Ο κ. Παππάς αν και διατηρεί επιφυλάξεις στο κατά πόσο υπάρχει συνολικό φρένο στην οικονομία, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η απώλεια χρόνου μπορεί να αναπληρωθεί διότι “οι δυναμικές τις οποίες έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ βαθιά ριζωμένες”.
Ερωτηθείς αν και οι επόμενες αξιολογήσεις θα έχουν την “ίδια δραματοποίηση”, επισήμανε, κατά πρώτον, ότι η κωλυσιεργία αφορά πολιτικές συγκρούσεις και όχι οικονομικά δεδομένα.
Στη συνέχεια, τόνισε, ότι από τη συνολική αυτή εμπειρία, εξάγεται το συμπέρασμα, “το μάθημα”, πως απαιτείται ενίσχυση της ρητορικής και της δράσης για πάρα πολύ σοβαρές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι ευρωπαϊσμός χωρίς φεντεραλισμό είναι κενό γράμμα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και ή θα πάει προς τα ακροδεξιά επιστρέφοντας πάλι στον εθνικισμό και στην ιδεολογία του μίσους ή θα προκρίνει την προοδευτική και αριστερή ατζέντα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας έχουν αρχίσει να αναθεωρούν στρατηγικές επιλογές στις οποίες προέβησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Παππάς, είπε ότι το πρόγραμμα “μπορεί υπό προϋποθέσεις, βεβαίως, να βγει, αλλιώς η χώρα δεν θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης”, ενώ πρόσθεσε ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι ούτως ή άλλως στόχος.
Σε ό,τι αφορά τη “συσπείρωση του παλιού πολιτικού συστήματος από τον Κ. Μητσοτάκη έως τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Στουρνάρα”, ο κ. Παππάς είπε ότι “δείχνει την ανησυχία για κάποιο νεύρο που χτυπήσαμε όταν ανοίξαμε υποθέσεις που αφορούν και τους ίδιους”.
Αναφορικά με “σενάρια για ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις”, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και θα ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο για το οποίο εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015, προσθέτοντας “είμαστε στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και είμαστε όλοι δεσμευμένοι από αυτό. Παράλληλα τα περιθώρια άσκησης πολιτικής στην κατεύθυνση των δικών μας προτεραιοτήτων ημέρα με την ημέρα θα μπορούν ν’ αυξάνονται”.