Οι πωλήσεις μπορεί να φθάσουν τα 200 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις λίγο μεγαλύτερες των 100 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2016, σημειώνει η Deloitte, που συμβουλεύει τράπεζες και επενδυτές για συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL). O ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας επιβαρύνεται από τοξικά δάνεια άνω του 1 τρισ. ευρώ, τα οποία δυσκολεύεται να παραβλέψει μετά την κρίση στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πέρυσι νέα μέτρα για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει προτείνει τη δημιουργία μίας «κακής» τράπεζας (bad bank) που θα αγοράζει τα δάνεια αυτά με κρατική στήριξη.
Οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να προωθήσουν συγκεκριμένα σχέδια, δήλωσε ο Ντέιβιντ Έντμοντς, εταίρος στη Deloitte. «Ο πρώτος προωθητικός παράγοντας είναι ότι η ΕΚΤ εστιάζει πολύ φέτος στα επίπεδα των NPL», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ορατή μία σειρά συμφωνιών ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η Ιταλία αναμένεται να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στις πωλήσεις δανείων, καθώς από τις συναλλαγές που ήταν σε εξέλιξη στο τέλος του 2016, αυτές των ιταλικών τραπεζών αφορούσαν σε ένα ποσό 40 δισ. δολαρίων. Η δραστηριότητα έχει αυξηθεί στην Pillarstone, μία πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας συμμετοχών KKR, η οποία αναλαμβάνει κόκκινα δάνεια και προσπαθεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
«Υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση φέτος από ότι πέρυσι. Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν σοβαρούς στόχους για τα NPL και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους και είναι αποφασισμένες να τους επιτύχουν και αυτό αλλάζει πράγματι τη συμπεριφορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Ντάβισον. Η διαφορά μεταξύ των προσδοκιών για τις τιμές των αγοραστών και των πωλητών των δανείων είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες πωλούν κατά κανόνα τα προβληματικά δάνειά τους σε εταιρείες συμμετοχών, ενώ στην Ιρλανδία και την Ισπανία μεταφέρθηκαν δάνεια σε «κακές» τράπεζες. Σε ομιλία που έκανε αυτό τον μήνα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι ένας πανευρωπαϊκός διαχειριστής ενεργητικού για τα κόκκινα δάνεια «θα ήταν μία καλοδεχούμενη πρωτοβουλία» και «θα διευκόλυνε την άντληση χρηματοδότησης από ιδιώτες στην αγορά», αλλά αναγνώρισε ότι θα υπήρχαν δυσκολίες. Η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, δηλαδή το πακετάρισμα και η πώλησή τους ως ομόλογα, θα μπορούσε «να είναι συμπληρωματική στις απευθείας πωλήσεις NPL», πρόσθεσε. Στην Ιταλία, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με κρατική στήριξη, αν και δεν έχει δοκιμασθεί ακόμη σε μεγάλη κλίμακα.
Ορισμένες από τις λύσεις που έχουν προταθεί για τα NPL αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά. Χθες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, δημοσίευσε μία έκθεση που ανέφερε ότι μία ευρωπαϊκή «κακή» τράπεζα θα αντιμετώπιζε «σημαντικά εμπόδια», αν και μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική για τις χώρες με μεγάλο όγκο NPLs. Η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού διαχειριστή θα ήταν «απίθανη βραχυπρόθεσμα», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας ότι «κάθε κίνηση προς την κατεύθυνσης της αμοιβαιοποίησης των κινδύνων στην Ευρωζώνη θα ήταν πολιτικά δύσκολη, ιδιαίτερα στη Γερμανία».
Πηγή: ΑΠΕ