Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Η διαδικασία αυτή των προγραμματικών δηλώσεων πήγε ένα βήμα μπροστά τον διάλογο σε αυτό το κοινοβούλιο. Στις περισσότερες τοποθετήσεις η αίθουσα ήταν αρκετά γεμάτη. Κύριε Τσίπρα θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Και επειδή αναφερθήκατε σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε 2 μήνες 3 εκλογικές ήττες».
Για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι: «Θα κάνουμε την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η Βουλή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει, που περνά στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας. Είμαι 15 χρόνια βουλευτής αλλά για πρώτη φορά αισθάνθηκα σε αυτήν την αίθουσα έναν αέρα αισιοδοξίας. Η ευθύνη μας είναι βαριά την αναλαμβάνουμε όμως. Τα έργα μετρούν πολύ περισσότερο από τα λόγια. Το μήνυμα από αυτήν τη συζήτηση έχει φτάσει στην κοινωνία,. και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες βλέπουν τα βήματά μας».
Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Βήμα 1ο η χώρα αποκτά κύρος στο εξωτερικό. Και σε αυτό παίζει ρόλο και ο Συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και ναι κ. Τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει 40% αξίζει να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε: «Βήμα 2ο από την φτώχεια περνάμε στις επενδύσεις και στις δουλειές για όλους. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ψηφίζονται ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα. Κύριε Τσίπρα όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλους, τότε δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη αλλά στην μεσαία τάξη την οποία εσείς με την πολιτική σας εξοντώσατε. Αυτή είναι η δέσμευσή σας προς τη μεσαία τάξη».
Για τα οικονομικά είπε: «Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε αν είναι στη Βουλή το δίδυμο της καταστροφής του 2015. Το δίδυμο της καταστροφής, Τσίπρας – Βαρουφάκης βρίσκεται στην Βουλή, και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις; συμβουλές από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη η παράταξη αυτή δεν δέχεται».
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Για την συμφωνία των Πρεσπών είπε: « Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Για τα όσα λέγονται για την αλλαγή της στασης μας στην Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ είχα πει από αυτό το βήμα, ότι είναι μια κακή συμφωνία. Είχα πει όμως πως αν κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς, αλλά θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω. Θα πραγματοποιήσουμε μια παγκόσμια καμπάνια για την αυθεντική, την Ελληνική Μακεδονία.Και αν κ. Τσίπρα δεν βάλετε πλάτη επειδή θεωρείτε σπουδαία την συμφωνία σας, θα τα κάνουμε μόνοι σας».
Για το άσυλο στα Πανεπιστήμια είπε: «Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Βέβαια φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα Πανεπιστήμια,καταργείται το άσυλο. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ για την κατάργηση του ασύλου, γιατί τέτοια ρύθμιση υπήρχε και το 2009 και το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ»
Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 340.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: σπουδαίου οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι».