Αυτά για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γιατί στο χωροχρόνο της Κουμουνδούρου, στελέχη της κυβέρνησης ζουν σε παράλληλο σύμπαν, έχοντας πάθει… Γιώργο Παπανδρέου.
Από τη μία, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Θυμίζοντας την περιλάλητη αναφορά του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία συγκινείται ειλικρινά όταν τον σταματούν στο δρόμο και του λένε πως «για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας», ο κ. Πετρόπουλος το… τερμάτισε. Αρχικά, δήλωσε χθες πως περπατάει στο δρόμο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του φωνάζουν «σωθήκαμε».
Μετά πήγε ένα βήμα πιο μακριά. Ανέφερε πως κάποιος του έκανε παράπονα για τις μειωμένες εισφορές επειδή θα λάβει μειωμένη σύνταξη. Κι αν ο υφυπουργός Εργασίας βλέπει περιχαρείς ελεύθερους επαγγελματίες να αναφωνούν «σωθήκαμε», ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, που πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε πως δεν βλέπει πλέον ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, ανοίγει γραμμή… παραπόνων και ζητεί από τους πολίτες να τον ενημερώσουν για προβλήματα που «δυσκολεύουν την καθημερινή μας ζωή και κυρίως στην επαφή με το σύνολο της κρατικής δομής και λειτουργίας». Ολα αυτά ενώ τα μείζονα, που σχετίζονται με την πραγματική οικονομία, παραμένουν ακόμα γόρδιος δεσμός.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από το ορόσημο-τομή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, στο οποίο η συγκυβέρνηση ποντάρει για το… ξεπάγωμα της διαπραγμάτευσης, και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από το σύνολο των πιστωτών προς την Αθήνα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στην… κακή και στην ακόμα χειρότερη συμφωνία, χωρίς να αποκλείονται, πάντως, σήμερα, ακόμα και ραγδαίες εξελίξεις.
Ενδεικτικό του βαλτωμένου περιβάλλοντος εντός του οποίου καλείται να πορευθεί η Ηρώδου Αττικού είναι το νέο τελεσίγραφο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το οποίο κούρεμα του χρέους είναι εφικτό μόνο με Grexit, τη στιγμή κατά την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει, με έμφαση, πως δεν υπάρχει περιθώριο για να μη μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο όριο. Κι αν από την κυβέρνηση αποδίδουν τις δηλώσεις Σόιμπλε στο προεκλογικό τέμπο στο οποίο έχει εισέλθει η Γερμανία, προκειμένου να λειάνουν τις οξείες γωνίες των συνεχιζόμενων αναχωμάτων, η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μέσω άρθρου του στους «Financial Times», όπου και τονίζει πως «η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται στην περαιτέρω ελάφρυνση χρέους αλλά στην κυβερνητική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», υποβιβάζει περαιτέρω τις κυβερνητικές προσδοκίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου