ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η πανδημία εκλογικό σωσίβιο για Τσίπρα

Συντάξει, ΔΕΗ και υιοθεσίες αιτίες εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Οι διαρροές της Κουμουνδούρου περί φλερτ ΠαπανδρέουΤσίπρα έδωσαν τη θέση τους στη διεύρυνση των 53+ σε «Ομπρέλα» και τη γέννηση μίας νέας φράξιας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μία φράξια «προεδρικών» που τη λένε ΡΕΝΕ.

Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και προτείνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μαζί με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει φράξιες. Στέκει; Προφανώς, δεν στέκει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση -τηρουμένων των αναλογιών και παρά τα λάθη της- τα πάει σχετικά καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν έχει χάσει τον έλεγχο, όπως λέει προς τα έξω. Γνωρίζουν ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων και δυστυχώς και των θανάτων από Covid-19, oι αριθμοί δείχνουν μία κατάσταση υπό έλεγχο.

Ξέρουν οι επιτελικοί του κ. Τσίπρα, που «σπεκουλάρει» καθημερινά και προσπαθεί να σπείρει τον πανικό για ίδιον όφελος, ότι στην Πορτογαλία τα κρούσματα Covid-19 είναι πάνω από 10.000, όταν στις 15 Δεκεμβρίου ήταν 2.638, και στην Ολλανδία τα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 7.000, στο Βέλγιο φτάνουν τις 3.000 και στην Ιρλανδία από 327, που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, σήμερα είναι, δυστυχώς, πάνω από 7.800. Και αν πάμε σε χώρες που ο πληθυσμός τους δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, καταγράφουμε 62.000 ημερήσια κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία και πάνω από 20.000 στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ολα αυτά τα ξέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν όμως -και περισσότερο από όλους ο ίδιος ο κ. Τσίπρας- ότι η συνέχιση της εθνικής περιπέτειας του Covid-19 και η επικοινωνιακή της εκμετάλλευση είναι ο μόνος δρόμος για να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αξιόμαχος εκλογικά. Οτι δηλαδή η πανδημία είναι το θέμα που θα καθορίσει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να περάσει αυτόν τον κάβο έχοντας πείσει την πλειονότητα της κοινής γνώμης ότι τα πήγε καλά ή έχοντας μικρές απώλειες, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη εκλογική του νίκη.

» Γι’ αυτό και, όσον αφορά στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει αυτό που πρόσφατα παραδέχθηκε ο κ. Μαρατζίδης σε τηλεοπτική εκπομπή -ο εκλογολόγος και δημοσκόπος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παλιά στον ΣΥΡΙΖΑ έβριζαν ως συστημικό, αλλά τώρα πια παραδέχονται- ότι στόχος του κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές είναι να χάσει με μικρότερη διαφορά από αυτήν που έχασε το 2019.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο πήχης που προσπαθούν οι «τσιπροφύλακες» να επιβάλουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες ελέγχου του κόμματος. Ζητούμενο γι’ αυτούς δεν είναι ούτε η μετεξέλιξη ούτε η εσωτερική δημοκρατία ούτε η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, όπως λένε οι επικεφαλής των «κινήσεων» στελεχών. Ζητούμενο είναι ένα. Να μη δημιουργηθούν οι συνθήκες αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει ξανά εκλογές.

Και στην υλοποίηση αυτού του στόχου -και όχι της αντιμετώπισης της πανδημίας– υποτάσσεται ο πολιτικός, επικοινωνιακός και οργανωτικός σχεδιασμός της Κουμουνδούρου.

Βασικός τους στόχος είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, νυν και εν δυνάμει, να πειστούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος από το έμψυχο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να ξαναδώσει στο κόμμα προοπτική εξουσίας. Και πως η πορεία από το 2012 και μετά, με τις δύο εκλογικές νίκες και το 32% της ήττας του 2019 οφείλεται στο «κατόρθωμα του αρχηγού», να μετατρέψει μία παρέα σε κόμμα – διεκδικητή της εξουσίας.

» Δεύτερος στόχος είναι να πείσουν ότι η ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο οργανωτική αλλά και πολιτική, είναι επίσης ο μόνος δρόμος για να ξαναποκτήσει ενδιαφέρον ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πολίτες αλλά και να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Που σημαίνει ότι οι συνιστώσες, οι φράξιες, οι ομάδες, οι διαφορετικές απόψεις, ο εσωτερικός διάλογος, ακόμα και το ίδιο το κόμμα και η οργάνωσή του, είναι πράγματα που εμποδίζουν τον Αλέξη Τσίπρα να κατακτήσει ξανά την εξουσία.

 » Τρίτος στόχος είναι να πείσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ωρίμασε, δεν είναι πλέον ο λαϊκιστής ηγέτης που φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων διεθνών περιοδικών μαζί με τους Τραμπ, Μπολσονάρο, Ιγκλέσιας, Τζόνσον κ.ά., αλλά ο ηγέτης που μπορεί να ενώσει τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Με συνομιλητή όχι τη Φώφη Γεννηματά ή κάποιον της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του Κινήματος Αλλαγής αλλά κάποιον του κλίματος Παπανδρέου ή ακόμα και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Η συζήτηση αυτή είναι πολύ βολική για τον κ. Τσίπρα. Είναι βολική γιατί κρύβει την πολιτική του ανεπάρκεια, το ελλιπές ηγετικό του προφίλ και, κυρίως, το πρόσφατο κυβερνητικό του παρελθόν. Είναι βολική γιατί επιχειρεί να παρουσιάσει τον κ. Τσίπρα ως κάτι νέο.

Είναι, κυρίως, βολική επειδή προσπαθεί να παρουσιάσει τον κ. Τσίπρα όχι ως αυτό που είναι, δηλαδή ένας μη συστημικός, λαϊκιστής πολιτικός που στην Ελλάδα ηγείται αριστερού κόμματος, αλλά ως ένας σύγχρονος πολιτικός, συμβατός με την προοδευτική ιδεολογία και τον κεντρώο χώρο.

Διαρροές

Η συζήτηση αυτή έχει και μία ακόμα παράμετρο. Τις διαρροές της Κουμουνδούρου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές το αργότερο το φθινόπωρο της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε. Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι σε εκλογική ετοιμότητα, άρα δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών αναζητήσεων και, κυρίως, την πολυτέλεια να αμφισβητηθεί ο κ. Τσίπρας.

Σενάριο «συριζαϊκό», που ωστόσο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του, ότι μέσα σε μία πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία, δύσκολα κανείς μπορεί να πάρει το ρίσκο ενός διαστήματος δύο και πλέον μηνών (σ.σ.: εννέα εβδομάδες το ελάχιστο χρειάζονται οι διπλές εκλογές) οικονομικής στασιμότητας λόγω… εκλογών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ειδήσεις 

Με πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου το μήνυμα Μητσοτάκη για την επέτειο της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ

Κορωνοϊός – Εμβολιασμοί: Βήμα-βήμα η διαδικασία για το πώς θα κλείνετε το ραντεβού

Κορωνοϊός: Αγωνία για την Αττική – Σε ποιες περιοχές παρατηρείται έξαρση, τι προβληματίζει τους ειδικούς

ΗΠΑ: Το βαλιτσάκι του προέδρου για τα πυρηνικά – Οι κωδικές ονομασίες και η διαδικασία

Παίκτρια της Τσάρλτον απολύθηκε από την ομάδα και το… γύρισε στο πορνό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ταραντίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Βιάστηκε ξανά να καταγγείλει – Τι έχει να πει στους ανθρώπους του τουρισμού

Ανδρέας Ντίνης

Τελικά, μήπως φταίνε περισσότερο οι καθηγητές από τους φοιτητές;

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Συμπτώματα στρουθοκαμηλισμού σε μία περίοδο που δεν ευνοεί το λαϊκισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Ένοχη σιωπή για κραυγαλέες πράξεις

Kon

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Ως εδώ η ασυδοσία…

Kon

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία ευνοεί τα δημόσια ΙΕΚ

Kon

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες «βόμβες» από Καλογρίτσα και κείμενο στήριξης του τρομοκράτη

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας εάν συμφωνεί με το κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα

Ανδρέας Ντίνης