Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα και τόνισε ότι «εξακολουθούμε να δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι κατά τους πρώτους μήνες του 2025 μειωμένες κατά 36% ενώ διευκρίνισε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου μετανάστευσης αλλά των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων υποδομών στα νησιά ανατολικού Αιγαίου σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει τέτοιες υποδομές που είναι απαραίτητες. «Ευχόμαστε να μην λειτουργούν ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», υπογράμμισε. Επανέλαβε και τη δέσμευση της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για τις επιστροφές. Για τη νόμιμη μετανάστευση, επισήμανε πώς πρέπει να καλύπτει διαπιστωμένες ανάγκες εργατών και πως το υπουργείο μετανάστευσης θα παίξει πρωταγωνιστικό συντονίζοντας τα συναρμόδια υπουργεία.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην ευαισθησία της κυβέρνησης στα ζητήματα ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και στην επέκταση του προγράμματος ταχείας βίζας για Τούρκους επισκέπτες στα νησιά μας. «Το οικονομικό αποτύπωμα έγινε ήδη εξαιρετικά αισθητό τον περασμένο χρόνο και φέτος θα συνεισφέρει επίσης σημαντικά», υπογράμμισε. Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, και η υφυπουργός, Σέβη Βολουδάκη.
Βορίδης: Στόχος μας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για να έχουμε οικειοθελείς επιστροφές μεταναστών
Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για να έχουμε οικειοθελείς επιστροφές, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Ευρώπη επεξεργάζεται σχέδιο για τις οργανωμένες επιστροφές. Τόνισε ακόμα ότι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αλλά και η τεράστια προσπάθεια από το Λιμενικό Σώμα έχουν συμβάλει, ώστε οι ροές μεταναστών από τον Έβρο να είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ από τη θάλασσα δεν έχουν την ένταση του παρελθόντος και σε αυτό βοηθάει και η Τουρκία.
Τι γράφει ο μπλε φάκελος για το υπουργείο Μετανάστευσης
Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στο θέμα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε. Σημαντικές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Το τρίπτυχο είναι: ασφαλή σύνορα, πολιτική επιστροφών εντατικοποιημένη προς τρίτες χώρες ή χώρες προέλευσης, όχι χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται πίεση και μια αναθεωρημένη πολιτική για το άσυλο, έτσι ώστε αυτό να μη δίδεται καταχρηστικώς, η πολιτική όμως σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η άνοιξη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των διακινητών και ο Μάκης Βορίδης πρέπει να βρει τρόπους να επιταχύνει το έργο κομβικών υπηρεσιών, αλλά και να δώσει μάχες με τους 26 ομολόγους του για να επιτευχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα εξής:
- Διαχείριση παράνομης μετανάστευσης- επιστροφές (αποτελεσματική οργάνωση).
- Ταχεία διεκπεραίωση διαδικασιών ασύλου.
- Οργάνωση νόμιμης μετανάστευσης-εισροή εργατικών χεριών μέσα από διακρατικές συμφωνίες.
- Κοινωνική ένταξη και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ειδήσεις Σήμερα
- Απεργία 9 Απριλίου: Ποιοι θα κατεβάσουν ρολά
- ΥΠΕΝ: «Πράσινο» φως στην Chevron – Αποδεκτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων στα Νότια της Κρήτης
- Γιατί οργίστηκε η Λίνα Μενδώνη; Αυτά είναι τα εκατομμύρια που δόθηκαν στην Αργολίδα!
- Συναγερμός στον Άλιμο: Τηλεφώνημα για βόμβα σε γραφεία της Περιφέρειας Αττικής