Μειώνοντας τους φόρους – όχι αυξάνοντάς τους, όπως συνέβη αμέσως μετά. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε και πάλι αμέσως μετά…
Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες». Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα
δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ
– και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι…
Ηδη από το 1978, ως νεαρός βουλευτής, είχα το προνόμιο να συμμετέχω στην πρώτη κοινή κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλάδος-ΕΟΚ υπό τον Γιάγκο Πεσματζόγλου. Έζησα από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις. Στις 28 Μαϊου του 1980, είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθώ εδώ, σε αυτό το χώρο, την τελετή επίσημης υπογραφής της Ελληνικής ένταξης. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι τότε ηγέτες της Ευρώπης. Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αντηχούσε σε πλατείες, αλλά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκαμψε αυτές τις αντιστάσεις.
Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα… “φύλα”! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των… ανθρώπων!
Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”. Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα… Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτό δεν είναι Ευρώπη!
Κάποτε επίσης υπήρχε Ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε πώς θα φυλάμε τα κοινά σύνορα. Σήμερα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μετανάστες και τους αληθινούς πρόσφυγες, από τους “εργαλειοποιημένους”. Που τους φέρνουν κυκλώματα διακινητών, σε συνεργασία με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ. Που εξαγοράζουν τους πάντες. Δυστυχώς, ακόμα και ευρωβουλευτές!.
Σύγκλιση τότε των λαών της Ευρώπης, των οικονομιών τους, της Ανάπτυξης και των πολιτισμικών σταθερών τους. Σήμερα, σημειώνονται μόνον σοβαρές αποκλίσεις! Και ατέλειωτες τριβές…
Για μένα που έζησα και υπέγραψα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία συμπλήρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης,
μου είναι οδυνηρό να βλέπω μιαν Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα, για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλα χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν… Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει!
Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ».
Τι προηγήθηκε
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Πορφυλένια Κανελλοπούλου. Αυτό υπήρξε το θεμέλιο της μακροβιότερης δημοκρατίας που έζησαν ποτέ οι Έλληνες. Σε αυτή την Δημοκρατία χτίστηκε η πρόοδος που ακολούθησε.
Προσκλήσεις έχουν λάβει οι πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πρώην υπουργοί Εξωτερικών και επίτροποι στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στο site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, για να τιμήσει τη Διακήρυξη Σούμαν που υπογράφηκε το 1950. «Η Διακήρυξη Σούμαν έθεσε τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα και την ενότητα της ΕΕ», επισημαίνεται.
Παρουσιάστηκε βίντεο με δηλώσεις του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ενώ μεταδόθηκε βίντεο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο οποίο τόνισε ότι «Αυτή η χώρα είναι φάρος όχι μόνο της αρχαίας σοφίας αλλά και της ζωντάνιας και της σύγχρονης ανθεκτικότητας» ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον μια μονάδα την επόμενη 4ετια
Εκλογές 2023: «Καθαρό» το εκλογικό επίδομα – Ποιοι θα το πάρουν
Εκλογές 2023: Αναλυτικός οδηγός για τις κάλπες – Τι πρέπει να γνωρίζετε