Και όλα αυτά μετά το αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας του στο υπουργείο -αίτημα στο οποίο συναίνεσε η αντιπολίτευση.
Αναλυτικά η δήλωση Παπαντωνίου:
Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις.
Η σημερινή πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξη δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή αποτελεί ένα άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες:
Πρώτον, την επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Δεύτερον, τη στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και
Τρίτον, τη δική μου στοχοποίηση, καθώς και όλων όσοι υπηρετήσαμε τη χώρα προωθώντας αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον από θέσεις ευθύνης.
Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν οι δικές τους αποτυχίες. Την αλήθεια φοβούνται όσοι τη διαστρεβλώνουν και όχι όσοι εκτελούν το καθήκον τους».
Η αντιπολίτευση είπε «ναι» στη σύσταση εξεταστικής για τα εξοπλιστικά του Παπαντωνίου
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Σύσσωμη η αντιπολίτευση συμφώνησε στο αίτημα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το «pressing» που ασκεί η δικαιοσύνη στον πρώην υπουργό και τις δικογραφίες που τον «εμπλέκουν» αλλά και το ενδεχόμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Με πρότασή τους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζήτησαν την σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία έχουν διαβιβαστεί οι δικογραφίες στη Βουλή.
Πρόκειται για 6 δικογραφίες οι οποίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής επί της πρότασης της Βουλής θα ψηφίσει η ολομέλεια για να αποφασιστεί η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.
Με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και τον νόμο περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών». Αντικείμενο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και στο στόχαστρο της πλειοψηφίας είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.
«Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνων για διαφθορά δομών και προσώπων. Τα παρακάτω αναφερόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανάγονται σε μία συνολικότερη περίοδο, κατά την οποία κορυφώθηκαν πράξεις και παραλείψεις του παλαιού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, δομημένα ομόλογα, υπερβάσεις ολυμπιακών έργων, δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων κτλ. συνέθεταν την εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς» αναφέρουν αρχικώς στην εν λόγω πρόταση οι βουλευτές της πλειοψηφίας και συνεχίζουν: «Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ποινικές. Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από τον λαό – το εκλογικό σώμα». αναφερόμενοι ειδικά στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου, σημειώνουν πως από τις «έξι συναφείς μεταξύ των ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον τ. Υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90)».
Υπό το πρίσμα αυτό, υποστηρίζουν ότι «συντρέχουν ενδείξεις για Α) τέλεση απιστίας σχετική με την υπηρεσία, και Β) Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με φερόμενο χρόνο τέλεσης από το 1999 κ.ε..
«Ως εκ τούτου» συνεχίζουν, «συντρέχει λόγος για διερεύνηση επί τη βάσει των σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών και μάλιστα από κοινού». Στο πλαίσιο αυτό σπεύδουν να προσθέσουν πως δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. «Οι πλείστοι τρόποι τέλεσης τους εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν από τη λήξη της διάρκειάς τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:
«Ως εκ τούτου: Προτείνουμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, για την ενδεχόμενη τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον αναφερόμενο στα έγγραφα των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, πρώην Υπουργό».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδέχτηκε το αίτημα
«Ναι» λέει και η Νέα Δημοκρατία στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει “ναι” στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά»
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει το αίτημα.
«Εμείς λέμε “ναι” στην πρόταση για προανακριτική για τα εξοπλιστικά για όποια έτη θέλετε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει «Λέμε “ναι” όπως είπαμε “ναι” στην εξεταστική για δάνεια. Επίσης, λέμε “ναι” στην προανακριτική για τον Βαρουφάκη, για την τράπεζα Αττικής και σε ό,τι άλλο προκύψει. Εσείς όμως είπατε “όχι” στην έρευνα για τον Βαρουφάκη και αρνηθήκατε να εξεταστούν οι ευθύνες για την οικονομία των κυβερνήσεων πριν το 2009. Λέμε “ναι” στην προανακριτική για Βαρουφάκη, για τράπεζα Αττικής και για ό,τι άλλο προκύψει. Σε κάθε προανακριτική εξέταση».
