«Η εισβολή της Ρωσίας σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Οικονόμου στην εισαγωγή του.
Επισήμανε ότι το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Σκρέκα.
«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των συνθηκών αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία», τόνισε.
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. «Καταδικάζει συνεπώς ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σ’ αυτές τις αξίες και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία απ’ την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπογράμμισε ότι η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Επίσης πως «κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης».
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας».
Πρόσθεσε, δε, ότι στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με lng (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και φυσικό αέριο.
Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση στην Ουκρανία και η ευρύτερη αστάθεια δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα της άμυνας αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές συμφωνίες και συμμαχίες τόσο με υπερδυνάμεις όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αλλά και με φίλιες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. «Η άμυνα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε αναλυτικά στις συμφωνίες προμήθειας αεροσκαφών, φρεγατών και άλλου υλικού αλλά και τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων με Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΑΕ.
Οικονόμου: Η Ελλάδα σε κοινή γραμμή με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ
«Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την αντίδραση. Θεωρούμε ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του μεγέθους της ρωσικής προκλητικότητας με την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας με την εισβολή που έγινε στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό είναι αυτονόητο ότι αν δεν θέλουμε μια Ευρώπη που να εκβιάζεται και θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά πρέπει να έχουμε μια κοινή δράση και αντίδραση.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα καταθέσει συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών. Από το προηγούμενο διάστημα είχαμε κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από την Ευρώπη να διαμορφώσει ένα πλέγμα εργαλείων που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό ζήτημα σε ότι αφορά τις τιμές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις ελληνικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έχουμε ζητήσει τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα από το χρηματιστήριο των ρύπων, το οποίο θα μπορεί να έχει δεκάδες δις. ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να στηρίξουν τους καταναλωτές» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν ιδέες για τις κοινές προμήθειες, ιδέες που σχετίζονται με την εξαίρεση από κάποιο πλαίσιο κανόνων της επιτροπής ανταγωνισμού για τη δυνατότητα ενίσχυσης των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους. «Υπάρχουν μια σειρά από ιδέες που οι Ευρώπη οφείλει να εξετάσει πολύ σοβαρά» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Σε ερώτηση για τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας είπε «Δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού αυτή την ώρα. Στο σχεδιασμό μας εάν χρειαστεί να αναπληρώσουμε ή να ενισχύσουμε την προμήθειά μας με φυσικό αέριο είναι ο πολλαπλασιασμός της προμήθειας με LNG, η εξάντληση των δυνατοτήτων από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν, είναι η δυνατότητα να παράξουμε ηλεκτρικό ρεύμα και με πετρέλαιο. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών και εργαλείων και σενάρια που έχουμε επεξεργαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τον εφοδιασμό, κάτι που αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται».
Για τις κυρώσεις που μπορεί να αφορούν και ρωσικά κεφάλαια στην Ελλάδα επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις και είπε ότι εάν προκύψουν στο κατάλογο των κυρώσεων ζητήματα που υπάρχουν και στη χώρα θα εφαρμοστεί ότι εφαρμόζει συνολικά η ΕΕ.
Οικονόμου για Τουρκία: Δεν ανησυχούμε για κάτι ιδιαίτερο – Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας και πιθανή αύξηση της έντασης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η χώρα μας είναι επαρκώς θωρακισμένη σε ότι αφορά το δίκαιο των θέσεων της.
«Διπλωματικά αποκρούουμε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε όλα τα φόρα και όπως είπα τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολυδιάστατη και διπλωματική πολιτική και έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την παρουσία της, έχει ενισχύσει το κύρος της και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις μας και τις δυνατότητες που έχουμε παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν έχουμε να ανησυχούμε ή να φοβόμαστε για κάτι ιδιαίτερο. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση παντού» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οικονόμου για Θάνου: Θλιβερή εικόνα στη Δικαιοσύνη επί ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος, για το ηχητικό ντοκουμέντο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας είπε «Το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν συγκλονιστικό. Αν όλα αυτά που περιγράφονται αληθεύουν πρόκειται για ανατριχιαστικά περιστατικά, συγκροτούν μια εικόνα θλιβερή για το τι ίσχυε στη χώρα επί εκείνης της διακυβέρνησης σε ότι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης από ανώτατους δικαστικούς, από πρόσωπα που όπως αποδείχθηκε είχαν πολύ στενή σχέση με τον πυρήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων που είχαν αποκαλυφθεί και αφορά πολύ κεντρικά πρόσωπα εκείνης της διακυβέρνησης που ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές».
«Είναι αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει εάν υπήρξε τέτοια κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς που είχαν σημαίνοντα ρόλο και στα θέματα της δικαιοσύνης αλλά και σε άλλα ζητήματα εκείνη την περίοδο. Περιμένουμε από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη να φωτίσει όλες της πτυχές αυτής της υπόθεσης» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Βρέθηκε ακόμα μια απανθρακωμένη σορός
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρά δύο παιδιά και η μητέρα τους από φωτιά σε σπίτι
- Κορονοϊός: Με μάσκες τις Αποκριές… αλλά χειρουργικές
- «Χρυσά καύσιμα» λόγω Ουκρανίας: Εφιαλτικά σενάρια για βενζίνη στα 2 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr