Ο τελευταίος αποχαιρετισμός τελέστηκε, υπό βροχή, και με τη Φιλαρμονική του Δήμου να αποδίδει τιμές παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κι ενός «κύματος» ανθρώπων από όλους τους χώρους που θέλησαν να του πουν το ύστατο αντίο.
«Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε και έζησε ελεύθερος. Υπήρξε ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ του να συγκρουστεί για τις ιδέες του, για τα πιστεύω του και για την πόλη που αγαπούσε βαθιά, τη δική του Θεσσαλονίκη. Αυθεντικός, γνήσιος και ανατρεπτικός, ενεργός και ανήσυχος πολίτης μέχρι τέλους, ο Γιάννης έζησε όπως ήθελε, χωρίς συμβιβασμούς, πολλές ζωές σε μία, σχεδόν μυθιστορηματική, ζωή», υπογράμμισε στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, αποχαιρετώντας τον επί 30 χρόνια φίλο του, τον κυρ Γιάννη.
Ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως ο Γιάννης Μπουτάρης «τόλμησε πράγματα πρωτοποριακά, ανατρεπτικά και ρηξικέλευθα» και πως «υπάκουε μόνο στο όραμά του για μία άλλη Θεσσαλονίκη». Στάθηκε στο δημιούργημα του, στη «Διπλωματία των Πόλεων», βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και υποσχέθηκε πως η ιδέα του θα συνεχιστεί. «Ο χαρισματικός και αντισυμβατικός Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε ποτέ του “δήθεν”», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
«Τη μνήμη σου θα την τιμήσουμε με πράξεις. Είναι προσωπική μου δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν τα έργα πνοής, για τα οποία έβαλες τις βάσεις, αλλά δεν πρόλαβες να τα δεις να αρχίζουν: Το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, η αναπλασμένη στο σύνολό της Αγίας Σοφίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Είναι υπόσχεσή μου, η εξωστρέφεια της πόλης την οποία εσύ “ξεκλείδωσες” να παραμείνει σημείο αναφοράς και να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Αγγελούδης, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω».
Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ο πρόεδρος Γιάννης Βογιατζής -για πολλά χρόνια συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη, είπε στον δικό του αποχαιρετισμό: «Δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω πως δεν είσαι κοντά μας. Σου μεταφέρω την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των συναδέλφων», είπε και στάθηκε στις «τολμηρές και πρωτοπόρες απόψεις» που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης για τον αμπελουργικό τομέα. Στάθηκε, δε, στο τελευταίο του όραμα για τη δημιουργία της κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα, υποσχόμενος πως θα υλοποιηθεί.
Από την οικογένεια αναφορά στο ποιος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης έκαναν ο αδελφός του, Κωνσταντίνος και ο γιος του, Στέλλιος. «Γιάννη μου, έζησες τον τελευταίο σου τρύγο, τον Σεπτέμβριο και σε αυτόν έφτιαξες ένα μεγάλο κρασί και έδωσες το όνομα “Παράδειγμα”. Παράδειγμα για την πόλη, για το περιβάλλον, για τον κόσμο του κρασιού, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Όπου κι αν ανακατεύτηκες έβαζες ένα λιθαράκι που μετά γινόταν κάστρο. Κατάφερες πολλά», είπε ο αδελφός του.
Ο γιος του, Στέλλιος Μπουτάρης, τόνισε πως αυτό που σημάδεψε τον ίδιο και την οικογένειά του και αφορούσε τον πατέρα του ήταν: «Δουλειά, δουλειά και ακόμη πιο πολλή δουλειά. Αυτό μου έδωσε ο πατέρας μου και χαιρόταν που η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει σελίδα».
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Στο κλείσιμο της πολιτικής κηδείας ακούστηκε η φωνή του ίδιου του κυρ Γιάννη για τελευταία φορά από την ομιλία του στο TEDxAcademy: «Το θέμα είναι οτιδήποτε κάνετε σε αυτόν τον κόσμο αποφασίστε να το ευχαριστιέστε», ήταν τα λόγια του προς όλους όσοι παρέστησαν στον χώρο.
«Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του ο Γιάννης Μπουτάρης κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη»
«Αποχαιρετώ σήμερα έναν ευαίσθητο και χαρισματικό άνθρωπο, έναν σπάνιο οραματιστή, έναν καλό φίλο», τόνισε συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ομιλία που απηύθυνε στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη και σημείωσε ότι «οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του, πάντα προσβλέποντας σε συνθέσεις και όχι διαχωρισμούς, κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη».
«Ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ένας αμπελουργός, που με τις ιδέες και το έργο του μετέτρεπε όλους τους τόπους απ’ όπου πέρασε σε εύφορη γη κι έκανε να καρποφορούν όλα τα πράγματα με τα οποία καταπιάστηκε», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Εισήλθε στον δημόσιο βίο σαν ένας ούριος άνεμος, που φύσηξε πάνω από την πόλη παίρνοντας μακριά την εσωστρέφεια, διαλύοντας τις προκαταλήψεις, καταργώντας τη σιωπή. Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του, πάντα προσβλέποντας σε συνθέσεις και όχι διαχωρισμούς, κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη.
Τρυφερός, αυθεντικός, γήινος και οικείος, αγαπήθηκε πολύ από τους συνεργάτες του. Ήταν ο κυρ-Γιάννης, μια πατρική φιγούρα, μια φιλική μορφή, πάντοτε πρόθυμος να συμβουλέψει και να συνδράμει, πάντοτε ικανός να εμπνεύσει με το παράδειγμά του. Η ελληνική οινοποιία, η Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, το Νυμφαίο, η Θεσσαλονίκη, του οφείλουν πολλά. Το περιβάλλον, η άγρια πανίδα, η βιοποικιλότητα, άλλα τόσα. Όσοι εργάστηκαν κοντά του, όσοι απόλαυσαν τη φιλία του, ακόμα και όσοι τον αμφισβήτησαν, πάντοτε θα θυμούνται μια γοητευτική προσωπικότητα, με ευρύτητα πνεύματος, ακεραιότητα και ηθική τόλμη.
Καλό σου ταξίδι!».
Τον φίλο του και οραματιστή Γιάννη Μπουτάρη αποχαιρέτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τον «σπουδαίο οραματιστή».
«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιάννη Μπουτάρη. Εναν ζεστό άνθρωπο, έναν σπουδαίο οραματιστή. Όχι με δάκρυα αλλά με χαμόγελα, όπως είμαι σίγουρος ότι θα το ήθελε και εκείνος. Τιμούμε έτσι της μακράς διαδρομής του .Του απευθύνω το “ύστατο χαίρε” ως φίλος, συχνά ως θαυμαστής .Ο Κυρ Γιάννης ήξερε να προκαλεί καλύτερα από τον καθένα. Γεννημένος εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε σε μία περίοδο που η πατρίδα πάλευε να επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου Για αυτό και η φωνή του έβγαινε μέσα από την ίδια του τη ζωή, όταν μιλούσε για συμφιλίωση. Γνωρίζω καλά ότι απεχθανόταν τον όρο πρότυπο, κι όμως αποτέλεσε πρότυπο, όχι μόνο για όσα πέτυχε στο επιχειρείν και την πολιτική . Ο Γιάννης με τον τρόπο του ενσωμάτωνε την παράδοση στη σύγχρονη εξέλιξη, όχι μόνο ως επιχειρηματίας αλλά και ως άνθρωπος. Υπήρξε ταυτόχρονα βλάχος, όπως έλεγε, αλλά και κοσμοπολίτης, υπήρξε Σαλονικιός αλλά ταυτόχρονα Ευρωπαίος, υπήρξε ένας οικολόγος μπροστά από την εποχή του, υπήρξε ένας αιώνιος έφηβος με σκουλαρίκι. Και αυτές οι πολλές ταυτότητες δίνουν την ιδανική απάντηση σε όσους αναρωτιούνται στις μέρες για τις απειλές της πολυπολιτισμικότητας Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη, όλοι σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ποιοι έδωσαν το παρών
Το «τελευταίο αντίο» στον κυρ Γιάννη είπαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τους αθλητικούς συλλόγους -τόσο του Άρη όσο και του ΠΑΟΚ, εργαζόμενοι σε όλες τις δραστηριότητες από τις οποίες «πέρασε» αλλά και πλήθος κόσμου. Στις τρεις ώρες που ήταν εκτεθειμένη η σορός, πέρασαν όχι μόνο Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών που ήρθαν για να τον αποχαιρετήσουν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, πέρασε και χαιρέτησε νωρίτερα, όπως επίσης και ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος. Παρόντες στην πολιτική κηδεία ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη και ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
Επίσης, παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης και ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, άλλοι εκπρόσωποι των διπλωματοκών αρχών, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Καμπανάκι κινδύνου από Παρασκευή
Απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Αποζημίωση ζητά η συνέλευση της πολυκατοικίας – Τι ζημιές έχουν υποστεί;
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η απόπειρα δολοφονίας του από τη «17Ν» [βίντεο]