Αποστολή στους Δελφούς
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ό,τι διαπραγματευόμαστε τώρα αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
«Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι αδυνατούμε να προσδιορίσουμε το πραγματικό πρόβλημα και να το καταστήσουμε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεγάλη ανασφάλεια της αγοράς και των πολιτών. Χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% το 2017. Θα έχουμε μακροοικονομική διάψευση που θα δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση που θα μας κάνει αιχμάλωτους απαισιοδοξίας και θα πάμε στη λογική της μιάμισης στροφής. Όλοι θεωρούμε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015 και με την ψήφιση του τρίτου προγράμματος είχαμε μία οριστική πολιτική στροφή προς μία συμβατική κατεύθυνση. Δεν είναι όμως έτσι. Γιατί δεν είναι στροφή 180ο μοιρών, αλλά μιάμιση στροφή. Από ριζοσπάστες Ευρωπαίοι γινόμαστε συνδιαμορφωτές της πολιτικής που φέρνουν οι Ευρωπαίοι και ακόμα μισή στροφή, με βάση την οποία λέμε στους πολίτες ότι “αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ ο δρόμος είναι δύσκολος και οι επιπτώσεις αρνητικές ή δυσάρεστες”. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός».
«Ζούμε ήδη το 2015»
Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε την περίοδο που διανύουμε με αυτή του 2015 λέγοντας «ζούμε ήδη το 2015. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και υπάρχει και μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Έχουμε τώρα μία διαπραγμάτευση, στην οποία πρέπει να αποφύγουμε το 2015. Έχουμε συσσωρευμένη καθυστέρηση. Θα κλείσει η διαπραγμάτευση ωστόσο. Οι εταίροι θα ενδεχομένως να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις σε σχέση με την παρούσα αξία του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018».
Εκτίμησε δε πως δεν πρόκειται για αξιολόγηση που αφορά το τρέχον 3ο πρόγραμμα αλλά για διαπραγμάτευση που αφορά το 4ο πρόγραμμα και πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματά της σε επίπεδο μικτών χρηματοδοτικών αναγκών είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό.
«Το ζήτημα δεν είναι πώς θα τελειώσει η αξιολόγηση για να γίνουν οι εκταμιεύσεις σε σχέση με το υπάρχον δάνειο και τα υπάρχοντα κεφάλαια του ESM. Αυτά λίγο ή πολύ θα λυθούν ως προβλήματα. Η διαπραγμάτευση όμως αφορά τον χρόνο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και οικονομικά και πολιτικά. Τι θα γίνει με τις κυβερνήσεις μετά το 2019. Ποια είναι η μακροπρόθεσμη δέσμευση της χώρας και τι θα γίνει με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Έτσι χάνουμε την προοπτική να πούμε και κάποια πράγματα αναπτυξιακά για το 2018-2019. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία έχει χαθεί για την κυβέρνηση».
Επισήμανε δε πως το ζήτημα δεν είναι να είμαστε «συναινετικοί και ενωμένοι, αλλά να πιστεύουμε σε έναν κοινό σκοπό και να έχουμε τις προϋποθέσεις να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας σε οικονομικό επίπεδο».
«Τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως»
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε τέλος πως τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως με την έννοια αυστηρών δημοσιονομικών όρων μακράς διάρκειας. «Το θέμα όμως είναι αν θα υπάρχει νέο δάνειο», πρόσθεσε. «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές χωρίς προστασία. Προφανώς αν βγαίναμε μόνοι μας θα θέλαμε τα δάνεια του ESM να είναι της τάξεως του 0,8%. Το θέμα είναι ότι έχουμε συμφωνήσει στο επόμενο μνημόνιο αλλά χωρίς να έχουμε συμφωνήσει για δάνειο» κατέληξε