Την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, επιλέγει την υπερδιόγκωση του Δημοσίου, αλλά και τη διατήρηση σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων με διάφορες κατηγορίες συμβάσεων, ανασύροντας για τρίτη φορά μέσα σε περίπου ένα μήνα το χαρτί των μονιμοποιήσεων ύστερα από τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σενάρια που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι της συζήτησης από τα συναρμόδια υπουργεία και το Μέγαρο Μαξίμου είναι δύο:
1. Η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου μέσω «κλειστού» διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά και σε άλλες υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα υπουργείων, κοινωνικές δομές.
2. Εναλλακτικά εξετάζεται και δεύτερο σενάριο ώστε ο διαγωνισμός να είναι «ανοιχτός», δηλαδή να επιτρέπεται η συμμετοχή και άλλων υποψηφίων, με σημαντικό όμως προβάδισμα μέσω μοριοδότησης στους ήδη υπηρετούντες.
Και στις δύο περιπτώσεις εξετάζονται οι νομικές και συνταγματικές πτυχές της ρύθμισης, καθώς υπάρχει η σχετική συνταγματική απαγόρευση, αλλά και οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως και η μνημονιακή δέσμευση για την αναλογία των προσλήψεων – ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Σκουρλέτης προσπαθώντας να πετάξει το «μπαλάκι» και στην αντιπολίτευση.
Με χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για διακομματικό διάλογο για την «αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων» των συμβασιούχων στο Δημόσιο ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική, για το θέμα αυτό, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Να βρούμε ποιος θα επιλέξει και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι αυτοί που εργάζονται επί σειρά ετών στο Δημόσιο. Να δούμε τις πραγματικές εργασιακές τους σχέσεις. Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να το κουβεντιάσουμε. Θα μπορούσε να είναι το ΑΣΕΠ», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε μιλήσει πριν από ένα μήνα και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέροντας ότι «εφόσον αποτυπωθούν οι ανάγκες των δήμων για καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, σίτιση, φύλαξη κ.λπ. στα οργανογράμματα των δήμων, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας».
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων επανήλθε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο μετά τη λήξη των συμβάσεων στις 28 Φεβρουαρίου 800 περίπου συμβασιούχων που εργάζονται σε 256 Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και παρέχουν υπηρεσίες σε 118.000 ωφελούμενους.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα έχει ζητήσει την άμεση διευθέτηση του προβλήματος, που αφορά χιλιάδες πολίτες καθώς και μικρούς δήμους της χώρας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το Δεκέμβριο του 2016 το προσωπικό ορισμένου χρόνου μαζί με τους συμβασιούχους έργου, αλλά και τους ωρομίσθιους, ανερχόταν στους 68.972.
Από αυτούς, περίπου οι 8.000-10.000 απασχολούνται στον τομέα καθαριότητας των δήμων, 800-1.000 εργάζονται στις κοινωνικές δομές και οι υπόλοιποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε διάφορους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως παιδικοί σταθμοί, περιφέρειες, μουσεία, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΓΑ, ΕΒΖ κ.ά.).
Πρόκειται ουσιαστικά για προσωπικό που προσλαμβάνεται με δίμηνες, οκτάμηνες και δωδεκάμηνες συμβάσεις εργασίας οι οποίες είτε ανανεώνονται με υπουργική απόφαση, όπως γίνεται στις κοινωνικές δομές και στους παιδικούς σταθμούς, είτε το προσωπικό προσλαμβάνεται εκ νέου με διαγωνισμό ΑΣΕΠ στον οποίο πριμοδοτείται η προϋπηρεσία τους.
Ανεπαρκής στην προσπάθειά της να βρει μια λύση για όλους αυτούς τους εργαζόμενους «ομήρους», η κυβέρνηση σπέρνει δηλώσεις περί μονιμοποίησης συμβασιούχων, τρέφοντας φρούδες ελπίδες, καθώς, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση για περιορισμό των προσλήψεων που δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την πρόσληψη ή μονιμοποίηση υπαλλήλων όσο η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.
Ωστόσο, η πελατειακή πολιτική της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους είναι γνωστή, με τον αριθμό των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων να αυξάνεται σημαντικά μήνα με το μήνα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Ταυτόχρονα αυξάνονται και τα νούμερα των εποχικών υπαλλήλων. Από τους 55.517 συμβασιούχους τον Σεπτέμβριο του 2016, φτάσαμε στους 65.668 τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Με άλλα λόγια, το έκτακτο προσωπικό στο στενό Δημόσιο αυξήθηκε κατά 10.151 μέσα σε ένα δίμηνο!
Η αλήθεια των αριθμών
68.972 (συνολικά) είναι οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα.
8.000 – 10.000 καταγράφονται στον τομέα καθαριότητας των δήμων.
800 – 1.000 άτομα απασχολούνται στις κοινωνικές δομές.
57.972 είναι σε παιδικούς σταθμούς, περιφέρειες, φορείς υπουργείων, μουσεία, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΓΑ, ΕΒΖ κ.ά.).
* Πηγή: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, στοιχεία Δεκεμβρίου 2016
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΗΛΙΔΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου