ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος στη Βουλή: Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία στο δημόσιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και ήταν προσωπικό του στοίχημα η προετοιμασία του κράτους για την επόμενη μέρα.

«Πρόκειται για μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», έλεγε στους συνεργάτες του, σημειώνοντας ότι με το σχέδιο νόμου ψηφιοποιείται το κράτος και βελτιώνονται οι υπηρεσίες του. Οπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, με το νόμο για το ΑΣΕΠ επιτυγχάνεται ένα μεγάλο βήμα για την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο με στόχο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Το νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί σήμερα, «υιοθετήθηκε» πλήρως από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι ένας νόμος σήμα ελπίδας για τη νέα γενιά! Επεσήμανε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού για τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται και ότι είναι η ώρα που ενώνουμε τους Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την πολιτική τεχνητού διχασμού».

Επίσης τόνισε ότι «στηρίζω με συνέπεια και ευθύνη της μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη».

Αναλυτικά η ομιλία του:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που ενισχύει την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς και τον ρόλο του ΑΣΕΠ στην διαχείριση του δημόσιου τομέα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί ο κύριος Βορίδης ως νέος Υπουργός Εσωτερικών, χωρίς καμία καθυστέρηση προώθησέ προς ψήφιση το νομοσχέδιο αυτό, με βάση το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για μια καθοριστική μεταβολή, μια μεταρρύθμιση στην πράξη . Μία εμβληματική μεταρρύθμιση για το κράτος όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατείχε κεντρική θέση στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα του σήμερα, μεταρρύθμιση είναι ακόμη να υλοποιείς τη λογική του αυτονόητου. Είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων ,που πραγματοποιήσαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επιγραμματικά υπενθυμίζω την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μεταρρύθμιση που και χθες αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται. Αναγκάστηκε να ψηφίσει αλλά τώρα δαιμονοποιεί.

Είναι ανάγκη να ξεκινήσει η καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού αμέσως, έχει γίνει όλη η προεργασία. Είναι η ώρα που ενώνουμε τους Έλληνες σε όλη τη γη και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει την πολιτική του τεχνητού διχασμού.

Οι παρεμβάσεις για την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και την δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στις υπηρεσίες της, το σπουδαίο πρόγραμμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα που προστάτευσε 3 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά από τέλη και πρόστιμα, 1.5 δισεκατομμύριο €. Βάζοντας τάξη στους δήμους και στα νοικοκυριά, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Δημιουργήσαμε επίσης το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, για τους δήμους και τις περιφέρειες, για την υλοποίηση έργων πνοής, ανάπτυξης ,ασφαλείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Και μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες πανδημίας, συμβάλαμε καθοριστικά στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και της αυτοδιοίκησης, στην αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και στην αποκομματικοποίηση του κράτους, με την υλοποίηση του θεσμού των υπηρεσιακών γραμματέων.

Η διαδικασία προετοιμασίας του νόμου που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Συμμετείχαν σε αυτή, τα στελέχη του ΑΣΕΠ. Διεξήχθη ένας  ουσιαστικός διάλογος με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, με εκπροσώπους της νέας γενιάς με προηγούμενους υπουργούς ,που υπηρέτησαν σε αυτή τη θέση, με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η επιτροπή υπό την προεδρία του κυρίου Λασκαράτου, συνεδρίασε 17 φορές και εργάστηκε εκατοντάδες ώρες ,για να προετοιμαστεί αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της επιτροπής για την σπουδαία δουλειά που έκαναν ιδιαιτέρως την γενική γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών η οποία είχε και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της δουλειάς, από την πλευρά του υπουργείου.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν τα θέματα των προσλήψεων στο ελληνικό δημόσιο αντιμετώπισε με θετικό, προοδευτικό τρόπο ο νόμος 2190 γνωστός ως νόμος Πεπονή . Ενός ευπατρίδη πολιτικού ,που άφησε το αποτύπωμα του στο δημόσιο βίο της χώρας, για το ήθος και την αξιοπιστία του. Εκείνη την εποχή, εκείνος ο νόμος ήταν μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα άλμα μπροστά. Προέβλεπε μάλιστα ο νόμος από τότε την δυνατότητα γραπτών εξετάσεων για την εισαγωγή στο δημόσιο.

Από τότε μέχρι σήμερα αυτό εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές.

Ο νόμος 2190 τροποποιήθηκε 137 φορές!

Η αιτία λοιπόν που νομοθετούμε τώρα, δεν είναι για να ανατρέψουμε την εκσυγχρονιστική φιλοσοφία εκείνου του νόμου. Είναι να καταστήσουμε υποχρεωτική την αξιοκρατία στην διαδικασία επιλογής εργαζομένων για το δημόσιο τομέα. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος γι’ αυτό, από την καθιέρωση του γραπτού διαγωνισμού για όλες τις περιπτώσεις. Στόχος να γίνει πράξη ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. 25 χρόνια μετά, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, επιβάλλεται να γίνουν πράξη αυτές οι αλλαγές.

Είναι ένας νόμος σήμα ελπίδας για τη νέα γενιά.  Για τα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, καθώς δεν πίστευαν ότι μπορούν στη χώρα μας να διεκδικήσουν αυτό που αξίζουν. Τώρα μπορούν να γνωρίζουν ότι στο ελληνικό δημόσιο θα υπηρετούν οι καλύτεροι.  Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο που προωθούνται από τον κύριο Βορίδη μια σειρά προτάσεις, που σχετίζονται με την εργασιακή εμπειρία και τη μοριοδότηση της ξένης γλώσσας, παίρνοντας υπ’ οψιν το δημόσιο διάλογο που έγινε.

Είχαμε επίσης έναν μεγάλο διάλογο με τους εκπροσώπους των πολυτέκνων ,των τριτέκνων, των οργανώσεων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να βρούμε ικανοποιητική λύση συνολική. Και το πετύχαμε.

Όλα αυτά φανερώνουν ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή κατεύθυνση και το αποδεικνύει στην πράξη, την διεξαγωγή ουσιαστικού  διαλόγου και δημιουργικής προσπάθειας για τις μέγιστες δυνατές κοινωνικές συγκλίσεις. Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης, αυτού του νόμου που σήμερα ψηφίζουμε, σχετίζεται με την προώθηση στην πράξη της ψηφιοποίησης στο ΑΣΕΠ και της διαλειτουργικότητας με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει τέλος σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ,που για πολλά χρόνια είναι ο κανόνας .

Απαραίτητη επίσης η συνέχιση της δουλειάς του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι σαφή τα καθήκοντα και οι απαιτήσεις της θέσης που διεκδικεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης. Αυτά σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγραμματισμού των προσλήψεων και την αξιολόγηση, δημιουργούν ένα τοπίο για μια πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα συνεχίζει να διανύει μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αποδείχτηκε πόσο κρίσιμο είναι για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα του κράτους, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ. Η συνέχεια που είχαμε προγραμματίσει στο υπουργείο εσωτερικών  περιλάμβανε την θεσμοθέτηση της τηλεργασίας ,του εθελοντισμού και την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.  Μιας καθοριστικής για τη δομή του κράτους μεταρρύθμισης, που έχει συζητηθεί ευρέως  με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από περιφερειακά συνέδρια της ΚΕΔΕ  και πολλές συζητήσεις με τις Περιφέρειες και την Ένωση Περιφερειών,  έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη προεργασία ,από την αρμόδια επιτροπή υπό την προεδρία του κυρίου Κοντιάδη. Είναι τμήμα της φιλοσοφίας ,που ακολουθήσαμε στο ΥΠΕΣ για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, ευθύνες, πόρους και προσωπικό, την περαιτέρω ενδυνάμωση της αυτοτέλειας της.

Και όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτονόητο για μένα, όπως από την αρχή έχω πάρει μέρος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές ,που έχει ανάγκη η χώρα, μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στις αξίες της παράταξης μας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού. Αυτές εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο ταυτίστηκα από την αρχή της προσπάθειας του προτού καν εκλεγεί πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας και συνεχίζω να το κάνω με αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης.

Ειδήσεις 

Χαμός στο ΚΙΝΑΛ: Η Γεννηματά καθαίρεσε από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Λοβέρδο

Λύγισε ο Κικίλιας: Δάκρυσε για τους ανθρώπους της υγείας – Συγκίνηση και για τη γέννηση του γιου του

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας στη Βουλή: Ψηφίστηκαν επί της αρχής επέκταση στα 12 ν.μ. και Rafale

Μητσοτάκης: Έχουμε προαγοράσει 25 εκατ. εμβόλια – Τι είπε για ελληνοτουρκικά, λιανεμπόριο και εκλογές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Προανακριτική για Παππά: Πρώτος μάρτυρας ο Τόμπρας – «Το Μαξίμου ήταν το White House»

Tinad

Νομοσχέδιο για την εργασία: 17 απαντήσεις για τη δήθεν κατάργηση του 8ωρου

Ανδρέας Ντίνης

Δεν καταργείται το 8ωρο – 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο

Evanthia Karra

8ωρο, τηλεργασία, απολύσεις, κάρτα εργασίας – Στο μικροσκόπιο οι ανατροπές του νέου νόμου στην εργασία

Μιχάλης Μάρδας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: 1428 προσλήψεις μονίμων – Οι 7 νέοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ μέσα στην Άνοιξη

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Οι καθαρές αυξήσεις για παλαιούς συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών, απόστρατους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

«Ρελάνς» Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων: Καταργούνται οι περιορισμοί

Evanthia Karra

Δώρο Πάσχα 2021: Τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Μιχάλης Μάρδας