Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεπιμέλεια – Αποστάσεις πήρε η Μαριέττα Γιαννάκου: Δεν μπορώ να το ψηφίσω

Εκτάκτως στο Νοσοκομείο Ναυπλίου η Μαριέττα Γιαννάκου

Newsroom eleftherostypos.gr

Την προθεσή της να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε κατά την διάρκεια της συζήτησης του η Μαριέτα Γιαννάκου, που μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν καταθέσει τροπολογίες για αλλαγές στο νομοθέτημα.

Όπως είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, το νομοσχέδιο είναι «σε τελευταία ανάλυση ηθικό κ.υπουργέ» τονίζοντας πως «δεν μπορεί ένας νόμος να ορίζει το συμφέρον του παιδιού καθοδηγώντας τον δικαστή».

Η Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε πως: «Δεν μπορώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο εάν δεν διαγραφεί η λέξη «εξίσου» από την διάταξη που ορίζει πως « γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου όπως επίσης και αν δεν αλλάξει η υποχρεωτικότητα στον χρόνο (1/3) που μπορεί να περνά το παιδί με τον γονιό με τον οποίο δεν διαμένει

Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει την βούληση του νομοθέτη. Οι δικές μου θέσεις και προτάσεις ήταν καθαρές αλλά δεν εισακούστηκαν.

Κατηγορήσατε όσους κάναμε προτάσεις ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού αλλά παίρνουμε θέση υπερ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» φτάσατε στο σημείο να πείτε ότι οι προτάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Οι προτάσεις μας κύριε υπουργέ προέρχονται από την κοινή λογική. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέτουν την άποψή τους.

Το νομοσχέδιο εστιάζει στο συμφέρον των γονέων και όχι στα δικαιώματα των παιδιών. Είμαι κατά της υποχρεωτικότητας και των οριζόντων κριτηρίων. Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δυο γονείς. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει οριζόντια και άκαμπτη λύση. Την καθημερινότητα πρέπει να την διαχειρίζεται όποιος έχει την επιμέλεια. Το «εξίσου» υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή.

Το ζήτημα που πραγματεύεται σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό επιστημονικό και ηθικό. Οι υποχρεωτικές ποσοστόσεις δεν ταιριάζουν με αυτά τα δεδομένα. Καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αν νομίζετε κ. υπουργέ ότι κάνουμε αντιπολίτευση δεν απορείτε που τις ίδιες με εμάς παρατηρήσεις κάνουν και οι επιστημονικοί φορείς και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής; Αντιπολίτευση κάνουν και αυτοί;» ανέφερε η κυρία Γιαννάκου κλείνοντας την τοποθέτησή τη.

Ενστάσεις για την σαφήνεια άρθρων του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και το 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί), του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια που κατέθεσε το ΜέΡΑ25.

Κατά ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι «θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση απόψεων για θέματα που ρυθμίζονται, αλλά ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι μια βασική αρχή που όλοι εδώ πρέπει να σεβόμαστε και οι θέσεις μας να προσέχουμε να μην το ξεπερνούν» και προσέθεσε:

«Συνεπώς με όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συζήτηση που προηγήθηκε, θέμα συνταγματικότητας των δύο διατάξεων δεν υφίστασται».

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε «υπέρ» της αντισυνταγματικότητας των δύο διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Το πραγματικό συμφέρον του τέκνου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης υποστηρίζοντας το αίτημα αντισυνταγματικότητας ανέφερε πως στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπεται στην παρ. 2 ότι «το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της.

»Η απόφαση του δικαστηρίου συνεκτιμά παραμέτρους όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο».

Ο βουλευτής του Μέρα25 υποστήριξε πως εδώ ο νομοθέτης παραβλέπει το πραγματικό συμφέρον του τέκνου όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις των αρθ. 21 παρ. 1, στο αρθ. 2 παρ. 1, στο άρθρο 5 παρ. 1, στο άρθρο 25 του Συντάγματος καθώς επίσης και στις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει επικυρώσει.

Παραβιάζονται κατάφωρα

Για το άρθρο 13 του νομοσχεδίου που αφορά τον χρονικό προσδιορισμό της επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί σε 1/3, ο βουλευτής ανέφερε ότι αυτή η ποσοτικοποίηση η οποία εισάγεται εδώ είναι ενδεικτικό των προθέσεων του νομοσχεδίου που θέτει τα παιδιά ως τεκμήριο στα αποκτήματα του γάμου, «λλά το τέκνο δεν είναι απόκτημα».

Επίσης, διαφώνησε και με την απαίτηση του νομοθέτη της σύμφωνης γνώμης ή της δικαστικής απόφασης που απαιτείται να έχει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια προκειμένου να αλλάξει κατοικία καθώς όπως είπε εδώ παραβλέπονται πλήρως οι ανάγκες του παιδιού.

Εάν θεσπιστούν αυτά ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 παραβιάζονται κατάφορα οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 25 παρ. 1 εδ, γ και 28 του Συντάγματος, ενώ ως προς τον γονέα που χρειάζεται έγγραφη συναίνεση ή δικαστική απόφαση για την μεταβολή της κατοικίας του παραβιάζονται οι διατάξεις των αρθ. 2 παρ. 1, 4 παρ. 1, και 5 παρ. 1 του Συντάγματος​.

Εργαλειοποίηση

Το νομοσχέδιο αυτό κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 «εργαλειοποιεί τα παιδιά και θέτει σε περισσότερο κίνδυνο την κατάσταση της ισότητας των φύλων και της οικιακής ειρήνης που τις έχουν ανάγκη τα παιδιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντισυνταγματικότητα των διατάξεων μιλώντας για πολιτική «εργαλειοποίηση» του Συντάγματος καθώς το νομοσχέδιο και στο σύνολό του αλλά και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έρχεται για να προστατέψει το συμφέρον και τις ανάγκες του τέκνου αλλά και των δύο γονέων είτε μέσω κοινών αποφάσεων ή της δικαστικής κρίσης.

Αντισυνταγματικές και προβληματικές διατάξεις

Για ένα γενικότερο θέμα αντισυνταγματικών και προβληματικών διατάξεων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και για εισαγωγή ασαφών όρων που επισημαίνονται και στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης καταψήφισε την αίτηση αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι άλλο είναι η πολιτικές διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν και άλλο η επίκληση του Συντάγματος. Η αίτηση αντισυνταγματικότητας είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ασκείται με φειδώ, σημείωσε.

Η κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα απείχε από την ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας καθώς όπως εξήγησε είναι συνολική η αντίθεση του κόμματός της.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης καταψήφισε την αίτηση αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι αντισυνταγματικότητα δεν υφίσταται στο άρθρο 5 παρ. 3 που θέτει το ΜέΡΑ25 αλλά στην προηγούμενη παράγραφο που αφορά το θέμα της «μητρότητας» και της «πατρότητας» που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Μαριέττα Γιαννάκου: Ποια τα νεότερα για τη υγεία της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εκτάκτως στο Νοσοκομείο Ναυπλίου η Μαριέττα Γιαννάκου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η προστασία του παιδιού σε έναν κόσμο που αλλάζει

Kon

Γιάννης Λοβέρδος: Λάθος η διατύπωσή μου, αλλά η φράση μου απομονώθηκε

Γιάννης Λοβέρδος: Η ατάκα για τη συνεπιμέλεια που προκάλεσε σάλο και η απάντηση στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεπιμέλεια: Πέρασε με 156 «ναι» – Καταψήφισαν Γιαννάκου – Κεφαλογιάννη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνεπιμέλεια: Στην τελική ευθεία η συζήτηση για το νομοσχέδιο – Σήμερα η ψήφιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνεπιμέλεια: Στη Βουλή το νομοσχέδιο – «Βάση διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των γονέων» λέει η Μάνη Παπαδημητρίου