Συσκέψεις
Τις τελευταίες μέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού τόσο με το οικονομικό επιτελείο του όσο και με τους στενούς συνεργάτες του. Ενώ στα χέρια του έχει και τις προτάσεις κρίσιμων υπουργείων με τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες δράσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται δέκτης πολλών προτάσεων, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκην συγκλίνουσες. Κυρίως, ως προς το ποιο πρέπει να είναι το νέο «εθνικό αφήγημα»-οδηγός για την επόμενη τριετία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη συνολική ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλάβει τη σημασία του κακού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπως και τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και μπήκε σε οικιστικούς ιστούς. Αντιλαμβάνεται ότι, παρά τον ανασχηματισμό, δεν έχει αντιμετωπιστεί η μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης. Οπως και το γεγονός ότι «παλιά» στελέχη του επιτελικού κράτους δεν έχουν αποκαταστήσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ενώ φέρεται να έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με την αντίληψη της ωραιοποίησης της πραγματικότητας, η οποία ενισχύθηκε από μέρος συνεργατών του, αλλά και από την ουσιαστική έλλειψη αντιπολίτευσης.
Δύσκολη αποστολή
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φέτος έχει ίσως την πιο δύσκολη αποστολή του σε ΔΕΘ. Μαζί με το οικονομικό πακέτο ανακούφισης των πιο ευάλωτων, ενίσχυσης των συνταξιούχων, μείωσης της φορολογίας και της ανεργίας, άμεση και έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος, τη μέριμνα για τη στέγη και το δημογραφικό και τα θέματα ασφάλειας, πρέπει να εκπέμψει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με ορίζοντα τριετίας. Μεταξύ των ιδεών που υπάρχουν στο τραπέζι είναι ένα επεξεργασμένο σχέδιο για την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των πολλών, μαζί με αλλαγές που παραπέμπουν στον ριζικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Ενώ μεγάλες τομές αναμένεται να δρομολογηθούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτάσεις που υπερβαίνουν π.χ. την αλλαγή του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, έχουν συμφωνηθεί τα βήματα της αμέσως προσεχούς περιόδου. Οι λέξεις που κυριαρχούν στις κυβερνητικές συσκέψεις είναι «αποτελεσματικότητα», «ταχύτητα» και «γρηγορότερα». Η μάχη με την καθημερινότητα αναμένεται να ενταθεί, με στόχο «μικρές» και «μεγάλες» καθημερινές νίκες. Ο πρωθυπουργός ζητάει ήδη, άμεσα, πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Κυρίως, σε θέματα ακρίβειας, Υγείας, μεταφορών, αντιπλημμυρικών έργων και Παιδείας.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ
Το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να εμπλέκεται στις σοβαρές εσωκομματικές εξελίξεις, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Το σημαντικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως για ένα σημαντικό διάστημα -τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο- η πίεση που θα δεχθεί η κυβέρνηση θα είναι από την πραγματικότητα και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το μόνο που δεν έχει αποφασίσει, είναι πότε θα διασπαστεί, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ομφαλοσκόπησης, που θα ενταθεί όσο πλησιάζει η εκλογή αρχηγού.
Επί του παρόντος, υποδοχείς της όποιας δυσαρέσκειας από την κυβέρνηση μπορούν να είναι μικρά κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της κυβέρνησης (Ελληνική Λύση, Νίκη, Λατινοπούλου), τα οποία, όμως, δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα να γίνουν εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, η ανυπαρξία αντιπολίτευσης δεν ευνοεί την κυβέρνηση στην άμεση ανασυγκρότησή της. Αντιθέτως, άλλα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν έναν καθαρό πολιτικό διάδρομο, ώστε να γίνει η επανεκκίνηση της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχει και μια πρώτη δημοσκοπική εικόνα για την αποτίμηση του καλοκαιριού, αλλά και για την επιδείνωση ή βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων των πολιτών.
Με το τέλος της πρώτης χρονιάς της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, η οποία δεν είχε το καλύτερο ξεκίνημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επαναφέρει τη Ν.Δ. στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις της, οι οποίες την οδήγησαν στη διπλή νίκη του 2019 και του 2023.