«Θα δοθεί η ευκαιρία στη Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο κ. Τσίπρας «θα πάρει εκκωφαντική απάντηση, καθώς ένας παραπάνω σκοπός αυτής της άθλιας προσπάθειας συκοφάντησης είναι ακριβώς να διασπείρει διχασμό μέσα στην ίδια τη Ν,Δ,».
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως οι εκλογές «θα γίνουν, όπως έχει δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας» και διεμήνυσε: «Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απίστευτο ψέμα» τα περί εντολής από το Μέγαρο Μαξίμου για παρακολουθήσεις, διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», και υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο».
Επεσήμανε πως «ο ίδιος, επειδή δεν έχει κάνει ποτέ σε κανέναν αγωγή, στηρίζεται στη Δικαιοσύνη και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία, και αν αυτά δεν προσκομιστούν, τότε ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης, αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος».
Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας», σημειώνοντας πως «δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν»,
Παράλληλα, ανέφερε ότι «ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator», διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια».
Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που «θα ψηφίσει διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας», ενώ σημείωσε ότι «δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα», και πρόσθεσε: «Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμιξη».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι προσωπικά με διαρκείς επιθέσεις λάσπης, γιατί έχω αναλάβει μια προσπάθεια να σύρω τη χώρα προς μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού». «Προφανώς αυτή η προσπάθεια έχει ενοχλήσει πολλούς και γι’ αυτό και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να με πολεμήσουν με κάθε τρόπο και με κάθε σκοπό», πρόσθεσε.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα αυτό είπε «όλα στα φως». «Ημουν πολύ ειλικρινής και ανέλαβα τις ευθύνες μου. Ανθρωποι έφυγαν από τις θέσεις τους, διότι είχαν την πολιτική ευθύνη της εποπτείας αυτής της διαδικασίας», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «από το να εντοπίζεται μία αδυναμία, η οποία έχει ευρωπαϊκή διάσταση, μέχρι να δημοσιεύονται ονόματα χωρίς καμία απολύτως απόδειξη, αυτό είναι ο ορισμός της συκοφαντίας».
«Η περίπτωση Novartis ήταν ακριβώς η ίδια υπόθεση: “Σου είπα, μου είπες”. “Ακουσα”. “Κάποιος μου είπε”. Καμία απόδειξη. Δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν όλοι. Την ίδια ιστορία ξαναβλέπουμε από τους ίδιους ακριβώς υποκινητές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, επεσήμανε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε μόνοι μας. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».
Αναφορικά με την υπόθεση Πάτση, αναγνώρισε ότι «η επιλογή του ήταν προβληματική» και «στο βαθμό αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί», ανέφερε, σημειώνοντας πως «όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες, και σίγουρα την επόμενη φορά οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στο φίλτρο το οποίο βάζουμε».
Χαρακτήρισε πάντως ως μεγάλη πρόκληση την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου όσων είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες», σημειώνοντας πως «το σύστημα αυτό μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονιστεί».
Οσον αφορά στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Ολυμπιακού, Γ. Βρέντζου, περί εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, τόνισε ότι περιμένει το συγκεκριμένο σχόλιο να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδας.
Εστειλε, όμως, και ευρύτερο, όπως είπε, μήνυμα ότι «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους, θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας».
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας ούτε φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού».
«Λαϊκιστής ο Τσίπρας»
Με αφορμή τα ζητήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, του καταλόγισε ότι έρχεται και αμφισβητεί «το κεκτημένο της εναλλαγής στην εξουσία και της απόλυτης, αδιάβλητης διαδικασίας διεξαγωγής των εκλογών που έχει διαφυλάξει η Μεταπολίτευση ως κόρη οφθαλμού».
«Την ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθούν λαϊκιστές και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίοι, προκειμένου να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, εκ των προτέρων αμφισβητούν την ακεραιότητα των εκλογών».
«Υπάρχει ακρίβεια… Πούτιν»
Σε πλήρη αποδόμηση της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ζήτημα της ακρίβειας προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη», υπάρχει «ακρίβεια Πούτιν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πρωτοβουλία, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και στις μειώσεις φόρων, ενώ επεσήμανε την πρόθεση να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ’23.
Οσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, τόνισε ότι θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο πάντα των στόχων του Προϋπολογισμού «και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα περάσει στον τελικό καταναλωτή» και ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς».
«Ξεκινούν έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη – Πελοπόννησο»
Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Οσον αφορά στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, επανέλαβε την επιλογή του να μην μπει «σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας», ενώ επεσήμανε τόσο την «εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής» όσο και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος απαντάται ήδη από τη χώρα μας με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια, προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, χτίσιμο διεθνών συμμαχιών, υπογραφή διεθνών συμφωνιών, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
«Το έχουμε ήδη κάνει στο Ιόνιο. Οταν και όπου το κρίνουμε, τη στιγμή που θα το κρίνουμε», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για τα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης υπογράμμισε ότι «όλες οι επιλογές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι».
Τόνισε, εξάλλου, ότι η χώρα μας θέλει να κάνει ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης».
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.
«Αυτοδύναμη κυβέρνηση ο στόχος της Ν.Δ.»
«Στόχος της Ν.Δ. είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εκλογές του 2023, ενώ υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι «μπροστά ή πίσω», σημειώνοντας ότι «ξέρουμε το πίσω τι σημαίνει και ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο».
Ερωτηθείς εάν «έχει «καεί» η σχέση με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ λόγω των παρακολουθήσεων, σχολίασε ότι «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι, αλλά τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει». «Ομως, το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας, αλλά της προόδου», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
Γλιτώστε σε 6 κινήσεις φόρους εισοδήματος για το 2023