Σε μια ομιλία, την οποία απηύθυνε στρατηγικά σε τρεις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά η φον ντερ Λάιεν επιφύλαξε κάτι για όλες τις ευρωομάδες στη βάση του νέου σχεδίου της, των πολιτικών κατευθύνσεων που θα ακολουθήσει την ερχόμενη πενταετία, που είχε αποστείλει νωρίτερα σε όλες τις ευρωομάδες. Η ομιλία της αποτελεί «κλειδί» στην ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 (ώρα Ελλάδας).
Επί της ουσίας υποσχέθηκε ένα νέο «Ευρωπαϊκό σχέδιο ευημερίας» σε περίπτωση, που παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν δεσμευόμενη για μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού άχθους, έμφαση στις επενδύσεις στην καινοτομία και τεχνολογία προκειμένου η Ε.Ε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μην μένει «ουραγός» έναντι των βασικών οικονομικών της αντιπάλων, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ενδιαφέρον έχουν ξεχωριστά οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων Επιτρόπων στο κολλέγιό της, έναν για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης (που έχουν ζητήσει ευθέως οι Σοσιαλιστές), άμυνας (που θα συνεργαστεί με την νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας), και έναν της Μεσογειακής περιφέρειας με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων γειτονίας με χώρες της περιοχής αλλά και απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Τόσο στην ωριαία σχεδόν ομιλία της όσο και στο 31 σελίδων κείμενο της για τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της νέας Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στις «επενδύσεις» κάνοντας μάλιστα αναφορά 49 φορές, που σίγουρα ικανοποίησε τις ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων (Renew) και ακόμα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) καθώς αποτελεί πάγιο αίτημά τους να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ένωση των κεφαλαιαγορών, στην μείωση του γραφειοκρατικού άχθους για τις επιχειρήσεις, την απελευθέρωση ιδιωτικών κονδυλίων για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε τη δημιουργία «ειδικού ταμείου ανταγωνιστικότητας», πρόταση που θα ικανοποιήσει αρκετά τους Γάλλους αλλά και την ευρωομάδα των Φιλελευθέρων και του κόμματός της, ΕΛΚ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πάντως έκανε στην ομιλία της ειδική αναφορά στην πρόταση που έχουν καταθέσει Ελλάδα και Πολωνία και για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας, παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο αμυντικός «πυλώνας» της Ε.Ε, με την Ευρώπη όμως να αναλαμβάνει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για τις αμυντικές δαπάνες.
Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προς χάριν και των Πρασίνων – που αμφιταλαντεύονται ως προς το εάν θα την στηρίξουν – υποσχέθηκε ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με έμφαση στην εφαρμογή των ήδη συμπεφωνημένων νόμων αλλά και την υπογραφή νέου Συμφώνου καθαρής βιομηχανίας.
Απευθυνόμενη στην ολομέλεια – όχι τυχαία- στα γερμανικά, η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε έμφαση παράλληλα στην ανάγκη διασφάλισης ενός «δίκαιου εισοδήματος» για τους αγρότες επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους παραγωγής». «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση των αγροτών» επισήμανε για να προσθέσει ότι «έχουν ανάγκη για πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια» ενώ υποσχέθηκε την προώθηση διαλόγου αγροτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και με το βλέμμα κυρίως προς την ευρωομάδα του ECR της Τζόρτζια Μελόνι αλλά και του ΕΛΚ ανέφερε ότι θα εισηγηθεί αύξηση των συνοριοφυλάκων της Frontex σε 30,000. «Θα προωθήσουμε μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές, με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο» πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών μεταναστών, επίσης βασικό αίτημα των ηγετών του ΕΛΚ και πολλών χωρών της Ε.Ε.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η αναφορά στην ανάγκη «αλλαγής των συνθηκών» καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα αρκετών ευρωομάδων στο κοινοβούλιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «χρειαζόμαστε αλλαγή συνθηκών» για να βελτιώσουμε την Ε.Ε, τους θεσμούς και να χρησιμοποιήσουμε το μομέντουμ «ως καταλύτη για την αλλαγή των δυνατοτήτων μας να ενεργούμε, των πολιτικών μας και του προϋπολογισμού μας», ενώ δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Το πιο δυνατό χειροκρότημα από σχεδόν όλες τις πτέρυγες του ημικυκλίου – εκτός των ακροδεξιών ευρωομάδων – το έλαβε όταν καταδίκασε την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα αποκαλώντας την «ειρηνευτική αποστολή» του ως «αποστολή κατευνασμού». Δεν κατονόμασε προσωπικά τον Ορμπαν αλλά ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».
«Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα» δήλωσε για την υποψηφιότητά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα ο κ. Μητοτάκης ανέφερε « επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί βρισκόμαστε στην μαγευτική τοποθεσία και είναι η πρώτη διεθνής Σύνοδος που οργανώνει ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. »Θα ήθελα να του ευχηθώ ό, τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα και ελπίζω ότι θα εργαστεί ως προς μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα χαρτιά, η φον ντερ Λάιεν έχει τους αριθμούς, καθώς οι τρεις ομάδες που την υποστήριξαν επίσημα το 2019 –το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι κεντρώοι Renew– έχουν 401 ευρωβουλευτές.
