Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μ. Μαξίμου ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόταση για «προοδευτική διακυβέρνηση», η οποία έχει ήδη «καεί», αφού «δεν βγαίνει ούτε στους αριθμούς». Ο δε Ν. Ανδρουλάκης με την πρόταση για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» έκλεισε όλες τις πόρτες -με όλους- συνεργασίας, προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του για «αυτόνομη πορεία» του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι πλέον απολύτως καθαρή: Η μόνη πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει είναι η πρόταση για αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Το 2023
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται εκ των πραγμάτων να ενισχύσουν την ειλημμένη και αμετακίνητη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εκλογικό κύκλο» δύο αναμετρήσεων, αλλά με τον ίδιο στόχο: Την επιδίωξη της αυτοδυναμίας. Οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, οι οποίες -όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές και είπε και ο Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1- θα γίνουν το 2023 και όπως προκύπτει και από τη συνέχεια του ρεπορτάζ, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, πέραν της θεσμικής συνέπειας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό. Ουδείς θεωρεί ρεαλιστικό ότι μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής. Οπως δεν υπάρχει πλέον ούτε και κανείς σοβαρός αναλυτής, αλλά ούτε και στελέχη όλων των κομμάτων που δεν γνωρίζουν ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα -δεδομένης και της άρνησης του Ν. Ανδρουλάκη να την αποδεχθεί- για προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ήδη «καμένο χαρτί». Ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό το δεύτερο κόμμα και με δεδομένη τη μη συμμετοχή του πρώτου και του τρίτου κόμματος αναιρείται αυτομάτως από τα απλά μαθηματικά. Ενώ η πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να έχει τύχη από μια 5ετία και μετά, αφού προηγουμένως στις δεύτερες εκλογές καταφέρει να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ηθελημένα ή αθέλητα τόσο ο Αλ. Τσίπρας, που επιμένει σε κάτι που δεν το πιστεύουν πλέον ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης με την πρωθύστερη και «βιαστική» πρότασή του, διευκολύνουν τον Κ. Μητσοτάκη να πάει στις διπλές εκλογές με το προαναγγελθέν δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας» – «τάξη και ανάπτυξη ή το χάος του ΣΥΡΙΖΑ» και στόχο την αυτοδυναμία.
Συνθήκες
Εκτός των πολιτικών δεδομένων στο Μ. Μαξίμου εκτιμούν και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά το επόμενο δίμηνο, όταν, όπως λένε και οι ειδικοί, θα έχει αποκλιμακωθεί κατά πάσα πιθανότητα και η πανδημία. Τότε, λένε, θα υπάρχει ένας «καθαρός ορίζοντας» με μεγάλες δυνατότητες για ισχυρή ανάπτυξη. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για «θετική έκπληξη στην οικονομία», έχοντας υπόψη τα εξής:
1 Το 2022, όπως εκτιμά και η Κομισιόν, θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη πέριξ του 5%.
2 Υπάρχουν έτοιμα περισσότερα από 25 επενδυτικά projects, τα οποία είναι άμεσα υλοποιήσιμα και αναμένεται να δώσουν απότομη ώθηση στην ανάπτυξη.
3 Ολα τα δεδομένα, όπως και οι τεράστιες επενδύσεις που γίνονται από ξένα και ελληνικά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ξενοδοχείων, δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αρνητική έκπληξη από τον Covid-19, το 2022 μπορεί να είναι χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό.
4 Δεν είναι μακριά η ελληνική οικονομία από την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους, κάτι που θα λειτουργήσει σαν «σήμα» για την έλευση νέων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.
5 Αρχίζει η εκταμίευση των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει στόχο οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται να μεταφραστούν -το συντομότερο δυνατόν, όπως λένε επιτελικά στελέχη του Μ. Μαξίμου- σε απόδοση κοινωνικού μερίσματος στους πολίτες. Παρότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού -μάλλον θα κινείται πέριξ του 6%- έχει σημασία η ανακοίνωση της επίσπευσής της κατά δυο μήνες (επρόκειτο να ισχύσει από 1ης Ιουλίου, αλλά θα ισχύσει από 1ης Μαΐου). Καθώς «πατάει» πάνω σε υπαρκτά δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε μια κούρσα παροχολογίας. Καθώς την ίδια στιγμή που επισπεύδει την αύξηση του κατώτατου μισθού ακινητοποιεί και τελειώνει τη συζήτηση για τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ. Καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αντιθέτως, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι στήριξης των πολιτών, μέσα στο κύμα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων που προκαλεί. Η μείωση π.χ. του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή η νέα επιδοματική στήριξη των καταναλωτών φέρονται να είναι μεταξύ των εναλλακτικών τρόπων που εξετάζει η κυβέρνηση.
Οι 4 πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας
Στο Μ. Μαξίμου ελπίζουν βάσιμα -σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών- ότι η πανδημία μάλλον οδηγείται σε αποκλιμάκωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η «Ομικρον» προκαλεί νοσηλείες, αλλά μικρής διάρκειας και δεν οδηγεί σε διασωληνώσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ, παρά την πίεση που δέχεται λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, μπορεί να αντέξει με τη συνδρομή των κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές που εξασφάλισε ο Θ. Πλεύρης, αλλά και των γιατρών που έχουν πάρει φύλλο επίταξης. Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθεί το «καλό σενάριο» για την πανδημία και εξελιχθεί σε ενδημία, τότε δημιουργείται ο «καθαρός ορίζοντας», προκειμένου να αποδώσει καρπούς η ανάπτυξη, αλλά και να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
Τέσσερις είναι οι μεταρρυθμιστικοί πυλώνες όπου αναμένεται να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα του 2022:
- Η αποκατάσταση της ευνομίας στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και στηρίζει πλήρως τον Τ. Θεοδωρικάκο να τελειώσουν η ανομία και η παραβατικότητα που βρίσκουν άσυλο στο πανεπιστημιακό άσυλο.
- Η δημιουργία του «νέου ΕΣΥ» που θα εξοπλίσει τη χώρα με ένα ισχυρότερο και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας αποτελεί την πρώτη και άμεση κυβερνητική προτεραιότητα, μαζί με την ενίσχυση (προσλήψεις) του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων.
- Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες και η ένταση της δίωξης του εγκλήματος.
- Η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που έχει πλέον η ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό αρωγός έρχεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος «σπρώχνει» τη νέα επιχειρηματικότητα. Οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι έδιναν στις επιχειρήσεις κυρίως τη δυνατότητα να αγοράσουν π.χ. νέο μηχανολογικό εξοπλισμό ή να αντικαταστήσουν στοιχεία της παραγωγικής αλυσίδας τους. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, πέραν αυτών των αναγκών, δίνει έμφαση π.χ. στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ή την εξωστρέφεια, επιδοτώντας τη «νέα οικονομία».
Κάλπες το 2023, σύμμαχος ο χρόνος
Εχοντας μπροστά της η κυβέρνηση αυτή τη βεντάλια επιλογών και δράσεων, που μπορούν να μεταφραστούν σε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε χειροπιαστό έργο και σε αποτέλεσμα που γίνεται αισθητό στην τσέπη του πολίτη, δεν έχει κανέναν λόγο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, να βιάζεται τις εκλογές. Αντιθέτως, ο χρόνος θεωρείται σύμμαχός της, ώστε να ωριμάσει και να αποδώσει το έργο της. Και τότε, με πεπραγμένα, να απευθυνθεί στον λαό, καλώντας να επιλέξει μεταξύ της «νέας Ελλάδας» και της Ελλάδας που παρέδωσε ο Αλ. Τσίπρας. Ο χρόνος εκτιμάται ότι βοηθά την κυβέρνηση και με έναν ακόμα τρόπο. Το Μ. Μαξίμου ξέρει ότι η κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες (πανδημία και παγκόσμια ενεργειακή κρίση μαζί) έχει υποστεί κάποια φθορά. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Ομως η φθορά δεν είναι σημαντική και δεν την καρπώνεται ουσιαστικά κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως, όπως εκτιμάται, η διεξαγωγή των εκλογών το 2023 δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την όποια φθορά έχει υποστεί.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr