Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας τον Ιούλιο του 2019 τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε θέσει ως βασικό στόχο την ανάταξη της οικονομίας μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ελκυστικών δεδομένων για επενδύσεις. Παράλληλα, οι μειώσεις φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονταν από την αρχή στο τραπέζι, με σταδιακές μειώσεις προκειμένου να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, κυρίως όμως να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Αποκατάσταση
Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Απριλίου 2019 στο Reuters, όπου είχε δεσμευθεί προσωπικά να αποκαταστήσει τις αδικίες: «Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία».
Πακέτο μέτρων
Λίγες ώρες πριν, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πακέτο μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις: «Η μείωση της φορολογίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Αφορά και την πολύ μικρή επιχείρηση και αφορά τελικά και τον αυτοαπασχολούμενο, για τον οποίο έχουμε ήδη μειώσει τη φορολογία. Η μείωση της προκαταβολής αφορά κυρίως την πιο μικρή επιχείρηση. Η πιο μεγάλη επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε μια τράπεζα και να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους, εργοδότες και εργαζομένους», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha.
Συνέπεια
«Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν έχει καμία πραγματική ουσία. Αυτό το οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να χτίζουμε μεθοδικά, όπως το έχουμε κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Να είμαστε συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ολα αυτά τα είχαμε πει και τα κάνουμε, τα υλοποιούμε. Θέλω να τονίσω ότι αυτά είναι μόνιμα μέτρα, ειδικά τα μέτρα της μείωσης της φορολογίας και της προκαταβολής, το οποίο σημαίνει ότι είναι μέτρα συμφωνημένα. Είναι μέτρα τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης την οποία κληρονομήσαμε. Αρα υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα να μπορεί να πει ότι, ναι, μειώνω για τις επιχειρήσεις τη φορολογία από το 24% στο 22% και την προκαταβολή εκεί που την έχουμε μειώσει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Προστασία της εργασίας
Στόχος της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας ήταν να κρατηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός, να προστατευθεί η εργασία, πρωτίστως να μη γίνουν απολύσεις: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. Και η ανάκαμψη δεν πρέπει απλά να δημιουργήσει πολλές δουλειές. Πρέπει να δημιουργήσει καλές δουλειές, και στο επίκεντρο της δικής μου λογικής είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Θέλουμε μια διαφορετική ανάπτυξη, γι’ αυτό και η έμφαση στον πράσινο μετασχηματισμό, στην ψηφιακή οικονομία, σε νέες δεξιότητες, η οποία θα δώσει ευκαιρία σε όλους, αλλά κυρίως στους νέους, θα γεφυρώσει το χάσμα γενεών το οποίο υπάρχει στη χώρα μας σήμερα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Βάσεις για ανάκαμψη
«Ολα αυτά αφενός είναι συνεπή με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, απολύτως, -και είμαι περήφανος για αυτό-, μπορούμε και τα υλοποιούμε εν μέσω πανδημίας και θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις για μια ανάκαμψη που πιστεύω ότι θα είναι ρωμαλέα, θα είναι πολύ ισχυρή, η οποία θα έρθει με το τέλος της πανδημίας».
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή: «Εχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται όχι μόνο με κατανάλωση, αλλά και με επενδύσεις. Να συνδέεται με εξωστρέφεια. Να συνδέεται με καινοτομία. Να συνδέεται, όπως σας είπα, με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr