Προσπαθούμε να κάνουμε μία χαρτογράφηση μέσα στον χρόνο, τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε τελικά να μπορέσουμε με έναν τρόπο που να συνομολογήσουμε κάποια στιγμή, να δώσουμε μία οριστική λύση», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα χρειαστεί να το συζητήσουμε αργότερα, να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία μόνιμη, οριστική λύση στο ζήτημα των πάγιων και διαρκών αναγκών που επιλύονται πάντα προσωρινά και με συμβάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης: «Αυτός είναι ο στόχος μας, λοιπόν, και η πρόθεσή μας. Να το λύσουμε οριστικά, φυσικά σεβόμενοι απολύτως το Σύνταγμα και την ενωσιακή νομοθεσία απολύτως. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και βεβαίως εδώ θα χρειαστούμε εποικοδομητικές προτάσεις και από έγκριτους νομικούς για να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα των συμβασιούχων».
Η υπουργός είχε κληθεί στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016. «Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή, με αρχή το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών της καθαριότητας, να φύγει από τις συμβάσεις με τις εταιρείες και να κάνει ατομικές προσλήψεις», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η τροπολογία που φέρατε και που έγινε αναπαραγωγή της για όλο το Δημόσιο, έγινε πριν από εσάς κυρία Γεροβασίλη, εσείς τα πληρώνετε αυτά, αλλά τώρα πρέπει να δώσετε λύσεις». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη λογική ατομικών συμβάσεων έργου και στη συνέχεια προσέφυγαν κάποιοι στο ΣτΕ και αιτιώνται τη συγκεκριμένη ρύθμιση ότι παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, και η επιτροπή αναστολών λέει ότι παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες, και δεν αναστέλλει μεν την ισχύ των συμβάσεων, αλλά προειδοποιεί την κυβέρνηση να τις αλλάξει.
Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις αναφορές της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ζήτημα των συμβασιούχων, αναφέρθηκε και στην περίοδο που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. «Σας λέω για τις συμβάσεις έργου στο Δημόσιο και μου απαντάτε για το ζήτημα των συμβασιούχων», επισήμανε για να προσθέσει: «Είστε μία κυβέρνηση που παραβιάζει το Σύνταγμα εκ συστήματος. Κάθε μέρα και μία απόφαση βγαίνει, όπου οι νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί. Ο κατάλογος είναι μακρύς».
Ρωμανός: Αδιανόητο να εργαλειοποιείται διχαστικά ο θάνατος ενός πρώην πρωθυπουργού
Ειδικότερα, ως προς την εφαρμογή του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο από το αντιμετωπίσει το επείγον και έκτακτο με έναν τρόπο που είναι προσωρινός. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να είναι μόνιμος. Ταυτόχρονα, ξέρετε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι τέτοια, ώστε να μας επιτρέπουν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, άμεσα, με μόνιμες προσλήψεις», σημείωσε η υπουργός και επανέλαβε ότι ένα μεγάλο μέρος της καθαριότητας συνιστά μία πάγια και διαρκή ανάγκη.
«Εμείς, λοιπόν, δεν κάναμε κάτι άλλο, παρά με μία προκήρυξη ενός διαγωνισμού που συμμετέχει και η ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ, με μοριοδοτήσεις, κ.λπ., να αντιμετωπίσουμε με συμβάσεις, μέσω αυτού του διαγωνισμού, το ζήτημα. Αυτό έκανε το υπουργείο Υγείας στην τελευταία νομοθετική του ρύθμιση, με διαφανή διαδικασία, να αντιμετωπίσει πάλι για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή προσωρινώς, το ζήτημα της καθαριότητας», υποστήριξε ο κ. Γεροβασίλη, για να τονίσει: «Επί μια 20ετία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέγραφαν μηνιαίες ατομικές συμβάσεις έργου, τετράωρης απασχόλησης, για να εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Μάλιστα, είπε στον κ. Λοβέρδο ότι το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 4009/2012 νομιμοποίησε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι καθιερώνοντας τις συμβάσεις με ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, και το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών αυξήθηκε, και δημιουργήθηκε καθεστώς εκμετάλλευσης εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