Όσον αφορά τους λόγους που κατατέθηκε οι συγκεκριμένη πρόταση από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Γιατί το φέρατε; Για να βρούμε την αλήθεια; Εμείς θα παλέψουμε για την αλήθεια. Εσείς το φέρνετε τώρα που δεν έχετε τι να πείτε για το ασφαλιστικό, για το αφορολόγητο, για τα εργασιακά, για την ύφεση και πάτε στην διαφθορά γιατί σας βόλεψε η έντεχνη προφυλάκιση του Ακη λίγο πριν εκλογές του 2012. Θα μπορούσε να γίνει πριν ή μετά. Σας βόλεψε».
Εξήγησε τέλος ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που είναι διαρκές και άρα δεν έχει παραγραφεί, δικάζεται απευθείας από τον φυσικό δικαστή καθώς δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και στο άρθρο 86 του Συντάγματος. «Όπως έχει νομολογηθεί και εφαρμόστηκε, όταν πρόκειται για ξέπλυμα δεν χρειάζεται η Βουλή. Πας κατευθείαν στον φυσικό δικαστή. Λειτουργεί η Δικαιοσύνη αυτοτελώς και αυτονόμως. Το φέρνεται εδώ αγαπητά πουλάκια γιατί θέλετε να φτιάξετε σκηνικό. Εμείς θα είμαστε μέσα. Αλλά να τα φέρουμε όλα στο φως. Να πούμε “ναι” και στην έρευνα για τον Βαρουφάκη» είπε χαρακτηριστικά.
Και το Ποτάμι λέει «ναι»
Το Ποτάμι συμφωνεί με την πρόταση για την διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, γράφει ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης στο Twitter. «Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση», επισημαίνει ο κύριος Θεοδωράκης.
«Ναι» λέει και το ΚΚΕ
Το Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση.
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) 10 Μαρτίου 2017
«Ναι» στη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και από το ΚΚΕ
Μέσω ανακοίνωσης της ΚΟ του κόμματος, το ΚΚΕ δηλώνει πως αποδέχεται την πρόταση της συγκυβέρνησης: «η ΚΟ του ΚΚΕ θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν».
«Ναι» και από την Ένωση Κεντρώων
Θετικά ανταποκρίνεται η Ένωση Κεντρώων στην πρόταση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος.
Το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το «κυνήγι» του Παπαντωνίου από την Δικαιοσύνη
Εχει «αποχαιρετήσει» τα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταδίδει τις γνώσεις του στο Πανεπιστήμιο της Λαχώρης του Πακιστάν, αρθρογραφεί σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ταυτόχρονα αναδεικνύεται στην Ελλάδα σε μεγάλο πρωταγωνιστή των υπό διερεύνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Τα πεπραγμένα τού άλλοτε κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ -κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Οκτώβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, είχε υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 6,22 δισεκατομμυρίων ευρώ- φαίνεται πως τον «κυνηγούν» ακόμη. Ωστόσο, εκείνος έχει βρει «απάγκιο» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που… παραγράφει τα πάντα στο πέρασμά του!
Στη Βουλή έχουν ήδη διαβιβαστεί από το 2011 και μετά 4 δικογραφίες με τις οποίες ζητείται από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του για αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν δικογραφίες που αφορούν στην περίοδο υπουργίας του στα χέρια της Δικαιοσύνης, ενώ «μπλόκο» στις έρευνες βάζει και η Ελβετία. Οι προσπάθειες των δικαστικών Αρχών βρίσκουν «τείχος» στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχουν ζητηθεί από την Ελβετία.
Κατά πληροφορίες, το αίτημα που εστάλη προ τριετίας και αφορά στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου παραμένει αναπάντητο, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες σχετικά με την ανταπόκριση της ελβετικής Δικαιοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης. Πρόκειται για αίτημα που αφορά στο άνοιγμα λογαριασμών της συζύγου του σε ελβετική τράπεζα προκειμένου να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη διότι δεν τα είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες».
