Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επαναλάβει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα-αντίμετρα και θα αποδώσει ευθύνες προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγματευτική αποτυχία και για το «4ο Μνημόνιο» που δεσμεύει τη χώρα και μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Θα αναφερθεί αναλυτικά στις βαριές επιπτώσεις στην κοινωνία από τα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας και θα εξηγήσει αναλυτικά, γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιμείνει ότι «το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο και πολύ ουσιαστικό», όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ, ενώ θα αναδείξει και το εναλλακτικό σχέδιο της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση με προσέλκυση επενδύσεων. Οικονομία και επενδύσεις θα είναι άλλωστε στο επίκεντρο των επαφών και ομιλιών που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ολα αυτά στον απόηχο της επιτυχίας Μακρόν, που χαρακτηρίζεται «νίκη της κοινής λογικής και του ρεαλισμού απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας», αλλά ταυτόχρονα και απόδειξη -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- «ότι δεν χρειάζεται να λες ψέματα για να κερδίσεις τις εκλογές».
Απευθυνόμενος μάλιστα σε συμπολίτες μας -«εάν υπάρχουν», όπως είπε χαρακτηριστικά- «που ακόμα και σήμερα, μετά την τραυματική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν στο αφήγημα του εύκολου λαϊκισμού», ζήτησε «να μην ψηφίσουν τη Ν.Δ.», αφού «από εμένα παραμύθια δεν ακούνε και δεν θα ακούσουν».
Στον Αλέξη Τσίπρα καταλόγισε ότι αντιπροσωπεύει σε νοοτροπίες «το πιο παλιό από το παλιό», προανήγγειλε ωστόσο ότι θα αφιερώνει στο εξής περισσότερο χρόνο στο σχέδιο της Ν.Δ. και «λιγότερο στην αποδόμηση του κ. Τσίπρα, που όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας άνθρωπος που είχε την ευκαιρία του, απέτυχε και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως πρωθυπουργός».
Μείωση φόρων
Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί αναλυτικά σήμερα στην ύπαρξη άλλου δρόμου και στον οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση που περιλαμβάνει και τη δέσμευση της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας. Παράλληλα, θα εντείνει την πίεση για αποδοχή της πρότασης για επιστροφή 0,5% του ΑΕΠ στην κοινωνία, ενώ ο ίδιος σχολίασε χθες την αμυντική αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «το να κατηγορεί οποιονδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία και λαϊκισμό είναι τουλάχιστον κωμικό».
Υπογράμμισε επίσης ότι το αφορολόγητο πρέπει να συνοδεύεται από μικρότερο εισαγωγικό συντελεστή, 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις θα πάει 26% με 25% και σε ορίζοντα διετίας 20%. Ξεκαθάρισε όμως ότι «αυτή τη στιγμή τα νούμερα δεν βγαίνουν για περαιτέρω μείωση σε 15% και δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο».
Επενδύσεις
Οικονομία και επενδύσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος θα μιλήσει τη Δευτέρα στο London School of Economics για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού, την υπεράσπιση της αλήθειας και την ελληνική οικονομία. Αναμένεται να αναφερθεί και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με το οποίο προσδοκά ως κυβέρνηση να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. σε μια εξαετία, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ετήσια ανάπτυξη 4% και 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο.
Την προσεχή Πέμπτη θα μιλήσει σε εκπροσώπους ολλανδικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ εντός της εβδομάδας θα απευθυνθεί και στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, δίνοντας το «παρών» σε εκδήλωση του ΣΕΒ, όπου θα συμμετέχει σε συζήτηση για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Χθες συναντήθηκε με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών, Μarkus Söder, στον οποίο παρουσίασε τις προτάσεις της Ν.Δ. για την οικονομία, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι το κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης.
Κυβερνητική ετοιμότητα
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε μέσω της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και μήνυμα αυξημένης κυβερνητικής ετοιμότητας της Ν.Δ., τονίζοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο για τη δομή και τη διάρθρωση της λειτουργίας της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο. Προανήγγειλε μικρότερο κυβερνητικό σχήμα που θα συμπεριλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, ενώ διαβεβαίωσε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη εσωκομματική ηρεμία στη Ν.Δ. και προσήλωση στον κοινό στόχο «που είναι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε καλά την επόμενη μέρα».
Υπογράμμισε την προεκλογική θέση ότι δεν τον ενδιαφέρει μια Ν.Δ. με μητσοτακικούς, καραμανλικούς, σαμαρικούς και διαβεβαίωσε ότι «στην αξιοκρατική Ν.Δ. δεν χρειάζεται καμία τέτοια ταμπέλα για να διακριθεί».
Εφερε τέλος ως παράδειγμα τη νίκη Μακρόν για να τονίσει ότι τα παραδοσιακά κόμματα «πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των πολιτών». Κάτι που ο ίδιος επιχειρεί να κάνει πράξη, υλοποιώντας το προεκλογικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία από την αρχή».
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου