Αφού κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα της ΑΕΠΙ, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, γνωστοποίησε τον ορισμό προσωρινού επιτρόπου για τον έλεγχο και την κατάθεση νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και έχει πολλές διαστάσεις, πολιτιστικές, οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές. Αφορά στη:
-Διαφύλαξη της δυνατότητας των δημιουργών να ζουν από τη δουλειά τους και τη δημιουργία τους.
– Δυνατότητα των επαγγελματιών να αξιοποιούν αυτό το έργο για την εργασία ή την επιχειρηματική τους δράση, χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς. Και, τέλος,
-Αγγίζει το ατομικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν μια ευρεία πρόσβαση σε αυτές τις δημιουργίες.
Το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εντέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής.
Η ΑΕΠΙ είναι άλλη μία από τις πολλές θεσμικές «ιδιορρυθμίες» που η Κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μία «ιδιορρυθμία» ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ.
Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Το Υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ. Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί».
Οι παρεμβάσεις στην ΑΕΠΙ
H ανακοίνωση για την τοποθέτηση επιτρόπου έγινε στη Βουλή από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου που απάντησε σε ερώτηση της Όλγας Κεφαλλογιάννη.
Η σειρά παρεμβάσεων για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Ολγας Κεφαλογιάννη, είναι η εξής:
*Διορισμός επιτρόπου «με υψηλά εχέγγυα ανεξαρτησίας», με στόχο να συνεχίσει η λειτουργία της εταιρίας σε νέες γερές, υγιείς βάσεις.
*Συγκρότηση γενικής συνέλευσης και εποπτικού συμβουλίου με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως ισχύει και για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. «Η διοίκηση θα ελέγχεται από τους ίδιους τους δημιουργούς και δεν θα μπορεί να δράσει χωρίς τουλάχιστον τη συναίνεσή τους για τα θέματα που τους αφορούν», είπε η υπουργός.
*Θα εκλέγεται εποπτικό συμβούλιο για τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρίας. Ωστόσο, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και για την άμεση προστασία των δημιουργών, το εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ θα διοριστεί από την υπουργό Πολιτισμού και θα μετέχουν αυστηρά δημιουργοί-μέλη της ΑΕΠΙ. Τα επόμενα εποπτικά συμβούλια θα εκλέγονται κανονικά από τη γενική συνέλευση της ΑΕΠΙ.
*Στην ΑΕΠΙ θα προβλέπεται υποχρεωτική υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ώστε όλοι, χρήστες και δημιουργοί, να μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους και να έχουν την ίδια μεταχείριση.
*Οι διαχειριστικές δαπάνες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΣΔ) και της ΑΕΠΙ δεν θα ξεπερνούν το 20% των εσόδων τους «και έτσι οι δημιουργοί θα εισπράττουν πλέον τα πραγματικά αναλογούντα στο έργο τους, χωρίς ανεξέλεγκτες μειώσεις εις όφελος μισθών μελών του Δ.Σ. και πολυτελών παροχών».
*Αναφορικά με τα αμοιβολόγια: Τόσο για την ΑΕΠΙ όσο και για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, καθορίζονται δομημένη διαπραγμάτευση με τους χρήστες και τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις, δημόσια ανάρτηση των τελικών αμοιβολογίων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να εξαλειφθούν προβλήματα του παρελθόντος.
*Εισάγονται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και της ΑΕΠΙ από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άμεση επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις.
«Είναι αυτονόητο και για εμάς ότι η ΑΕΠΙ θα πρέπει να εξυγιανθεί, θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της», σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη και συνέχισε: «Οι δημιουργοί θα πρέπει να αμείβονται δίκαια, πρέπει να αισθάνονται ότι τα πνευματικά τους δικαιώματα δεν είναι παιχνίδι κανενός και οι χρήστες να μπορούν να έχουν την εμπιστοσύνη για το πού καταλήγουν τα χρήματά τους. Πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα, προστασία των δημιουργών και των χρηστών, θεσμική θωράκιση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων, αποτελεσματικός έλεγχος, λογοδοσία», κατέληξε η Ολγα Κεφαλογιάννη.