Ηταν η σειρά του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, μιλώντας στην ΕΡΤ, να υποστηρίξει ότι για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει η διάλυση της Βουλής να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά και τη διαφορά και ότι η Ν.Δ. θα είναι αυτοδύναμη στις δεύτερες εκλογές.
Ημερομηνίες
Οπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες, με απώτερο σημείο τις 30. Διευκρίνισε, επίσης, τα περί διερευνητικών εντολών.
«Πολλοί αθροίζουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία πρώτα κόμματα. Αυτό μας κάνει ένα μέγιστο 10 ημερών. Το θέμα μας όμως είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο, κάτι το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δέκα ημέρες. Από τις 10 ημέρες αυτές, πρέπει να γίνει ορκωμοσία της Βουλής που θα έχει προκύψει από την απλή αναλογική, να ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου της Βουλής και τρίτη συνεδρίαση για εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων. Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, τότε διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Υπολογίστε λοιπόν 15 ημέρες για να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει συνολικά 57 ημέρες. Θέλουμε δύο μήνες, δηλαδή, από τη χρονική στιγμή της διάλυσης της Βουλής», είπε ο κ. Βορίδης «φωτογραφίζοντας» ως πιθανές ημερομηνίες τη 2α Απριλίου και την 9η Απριλίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύναμη ειρήνης…
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γαύδο που βρέθηκε για την ημέρα των Θεοφανίων, έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε, δε, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδας και συγκεκριμένα τη Λιβύη «να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Οπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες».
…και αυτοπεποίθησης
«Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτόν το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία», κατέληξε στο μήνυμά του από τη Γαύδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τέλος επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.