Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, τόνισε ότι αυτό που επιχείρησε κυρίως ήταν να εντάξει την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και κυρίως να εκπέμψει το μήνυμα της σιγουριάς και της σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο.
Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτή η δυσθυμία η οποία υπάρχει στην ευρωπαϊκή οικονομία ίσως να μας οδηγήσει και σε πιο τολμηρές αποφάσεις για μια πιο γρήγορη εφαρμογή προτάσεων από την έκθεση του κ. Ντράγκι, κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: «Προσωπικά πιέζω σε αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι όσο και οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο, ενδεχομένως, μπορούν να δουν πιο θετικά μια Ευρώπη η οποία θα “ενηλικιωθεί” και γεωπολιτικά και οικονομικά», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας – ένα περιβάλλον και οικονομικά αβέβαιο, σε μια εποχή όπου μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν καν να ψηφίσουν Προϋπολογισμό. Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου, σταθερά βήματα σύγκλισης.
Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε, το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά έχουμε βάλει τα θεμέλια τα οποία μας επιτρέπουν αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας, σταδιακά και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων, να το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία.
Εχουμε μειώσει συνολικά 72 φόρους. Το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ότι αυτό φέρνει περισσότερα έσοδα είναι υγιές. Μία επιχείρηση εκεί που παλιά έβγαζε κέρδη 100 ευρώ -είναι παράδειγμα αυτό- και φορολογείτο με 29%, αν βγάζει 200 ευρώ κέρδη και φορολογείται με 22%, όλοι είναι ικανοποιημένοι. Και ο επιχειρηματίας είναι ικανοποιημένος και το κράτος, το οποίο εισπράττει περισσότερα. Από τι όμως; Από την ίδια την ανάπτυξη της οικονομίας και, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, από τον σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Εκεί νομίζω ότι για πρώτη φορά, επειδή αυτή την “καραμέλα” την ακούγαμε πολλές φορές στο παρελθόν, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει δείξει και αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα.
Και, προφανώς, τα χρήματα αυτά είναι χρήματα τα οποία επιστρέφουν στην κοινωνία. Δύο συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς καταθέσαμε μέσα στο 2024. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Να το πούμε με απλά λόγια:
περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία. Από τι; Από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτά τα οποία παίρνουμε, δηλαδή, από τους λίγους, οι οποίοι ουσιαστικά κλέβουν το κράτος, για να το πω πολύ απλά, τα επιστρέφουμε στους πολλούς, με αυξημένες δαπάνες και με πρόσθετες μειώσεις φόρων.
Και, προφανώς, όσο η πολιτική αυτή αποδίδει μόνιμες αυξήσεις φορολογικών εσόδων τόσο θα μπορούμε να συζητάμε και για μόνιμες μειώσεις φόρων.
Το πρόγραμμα για το 2025 είναι καθορισμένο -και καλό είναι, πριν μιλήσουμε για το 2026, να δούμε τι κάνουμε για το 2025-, όταν και μειώνουμε, ας πούμε, τις εργοδοτικές εισφορές, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
Ομως, ο Προϋπολογισμός του 2025 είναι το πρώτο βήμα από τρεις Προϋπολογισμούς. Εχω πει πολλές φορές ότι όσο τα διαρθρωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδίδουν τόσο η προσοχή μας θα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην άμεση φορολόγηση της μεσαίας τάξης».
Τέλος ταφής: Γίνεται ανταποδοτικό προς την αυτοδιοίκηση για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Οσον αφορά στα μέτρα για τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις στο ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να θυμίσω ότι είχαμε ήδη μειώσει κάποιες προμήθειες. Εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά σπρώξαμε το σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια συμπολίτες μας σήμερα και είμαι σίγουρος πολλοί τηλεθεατές για δωρεάν μεταφορές χρημάτων».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυξήσαμε και το όριο στα 1.000 ευρώ, αλλά τώρα που βλέπουμε ότι οι τράπεζες πια -και είναι σημαντικό αυτό- πατάνε καλά στα πόδια τους, αρχίζουν και εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους: Τώρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, όπως και το ανακοινώσαμε, να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση μηδενισμού σε προμήθειες πληρωμών, αλλά και σημαντικού περιορισμού των προμηθειών σε μεταβιβάσεις χρημάτων έως τις 5.000 ευρώ. Και νομίζω ότι αυτή ήταν μια ενδεδειγμένη πολιτική παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης που ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη και τη συνολική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Διότι ο φόρος τον οποίο εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρον άδωρον».
Μητσοτάκης: «Ενίσχυση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ»
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην προεδρία Τραμπ και τον διορισμό της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία της Αθήνας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «προσβλέπω ότι αυτή η συμμαχία και η σταθερή σχέση θα συνεχιστούν και με την προεδρία Τραμπ, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.
Ξέρετε, κατά κανόνα πρέσβεις εκτός διπλωματικού σώματος επιλέγονται από την Αμερική για τις πολύ μεγάλες και σημαντικές πρεσβείες. Οπότε, ίσως αυτό κάτι λέει και για τον ρόλο της. Ο κ. Τσούνης που ήταν ένας πολύ καλός πρέσβης, δεν ήταν διπλωμάτης.
Από αυτά τα οποία γνωρίζω, όμως, σίγουρα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος φαίνεται να είναι κοντά στο περιβάλλον του προέδρου Τραμπ και νομίζω ότι αυτό είναι χρήσιμο. Αλλά μη δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία. Ξέρετε, οι εποχές όπου πια οι Αμερικανοί πρέσβεις καθόριζαν τις εξελίξεις και ενίοτε επηρέαζαν και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, νομίζω ότι ανήκουν σε έναν άλλον αιώνα».
«Μετά τις 15 Ιανουαρίου η πρόταση για Πρόεδρο»
Απαντώντας στο ερώτημα για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, όπως έχω πει, μετά τις ημέρες των εορτών, με το νέο έτος, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, σεβόμενος απόλυτα και τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου την κατάλληλη χρονική στιγμή και δεν θα πω τίποτα μέχρι τότε. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μού ακούγεται ένα… Δεν μου ακούγεται εμένα, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αυτές είναι οι συνταγματικές προθεσμίες τις οποίες οφείλω να σεβαστώ. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άκαιρο».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στο β’ 6μηνο του 2025 η συνταγματική αναθεώρηση»
Οσον αφορά στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η συζήτηση μπορεί να ανοίξει από το 2025, έχω προσδιορίσει χρονικά ότι αυτή τη συζήτηση θέλω να την ξεκινήσω στο δεύτερο μισό του 2025 και το 2026, ώστε να έχουμε και άνετο χρόνο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να συζητήσουμε πιο διεξοδικά και να προτείνουμε, ελπίζω, μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση.
Από τη φύση της η αναθεώρηση επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η παράδοση. Δεν τηρήθηκε πάντα, διότι δεν καταφέραμε να το πετύχουμε πάντα, αλλά σίγουρα πρόθεση θα ήταν προφανώς να εξασφαλίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα 180 ψήφους από την προτείνουσα Βουλή, από αυτή τη Βουλή. Προσέρχομαι σε αυτή τη συζήτηση ειλικρινώς, με συναινετική διάθεση, γιατί αυτό επιβάλλει και το Σύνταγμα. Σε μία από τις δύο Βουλές θα χρειαστούμε 180 ψήφους».
«Προστασία ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε οποιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης πολιτικής επιλέξουμε να χαράξουμε, διότι αυτοί, τελικά, παρέχουν στα παιδιά τους τα κινητά τηλέφωνα τα οποία πρωτίστως χρησιμοποιούν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα νέα δικαιώματα τα οποία πρέπει να διασφαλίσουμε για τα παιδιά και τους εφήβους μας, ώστε να τους προστατεύσουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, χωρίς να προβούμε σε πολύ σκληρές, δρακόντειες, οριζόντιες απαγορεύσεις, για τις οποίες επιτρέψτε μου να έχω και κάποιες αμφιβολίες αν μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν.
Στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε ένα, νομίζω, πολύ συγκροτημένο και καλά μελετημένο πλαίσιο για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Θα πρέπει να ορίσουμε μία ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης. Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι τα 15 χρόνια, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρχουν πολιτικές, προφανώς, και για τα μικρότερα παιδιά και για τα μεγαλύτερα παιδιά».