Αναφορικά με τη δήλωσή του για τους κανόνες εμπλοκής, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να συζητάμε σε ένα τοξικό περιβάλλον, όπου κάνεις κάποιες σκέψεις και προτάσεις και ζητούν τη διαγραφή σου ενώ έχουν κάνει μία εσκεμμένη παρερμηνεία αυτών που είπες» συμπληρώνοντας πως «το βίντεο από το τι είπα εχθές στο OPEN είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαρκεί ένα λεπτό. Είπα ότι δεν έχω κρίση επί του περιστατικού. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Είναι ένα τραγικό περιστατικό, είναι ένα ακραίο περιστατικό που μία κοπέλα, η οποία περίμενε και ζήτησε τη βοήθεια της Αστυνομίας βρέθηκε δολοφονημένη στην πόρτα ενός Αστυνομικού Τμήματος. Όμως, μας δίνει αυτό αφορμή να συζητήσουμε τρία πράγματα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επεσήμανε πως «υπάρχει η ανάγκη ως αποτέλεσμα αυτού του τραγικού περιστατικού να επανεξεταστούν οι διαδικασίες εκπαίδευσης. Υπάρχουν ζητήματα. Διαρκώς υπάρχουν ζητήματα στην ΕΛΑΣ. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό έχει πολιτική ευθύνη ο κ. Χρυσοχοίδης, όπως και δεν είχε και πολιτική ευθύνη ο κ. Οικονόμου για άλλα περιστατικά που έγιναν. Ξέρετε, δεν μπορούμε να προσωποποιούμε τις ευθύνες για κάθε περιστατικό που συμβαίνει. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι βέβαια πάντα να βελτιστοποιεί τους Οργανισμούς στους οποίους προΐσταται».
Η χρήση της τεχνολογίας
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε μεταξύ άλλων, «πρώτον να συζητήσουμε τις διαδικασίες που ακολουθούν στα Αστυνομικά Τμήματα και τη συνεργασία με το 100. Να δούμε θέματα τεχνολογίας. Παραδείγματος
χάρη αυτό που είπε ο άνθρωπος από το 100 ότι “δεν ξέρω σε πόση ώρα θα έρθει το περιπολικό”, πλέον υπάρχουν τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τον στόλο. Οι νέες τεχνολογίες είναι τα τελευταία λίγα χρόνια. Είναι μία μεγάλη πρόκληση της Ελληνικής Αστυνομίας να βελτιώσει τα επίπεδα τεχνολογίας».
Οι κανόνες εμπλοκής
Συνεχίζοντας ανέφερε, «αλλά να σας πω το κρίσιμο που είπα, και επανέρχομαι σε αυτό. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τους κανόνες εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο περιστατικό, όπως παρερμήνευσε η Νέα Αριστερά, στο πλαίσιο του διαγωνισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είπα ότι γενικότερα πρέπει να αποφασίσουμε πώς η Αστυνομία, σε περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος τέλεσης αδικήματος και κινδυνεύει μία ανθρώπινη ζωή, πώς είναι οι κανόνες εμπλοκής για να αντιδράσει η Αστυνομία. Στον ένα μήνα που εγώ βρέθηκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κάναμε εκπαίδευση στους κανόνες εμπλοκής και έδωσα γραπτή διαταγή για την επανεξέταση των διαδικασιών λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτό το περιστατικό είναι ακραίο και δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική δράση και προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, την αδικεί κιόλας ως περιστατικό. … Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και για αυτό το λέω ακραίο, γιατί είναι πολλαπλά λάθη. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων. Ένα τραγικό περιστατικό πολλές φορές πρέπει να λειτουργήσει και ως αφορμή επανασχεδιασμού».
Η ενδοοικογενειακή βία
Συνεχίζοντας σημείωσε πως «στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, η Αστυνομία για πρώτη φορά έχει εξειδικευμένα δεκαοχτώ τμήματα, τα οποία ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό σε μία τεράστια πρόκληση της εποχής μας. Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η έξαρση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, σε ενδοοικογενειακή βία, σε γυναικοκτονίες, σε νεανική εγκληματικότητα σε αυτό το βαθμό είναι ένα φαινόμενο που δεν υπήρχε πριν χρόνια. Αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί νέα πρόκληση και πρόληψης, προφανώς, κοινωνικών διαδικασιών αλλά και αντιμετώπισης από την Ελληνική Αστυνομία. Βλέπουμε τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΑΣ για συλλήψεις πλέον ανηλίκων, είναι τρομακτικός ο αριθμός που βλέπουμε. Είδαμε και το περιστατικό στην Κέρκυρα εχθές, είναι μία καινούρια κατάσταση-πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει τώρα η ΕΛΑΣ να αναδιοργανωθεί. Και νομίζω αυτό είναι που λέει και ο κ. Χρυσοχοίδης, και η άμεση παρέμβασή του και για την απομάκρυνση τόσων προσώπων που ορθά λέτε κ. Χατζηνικολάου, έγιναν πολλαπλές λάθος επιλογές από αρκετά πρόσωπα».
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Όπως είπε, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπουργών από το 2019 έως σήμερα από τρεις φορές στον καθένα. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πλεονασμός. Πολιτική ευθύνη όλοι οι υπουργοί έχουν για όλα τα όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο τους. Δεν έχει μία διακριτή ευθύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό. Κυρίως, για ένα περιστατικό για το οποίο, όπως είπατε, έγιναν πολλαπλά λάθη από πολλούς».
Για την εκπαίδευση των αστυνομικών
«Αυτός που περνάει Πανελλαδικές περνάει και αθλήματα και μέσα από τη Σχολή που διαρκεί 3 χρόνια περνάει συγκεκριμένη εκπαίδευση και υπάρχει αυτή η επιλογή των προσώπων που μπορεί να τελειώσουν. Ως προς το θέμα των Τμημάτων, το κρίσιμο είναι να υπάρχουν αστυνομικοί στο δρόμο. Το θέμα δεν είναι τα μεσάνυχτα να έχεις πολύ κόσμο σε ένα γραφείο. Το θέμα είναι να έχεις αρκετές μονάδες στο δρόμο. Και νομίζω εχθές η ΕΛΑΣ έδωσε μία αναλυτική ανακοίνωση, την αύξηση των δυνάμεων στη ΔΙΑΣ, στην Τροχαία, αυτοί που βρίσκονται και επιχειρούν στο πεδίο. Αυτό είναι το κρίσιμο. Το 100 όταν ειδοποιήθηκε δεν είπε ότι δεν έχει περιπολικό. Είπε στέλνω περιπολικό. Αυτό λοιπόν είναι το κρίσιμο. Να υπάρχουν περιπολικά και άνθρωποι της Αστυνομίας στο δρόμο για να επιχειρούν. Και δεν φάνηκε σε αυτό το περιστατικό ότι υπήρχε έλλειψη στο 100. Υπήρξε κακή εκτίμηση κινδύνου από τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην προστατεύσουν την κοπέλα, μέχρι το περιπολικό, που θα ερχόταν σύντομα από ότι φάνηκε, να είχε φτάσει», είπε ο κ. Μηταράκης.
Για τα Τέμπη και τον Κώστα Καραμανλή
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «με την αναθεώρηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον δεν παραγράφονται στα δύο χρόνια. Άρα αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει ένα πραγματικό αδίκημα, η όποια πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορεί πλέον να καλύψει κανέναν, εάν στο παρελθόν κάλυπτε κάποιον. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Αναφορικά με τη δημοσκόπηση της Pulse και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «Υπάρχει πράγματι μία δικαιολογημένη πίεση στην κοινή γνώμη για το περιστατικό των Τεμπών. Μιλάμε για ένα τραγικό δυστύχημα που έχασαν τη ζωή τους 57 νέα παιδιά. Η Δικαιοσύνη προχωρά σε ό,τι κρίνει αναγκαίο για να πει τελικά τι συνέβη σε αυτό το δυστύχημα. Αλλά από εκεί και πέρα, η προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός τραγικού περιστατικού πιέζει το θέμα προς το άλλο άκρο.»
Για τις ευρωεκλογές και τα σενάρια περί Μπελέρη
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με την πιθανή υποψηφιότητα Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που εκφράζει την ευρωπαϊκή συνταγματική δεξιά, και έναν ευρύτερο χώρο βέβαια από τις παρυφές της αριστεράς μέχρι αυτό που σας περιέγραψα, την ευρωπαϊκή συνταγματική δεξιά. Από εκεί και πέρα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι κόμματα λαϊκιστικά. Δεν είναι κόμματα δεξιά, δεν είναι κόμματα που έχουν λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Είναι κόμματα ακραία πολλές φορές στη ρητορική τους και κόμματα διαμαρτυρίας.
Στις ευρωεκλογές βέβαια το έχουμε δει και στο παρελθόν υπάρχει πάντα ένα μέρος χαλαρής ψήφου που μπορεί να ευνοήσει κάποια τέτοια κόμματα. Θεωρώ όμως ότι η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνεται ενόψει των ευρωεκλογών και νομίζω ότι το συνέδριο που ξεκινάει αύριο θα παίξει και αυτό έναν καταλυτικό ρόλο».