Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στη Βουλή: Η κυβέρνηση επεδίωξε τον έλεγχο του πολιτικού και μιντιακού συστήματος

«Η ΝΔ δανείστηκε σύννομα και σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Δανείστηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών και τηρήθηκαν οι κανονιστικές πράξεις της ΤτΕ», δήλωσε, αναφερόμενος στα δάνεια της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Νότης Μηταράκης, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μηταράκης επέκρινε με δριμύτητα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το «υποκριτικό πόρισμα που συνέταξαν» και κατήγγειλε ότι υπάρχει ζήτημα για την εφημερίδα «η Αυγή», και το κτίριο της Κουμουνδούρου. Κυρίως όμως, ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι υλοποίησαν έναν σχεδιασμό, με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που στόχο είχε τον εκφοβισμό των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτικού και μιντιακού συστήματος.

Τα δάνεια της ΝΔ

«Αναγνωρίζουμε ότι λόγω απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών έχει δημιουργηθεί πράγματι ζήτημα ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νόμο 4304/14 που επέβαλε τον δραστικό περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης και έβαλε όριο την εκχώρηση της χρηματοδότησης μόνο για ένα έτος. Γιατί ο Σαμαράς έβαλε τη χώρα πάνω από το κόμμα», είπε ο κ. Μηταράκης.

«Σήμερα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποπληρωμή του χρέους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, κατέθεσε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Αύξησε κατά 50% τις εισφορές των βουλευτών, απαγόρευσε καταστατικά μελλοντικό δανεισμό του κόμματος, επέβαλε συνδρομή σε 450.000 μέλη και ξεκίνησε συστηματική εκστρατεία χρηματοδότησης, για λίγα από πολλούς», είπε ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι είναι προφανής η προσήλωση των τραπεζών στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κόμματος, στο ακέραιο.

Οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ

Ο εισηγητής της ΝΔ, αφού αρχικά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι πρότειναν την εξεταστική για πολιτικούς σκοπούς, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, συνεπές στην ανάγκη διαφάνειας στην πολιτική ζωή, ψήφισε την συγκρότηση εξεταστικής και προσέδωσε με αυτόν τον τρόπο στη διαδικασία αυξημένη νομιμοποίηση, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε την ίδια στάση όταν η ΝΔ είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής για τις συνθήκες υπαγωγής στο καθεστώς των μνημονίων.

Ο Νότης Μηταράκης είπε ότι κατά την εννεάμηνη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής απεδείχθη ότι:
-όλα τα κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τράπεζες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

-στα ΜΜΕ δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τη χορήγηση δανείων προς αυτά, ούτε προνομιακοί όροι. Αντιθέτως, η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ, είναι από τις χαμηλότερες όπως προέκυψε από τα στοιχεία σε κλαδικό επίπεδο. Έτσι καταρρίπτεται η χρήση του όρου «θαλασσοδάνεια».

-από την εξέταση των μαρτύρων στην εξεταστική, προέκυψε ότι η συμπεριφορά για τον δανεισμό επιχειρήσεων ΜΜΕ, δεν διέφερε από τη συμπεριφορά στον δανεισμό των άλλων επιχειρήσεων της χώρας. Συνεπώς δεν συνίσταται προνομιακή μεταχείριση, όπως ισχυρίζονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προτεινόμενα για εσάς

Βουλή: «Κλείδωσε» για τις 7 Οκτωβρίου η κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Απαλλάσσει την ΔΕΠΑ Εμπορίας από όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κουφοντίνας: Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή του στον Δομοκό

Την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Οικονομία

Στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεταφορικό Ισοδύναμο – Πως τοποθετούνται τα κόμματα

Δημήτρης Κατσάκος

Την Παρασκευή η συζήτηση για το Σκοπιανό στη Βουλή

Γεννηματά: Σλόγκαν για αφελείς το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ [Βίντεο]

Έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για την υπόθεση Novartis

Evanthia Karra

«Καταδίκασαν» στο ΣτΕ το νόμο Κατρούγκαλου – Σύρραξη μέσα στην ολομέλεια