Το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης-φωτιά του Eurogroup κατέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την απομόνωση της συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το σύνολο των πιστωτών. Το κλίμα που αντιμετώπισαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που τα μέτωπα της αξιολόγησης δεν λένε να κλείσουν και κρατούν την Αθήνα σε τέλεια περιδίνηση, ήταν ιδιαίτερα αρνητικό.
Ξεπέρασε, δε, ακόμα και τις εκτιμήσεις των πλέον απαισιόδοξων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς οι δανειστές εμφανίστηκαν με μέτωπο κοινό και συνάμα αρραγές, συμφωνώντας πως η ελληνική πρωτεύουσα θα πρέπει να ψηφίσει μέτρα και μάλιστα προληπτικά, τα οποία θα έρθουν για να θέσουν σε μέγκενη μια κοινωνία που ήδη έχει δοκιμαστεί σφοδρά και οι αντοχές της έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές. Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, που έχουν επενδύσει στο αφήγημα «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», όπως ο πρωθυπουργός έσπευσε να υποστηρίξει στη συνέντευξη που παραχώρησε για τα δύο χρόνια από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έκλεισαν οριστικά την «πόρτα» σε κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, δε, αν και οι τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, δεν έδωσαν καμία συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και το μείζον για την πορεία της οικονομίας ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου.
Χαρακτηριστικό της… μαύρης νύχτας για τη συγκυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επί βελγικού εδάφους ήταν το γεγονός πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως στο μικροσκόπιο βρίσκεται το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και φορολογικό σύστημα, θέτοντας και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης κινήσεις και συμφωνίες που έκλεισαν τον προηγούμενο Ιούνιο και στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης. «Η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε, πέρα από κάποια… φιλικά χτυπήματα στην πλάτη όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το διά ταύτα των Βρυξελλών, άλλωστε, αποτέλεσε ψυχρολουσία για το Μέγαρο Μαξίμου, που ήλπιζε έστω και σε ένα σήμα της τελευταίας στιγμής, προκειμένου οι δανειστές να φτιάξουν βαλίτσες για την Αθήνα, με στόχο να συνεχιστούν οι συζητήσεις και (ευχετικά) να ολοκληρωθεί η συμφωνία, που θα κρατούσε ζωντανά τα κυβερνητικά σχέδια για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιλαμβανόταν πως η συγκυβέρνηση ξεμένει απειλητικά από συμμάχους, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κρατούσαν την πεπατημένη των τελευταίων δημόσιων τοποθετήσεων, αντιδρώντας σπασμωδικά μπροστά στη λαίλαπα του Eurogroup. «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει μέτρα προς ψήφιση για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα», σημείωσαν, από την πλευρά τους, πηγές της συγκυβέρνησης, κρατώντας ως θετική την αναγνώριση για την καλή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας από τον πρόεδρο του Eurogroup καθώς και την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα φτάσει το 2%.
Το τέμπο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πάντως, φανέρωσε, σε πλήρη μορφή, την ασφυκτική πίεση κάτω από την οποία καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Εχοντας απολέσει εδώ και καιρό κάθε στοιχείο αξιοπιστίας μεταξύ των εταίρων μας στην Ενωση, το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε πως οι θεσμοί επιθυμούν να κλείσει άμεσα η περιπέτεια της διαπραγμάτευσης και, δη, πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό τις κάλπες στην Ολλανδία. Πλέον, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δίλημμα, το οποίο θέτει την Ηρώδου Αττικού σε… καταιγίδα.
Από τη μία, εάν επιλέξει την οδό μίας ακόμα κυβίστησης, είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι τόσο… μπετοναρισμένες που θα στηρίξουν την ψήφιση νέων μέτρων-γολγοθά για τους πολίτες. Από την άλλη, υπάρχει πάντα στον ορίζοντα και το σενάριο της… ηρωικής εξόδου, μέσω της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές. Το τι ακριβώς θα πράξει πλέον η Αθήνα μπροστά σε αυτές τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα φανεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, που ίσως αποδειχτούν καθοριστικά αναφορικά με το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε επίσης:
«Όλα τα μέτρα εδώ και τώρα», είπαν οι δανειστές
Έρχεται βαρύ πακέτο 4,5 δισ. ευρώ και… εργασιακός «μεσαίωνας»