Γράφει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης*
Η Ευρώπη αισθάνθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφός της. Αισθάνθηκε την έλλειψη ασφάλειας, γι’ αυτό και λειτούργησαν άμεσα τα αντανακλαστικά της. Ο ευρωπαϊκός λαός ξύπνησε και κινητοποιήθηκε σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία.
Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος έκανε ένα μεγάλο λάθος. Υπολόγισε ότι η Ευρώπη μέσα στην οκνηρία και τη γραφειοκρατία της δεν θα αντιδρούσε. Τελικά, όμως, το Κοινοβούλιο δεν διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτους δικαίου με την τιμή του φυσικού αερίου. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιο κόστος. Ετσι, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν αυταρχικό ηγέτη με αλυτρωτικές πεποιθήσεις να αναθεωρήσει μονομερώς τα συμφωνηθέντα.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά, λοιπόν, έπειτα από καιρό, τα κρατικά συμφέροντα μπήκαν στην άκρη και οι διμερείς σχέσεις των κρατών, ειδικά με τη Ρωσία, παραγκωνίστηκαν. Στη θέση του εγώ μπήκε το εμείς.
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ και συντριπτική αποδοχή του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη της Ρωσίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας απέδειξε πόσο ισχυρή είναι η φωνή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης που επιζητά ειρήνη και ασφάλεια, γιατί αυτό είναι το μείζον. Οι Ουκρανοί πολλά χρόνια περίμεναν την απόφαση να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τώρα, κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες, είναι χρέος μας να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, λοιπόν, ότι ο Πούτιν έχει ηττηθεί ηθικά, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, όπως και όλοι οι δικτάτορες, που επιθυμούν να αλλάξουν τα σύνορα και να επιβάλουν τις απολυταρχικές τους επιθυμίες. Γι’ αυτό και πρώτη φορά η Ευρώπη συζητάει για την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημιουργία κοινής πολιτικής.
Η ΕΥΡΩΠΗ έχει πλέον μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχει αυτό που συζητούσε εδώ και χρόνια. Την υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις. Είναι στιγμή να ορίσει έναν Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα άμυνας, ο οποίος, όταν υφίσταται κάποια παρόμοια απειλή, θα έχει δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Απαιτείται να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική. Ενα δόγμα όχι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά αποτρεπτικού, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις. Πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη των άλλων κρατών δικά μας εδάφη και να είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος.
Η ΕΥΡΩΠΗ είναι η ήπειρος της ειρήνης, της ευημερίας, της διεθνούς νομιμότητας, της ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σημερινή κρίση, λοιπόν, μας αναγκάζει, ως μέλη του θεσμού του κοινοβουλευτισμού, να συνομιλήσουμε με την Ιστορία και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Οι αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της Ευρώπης και δεν γκρεμίζονται με βόμβες.
*Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρ. πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr