Ταυτόχρονα, για άλλη μία φορά μία υπόθεση που απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης αμφισβητεί το πολιτικό προφίλ του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι τελικά ο κ. Τσίπρας; Ο Τσίπρας του 2012 που επιχειρεί να επανέλθει στην εξουσία, πάλι μέσα από το μπάχαλο και την κρίση ή ο Τσίπρας του 2019 που έμαθε από τα λάθη του και ύστερα από 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας θέλει να αφήσει πίσω του το πολιτικό πλιάτσικο και τον λαϊκισμό;
Αθελά του, ως καταλύτης και επιταχυντής των εξελίξεων, λειτούργησε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Το έμπειρο και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη στο Κανάλι 1 του Πειραιά για να πει ότι εκτός από τους δεξιούς κανείς στην Ελλάδα δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη «17Ν». Και κατόπιν τρομοκρατήθηκε από τη «μισή» στήριξη που του παρείχε η Κουμουνδούρου και κάθε φορά που έβγαινε στα ΜΜΕ για να διορθώσει αυτό που είπε, έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι έξαλλος με τον κ. Δρίτσα. Επειδή έδωσε βάση στα λεγόμενα της κυβέρνησης και της Ν.Δ. και έκανε αρκετό κόσμο να σκέπτεται μήπως αυτά που είπε ο κ. Δρίτσας είναι τελικά και η πραγματική στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Δημοσκοπήσεις
Λέγεται ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πολύ προβληματισμένος για τη συνέχεια. Επειδή του πήγαν μία δημοσκόπηση που έδειχνε αυτά που έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις των εταιριών που καταγγέλλει. Οτι δηλαδή το 70% της κοινής γνώμης ζητά από την κυβέρνηση να μην ικανοποιήσει το αίτημα του απεργού πείνας Κουφοντίνα, περίπου το 15% αδιαφορεί και μόλις ένα 15% θεωρεί ότι ο Κουφοντίνας έχει δίκιο και πρέπει να μεταφερθεί από τις φυλακές Δομοκού στις φυλακές Κορυδαλλού.
«Μα να είμαστε τώρα με το 15%;», του λένε εκείνοι που θέλουν να τον ξεκολλήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Είναι όμως και οι άλλοι που του λένε να μην κοιτά τις δημοσκοπήσεις τώρα που ο Κουφοντίνας είναι ζωντανός. Και πως αν τελικά καταλήξει, τότε θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, αντίστοιχη και μεγαλύτερη του 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να είναι στη σωστή πλευρά για να μη χάσει το τρένο των εξελίξεων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας ακούει τη λάθος πλευρά. Το ίδιο έκανε και το 2008. Οταν και ο ίδιος και το κόμμα του ανέβαινε, αλλά στα μεγάλα επεισόδια της Αθήνας πολλά και γνωστά στελέχη του επέμεναν να κρατούν τα πανό των αναρχικών στις διαδηλώσεις και να πρωτοστατούν στα επεισόδια, αντί να επιδείξουν πιο πολιτική στάση. Και τελικά, το κλίμα να το πάρουν, τότε, το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, που τήρησαν σαφή αλλά πιο ήπια στάση και στις εκλογές του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί κάτω και από το ποσοστό του στις εκλογές του 2007.
«Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Τον Δεκέμβρη του 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάλπαζε δημοσκοπικά από τις αρχές του χρόνου, χάρη στη φρεσκαδούρα του νέου επικεφαλής του, τα έχασε όλα. Κάποιοι θερμοκέφαλοι από τις γραμμές του θεώρησαν ότι τα επεισόδια που ακολουθούσαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ήταν… επανάσταση και μπήκαν μπροστά για να πάρουν τη δόξα της. Πήραν 4,6% στις εκλογές του επόμενου έτους, λιγότερο από το 2007. Οι πολίτες είχαν τρομάξει», έγραψε προχθές ο Γιώργος Λακόπουλος, ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος που έχει πάρει πάνω του τη στήριξη του κ. Τσίπρα και την επιστροφή του στην εξουσία. Και κάπου αλλού σημείωσε: «Ανεγκέφαλοι και τυχοδιώκτες, που εμφανίζονται να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., απειλούν να ανατινάξουν αυτή την προοπτική (σ.σ.: εννοεί την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ) ρίχνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παγίδα Κουφοντίνα».
Πολιτική εκμετάλλευση
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει αντιληφθεί ότι στο επίκεντρο της στάσης του στην υπόθεση Κουφοντίνα δεν είναι ούτε η υγεία ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματά του, αλλά η πολιτική εκμετάλλευση του θέματος για την πρόκληση πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.
Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης βλέπει ότι επιδιώκει κρίση και μπάχαλο, επειδή μέσα στην κανονικότητα που οι περισσότεροι δείχνουν να επιθυμούν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Οσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το βλέπουν αυτό και επιχείρησαν να το αποτρέψουν έχουν ηττηθεί και απομονωθεί. Απέχουν από την πρώτη γραμμή όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πρέπει να αλλάξουν για να διεκδικήσουν ξανά την εξουσία με όρους κανονικότητας και όχι εθνικής κρίσης. Και κυριαρχούν οι ακραίοι, οι «τζάμπα μάγκες» και οι λαϊκιστές. Είτε αυτοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και εκπροσωπούσαν και εκεί τον λαϊκισμό σε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr