«Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε το χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Αρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι «έχουμε υπερπλεόνασμα αιολικής ενέργειας το χειμώνα στο βορρά και ηλιακής ενέργειας στο νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τη διασύνδεση με την Αφρική, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο, για την οποία είπε ότι πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Οχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Πήραμε ως Ελλάδα μια μετρημένη θέση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Μέσης Ανατολής.».
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Αναφερόμενος στην Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατί πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως, αφελής. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας. Είμαστε φιλελεύθεροι στην οικονομία και πατριώτες στα εθνικά θέματα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αστειευόμενος, είπε αρχικά, με το κοινό να ξεσπάει σε γέλια: «Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» και συμπλήρωσε: «Συνεργάστηκα στενά και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Ολοι έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τέλος χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.