ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Εμβολιασμοί: Βήμα-βήμα η διαδικασία για το πώς θα κλείνετε το ραντεβού

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Βήμα-βήμα η διαδικασία για το πώς θα κλείνετε το ραντεβού

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα  για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση  του σχεδίου “Ελευθερία” με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα.

Μέχρι χθες, Σάββατο 9 Ιανουαρίου είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα  να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας μέσω της ειδικής πλατφόρμας

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες των ΚΕΠ

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες των φαρμακείων

Γώγος στον «Ε.Τ.»: Ανησυχητικές παράμετροι

Σύμφωνα με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο, η επιδημία μπορεί να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις ανησυχητικές παράμετροι που τους κρατά να εισηγηθούν το άνοιγμα της… κάνουλας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η εορταστική περίοδος που πέρασε είναι ο πρώτος αστάθμητος παράγοντας και απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των συγκεντρωμένων στα σπίτια και τον βαθμό συγχρωτισμού τους. Τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η κινητικότητα φαίνεται να αυξήθηκε κατά 20% έως και 30%, οπότε, εφόσον η κινητικότητα αντανακλά σε επαφές, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, μια λογική εξήγηση θα ήταν να διαφανεί αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κατά 20%.

Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι σε 900 ημερήσια κρούσματα, για παράδειγμα, θα προστεθούν επιπλέον 180, φτάνοντας τις 1.080 θετικές διαγνώσεις ημερησίως. Με δεδομένο ότι το 15% των μολύνσεων οδηγείται στο νοσοκομείο, όπως υπολογίζεται από τους ειδικούς, προκύπτουν 162 νέες εισαγωγές. Μέχρι και την Παρασκευή οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία υπολογίζονταν σε 130-140. Η μικρή, όπως μπορεί να φαίνεται, αύξηση αυτή είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η συνεχής αποκλιμάκωση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και όχι η συνεχής τροφοδότησή τους, που μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ να ανέβει πάλι στους 500.

Στην Αττική παρατηρείται μίνι έξαρση τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας -μικρή μεν, που προβληματίζει δε- άνοδο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο, καταγράφοντας καθημερινά τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο στην επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού η Δυτική Αττική διατηρεί τα «σκήπτρα».

Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφονταν 7,58 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ανατολική Αττική 6,37 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στη Δυτική Αττική… 21,75 κρούσματα/100.000 κατοίκων, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 4,56, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 4,49, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 3,59 και στον Πειραιά 8,69 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

«Εχουμε να κάνουμε με ένα ποτήρι που δεν είναι γεμάτο, αλλά ξεχειλίζει πολύ εύκολα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο κ. Γώγος, θέλοντας να δείξει το πόσο οριακή είναι η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αργή αποσυμφόρηση

Γι’ αυτό και η δεύτερη παράμετρος που οδηγεί τους ειδικούς να είναι… εγκρατείς στις εισηγήσεις τους είναι η παρατηρούμενη αργή αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας. Εχει φανεί ότι σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου lockdown ο αριθμός των νοσηλευθέντων καθώς και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ κατεβαίνει με επώδυνα αργό ρυθμό. Υπενθυμίζονται προβλέψεις των ειδικών της Επιτροπής πριν από τις γιορτές σύμφωνα με τις οποίες την 25η Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι θα ανέρχονταν σε 300. Κι όμως, σχεδόν 15 ημέρες μετά, έως και την Παρασκευή που πέρασε, ο συγκεκριμένος «σκληρός» δείκτης είχε πέσει λίγο από το όριο των 400.

«Η μεγάλη επιβάρυνση σε συστήματα υγείας με μεγάλη παράδοση είναι δίδαγμα. Τα παγκόσμια δεδομένα είναι πολύ άσχημα. Κι αυτό μας δίνει σημαντικά μηνύματα. Ενδεικτικά, αναφέρω την Αγγλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Γώγος, κατατάσσοντας την παγκόσμια εμπειρία στους παράγοντες για τους οποίους οφείλουν οι ειδικοί στην Ελλάδα να είναι επιφυλακτικοί στις αποφάσεις τους.

Η στρατηγική «εβδομάδα – εβδομάδα» αποτελεί πιο ασφαλή προσέγγιση, τόσο κατά τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και κατά την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι μακροχρόνιες προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας είναι υποθετικές.

Παρασκευής στον «Ε.Τ.»: Η Αγγλία διανύει τρίτο κύμα

Η εορταστική περίοδος από μόνη της δεν φαίνεται να είναι αρκετή για ένα νέο, πολύ μεγάλο, επιδημικό κύμα, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής. «Είχαν μικρή διάρκεια και δεν ήταν ανοιχτή η εστίαση, για παράδειγμα. Δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε με μια χαλάρωση παρατεταμένη και πολυδιάστατη, όπως έγινε στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι. Η Αγγλία διανύει τρίτο κύμα, ωστόσο είχαν ανοίξει όλα τα καταστήματα και για αρκετά μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πολύ μεγάλος συγχρωτισμός», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Παρασκευής.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Αγωνία για την Αττική – Σε ποιες περιοχές παρατηρείται έξαρση, τι προβληματίζει τους ειδικούς

ΗΠΑ: Το βαλιτσάκι του προέδρου για τα πυρηνικά – Οι κωδικές ονομασίες και η διαδικασία

Παίκτρια της Τσάρλτον απολύθηκε από την ομάδα και το… γύρισε στο πορνό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Καλά τα νέα από τη Θεσσαλονίκη – Σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο

Evanthia Karra

Εμβόλιο: Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη

Ανδρέας Ντίνης

Αυγενάκης: Ψηλά στην ατζέντα η επανεκκίννηση πρωταθλημάτων που έχουν διακοπεί – Οι προτεραιότητες για το 2021

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα σαρώνει την Ευρώπη – Συναγερμός στους επιστήμονες για τις νέες μεταλλάξεις

Δημήτρης Ντόγκας

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται

Μιχάλης Μάρδας

Βέλγιο: Πάνω από 100 συλλήψεις σε διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για τον θάνατο πολίτη σε αστυνομικό τμήμα

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης: Και τον Φεβρουάριο κάλυψη ενοικίου κατά 80%, δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας και 500 ευρώ πρόστιμο στους παραβάτες των μέτρων

Μιχάλης Μάρδας

Αναστολές Ιανουαρίου: Ποτέ υποβάλλονται οι αιτήσεις από επιχειρήσεις, εργαζόμενους – Ποιους αφορά το μέτρο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και lockdown: Εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών για το λιανεμπόριο – Τι θα καθορίσει τις αποφάσεις τους

Μιχάλης Μάρδας