Οι ανοιχτές υποθέσεις
Οι ανακριτές διαφθοράς «σκοντάφτουν» συνεχώς στο όνομά του και στα όσα διημείφθησαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί θητείας του, αλλά η τύχη των δικογραφιών που διαβιβάζουν στη Βουλή «αγνοείται». Η τελευταία δικογραφία εστάλη στη Βουλή τον περασμένο μήνα και αφορούσε στην προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό, το 2003, από την ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ΝΗIndustries. Σύμφωνα με την έρευνα, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από τη SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατομμύρια ευρώ, πλην όμως η εταιρία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2016 εστάλη στη Βουλή μία ακόμη «καυτή» δικογραφία, που αφορά στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών, ύψους 381.500.000 ευρώ, ο οποίος ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με υποκατασκευαστή τη γαλλική εταιρία Thales Naval Nederland. Αφορμή για την εμπλοκή Παπαντωνίου στην υπόθεση στάθηκαν τα δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων («Le Monde», «Le Figaro», «Liberation» και «L’ Humanite»), τα οποία αναφέρονταν στις καταγγελίες του πρώην στελέχους της γαλλικής εταιρίας Michel Jossenrand, που κατήγγειλε ότι Ελληνας υπουργός χρηματίστηκε την περίοδο 2002-2003, και μάλιστα ανέφερε πως η εταιρία έδινε 2%-3% του τζίρου της σε «ωφέλιμες πληρωμές».
Τα ελικόπτερα
Ο Θωμάς Λιακουνάκος «παρέσυρε» τον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, ύψους 660.000.000 δολαρίων, από την εταιρία Boeing, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα η AXON του επιχειρηματία. Πρόκειται για 12 ελικόπτερα η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007 και μια σύμβαση που φέρει την υπογραφή του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, που ήταν επικεφαλής του υπουργείου. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή εντοπίζεται στο ότι η συμφωνία, το κόστος της οποίας ανερχόταν αρχικά σε 594 εκατομμύρια δολάρια, έκλεισε τελικά μέσω swap agreement με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, εκτινάσσοντας το κόστος στα 663 εκατ. δολάρια. Το «καπέλο» των 70.000.000 δολαρίων είναι αυτό που βρίσκεται υπό έρευνα και φέρεται να «απειλεί» τον πρώην υπουργό. Η Βουλή «υποδέχτηκε» τη δικογραφία τον Δεκέμβριο του 2015.
Η πρώτη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου είχε και πάλι πρωταγωνιστή τον Θωμά Λιακουνάκο. Πρόκειται για την έρευνα της κύριας σύμβασης για τα Leopard 2, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα στοιχεία «έδειξαν» πως ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θωμά Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιριών συμφερόντων του ομίλου του.
Στο στρατηγείο των ανακριτών διαφθοράς οι έρευνες και για άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνεχίζονται. Κομβικό ρόλο έπαιξε η τριήμερη απολογία του Αντώνη Κάντα το 2013, που έβαλε στο «κάδρο» των ερευνών για τα αντιαρματικά Kornet και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Υπενθυμίζεται ότι με δική του απόφαση επεκτάθηκε η συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ ο Κάντας υποστήριξε πως «αφού έδιναν σ’ εμένα (σ.σ.: μίζα), δεν θα έδιναν στους παραπάνω;». Την ίδια στιγμή εκκρεμούν οι έρευνες για την κύρια σύμβαση προμήθειας των Απάτσι και των Λέοπαρντ.
«Λίστα» και «πόθεν έσχες»
Ομως, οι εκκρεμότητες του Γιάννου Παπαντωνίου με τη Δικαιοσύνη δεν σταματούν στις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η κατάθεση 1.330.000 ευρώ στην τράπεζα HSBC της Γενεύης από τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και η συμπερίληψη του συγκεκριμένου λογαριασμού στη λίστα Λαγκάρντ έχει οδηγήσει τους ανακριτές στη διερεύνηση της προέλευσης των συγκεκριμένων χρημάτων, έχοντας ζητήσει συνδρομή από την Ελβετία.
Βέβαια, το ζευγάρι έχει ήδη καταδικαστεί γιατί δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» το συγκεκριμένο ποσό. Για το έτος 2009 η «αμέλεια» αυτή θα τους στοιχίσει 117.600 ευρώ, μετά την οριστική και αμετάκλητη καταδίκη, την οποία επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από τον Αρειο Πάγο έχει επικυρωθεί και η καταδικαστική απόφαση για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του 2008.