Ωστόσο, οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι πολύ πειθαρχημένες και οι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου το 10-15% των ευρωβουλευτών θα παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή υπό την κάλυψη της μυστικής ψηφοφορίας. Δεν μπορεί να υπολογίζει καν στην ομόφωνη υποστήριξη της δικής της ομάδας ΕΛΚ.
Η ομάδα Renew θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη φον ντερ Λάιεν – τα τέσσερα μέλη της Fianna Fáil είπαν ότι δεν θα την ψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι υποστήριξε υπερβολικά το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο Μπίλι Κέλεχερ, αντιπρόεδρος της Renew, είπε ότι υπό την επίβλεψή της η ΕΕ έπαψε να «θεωρείται ως έντιμος μεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Οι συνομιλίες εντός των ομάδων συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια ομιλία στη συνέλευση του Στρασβούργου στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη.
Αυτό το πρόγραμμα όπως αναφέρει ο Guardian, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών –ειδικά από τη δική της ομάδα ΕΛΚ– ότι το οικονομικό βάρος της Ευρώπης μειώνεται έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Αναμένεται επίσης να υποσχεθεί τη συνέχιση της πράσινης συμφωνίας και να παρουσιάσει ιδέες για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Άλλα θέματα που ενδέχεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της είναι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και η υβριδική απειλή από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ύποπτου ρόλου της Μόσχας στη χρήση της απειλής της μετανάστευσης για να αποδυναμώσει και να πιέσει την ΕΕ.
Η Von der Leyen μπορεί να χτυπήσει μια πιο σιωπηλή νότα όσον αφορά την προστασία των κρίσιμα υποβαθμισμένων δασών, λιβαδιών, τυρφώνων και θαλασσών της Ευρώπης. Προηγουμένως ακύρωσε τα σχέδια για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και μείωσε τους στόχους ρύπανσης ενόψει των μεγάλων διαδηλώσεων των αγροτών και αντιμετωπίζει εκκλήσεις από τη δεξιά για αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Οι Πράσινοι, με 53 ευρωβουλευτές, τείνουν να είναι πιο πειθαρχημένοι από άλλες ομάδες, αλλά επέμειναν ότι δεν θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν έως ότου εμφανιστεί η φον ντερ Λάιεν στο βήμα της συνέλευσης του Στρασβούργου το πρωί της Πέμπτης.
Ορισμένες πηγές της ΕΕ πρότειναν ότι η μυστική ψηφοφορία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της φον ντερ Λάιεν, επιτρέποντας στους ευρωβουλευτές να την επικρίνουν δυνατά και να ψηφίσουν διακριτικά ναι για να αποφευχθεί μια θεσμική κρίση.
Ένας χαρακτήρας μπαλαντέρ, ωστόσο, είναι η ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Giorgia Meloni. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός απείχε από τον επαναδιορισμό της φον ντερ Λάιεν, έξαλλη που αποκλείστηκε από μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας που είχαν καταρριφθεί μεταξύ έξι ανδρών ηγετών από τρεις κύριες πολιτικές ομάδες.
Όμως, από τότε που η Μελόνι ανέλαβε την εξουσία, είχε μια γόνιμη σχέση με την επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, η οποία απελευθέρωσε κεφάλαια στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάκαμψης 194 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την Covid για την Ιταλία και ακολούθησε το παράδειγμα της Ρώμης στη σύναψη συμφωνιών με αφρικανικές χώρες που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του αριθμού των άνθρωποι που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Οι 78 ευρωβουλευτές του ECR είναι πιθανό να χωριστούν, με το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη της Πολωνίας να ψηφίζει κατά της φον ντερ Λάιεν και το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, υπό την ηγεσία του Τσέχου πρωθυπουργού, Πετρ Φιάλα, να την υποστηρίζει. Μετά από μια πρόσφατη συνάντηση με τη φον ντερ Λάιεν, η ομάδα ECR έγραψε στο Twitter ότι η επόμενη επιτροπή «χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή πορείας».
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Iratxe García Pérez, είπε στην ισπανική El Diaro η ομάδα της δεν θα δώσει στη φον ντερ Λάιεν «λευκή επιταγή», αλλά και ότι δεν θα λάβει την απόφασή της με βάση άλλες ομάδες.
Ο Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, ανώτερος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και στενός σύμμαχος της φον ντερ Λάιεν, είπε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία εάν δεν τα καταφέρει την Πέμπτη.
«Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρισκόταν σε μια θεσμική κρίση επειδή θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών ομάδων μετά τις εκλογές», είπε, αναφερόμενος στη σύνθετη συμφωνία για τρεις κορυφαίες θέσεις εργασίας που λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφία και πολιτικούς δεσμούς. «Δεν θα είχαμε ξεκάθαρη ηγεσία στο τιμόνι της επιτροπής», πρόσθεσε.
«Οι εχθροί, οι αντίπαλοι μιας ενωμένης Ευρώπης θα ξεκαρδίζονταν στα γέλια».
Ειδήσεις σήμερα
Hellenic Train: Επανήλθε η κυκλοφορία του Προαστιακού στο τμήμα Ακράτα – Αίγιο
Τροχαίο στην Λέσβο: Σκοτώθηκε 24χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ
Στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Οξφόρδη μετέχει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης